emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт


Шановні дописувачі-блогери! У зв'язку з редизайном сайту, редакція закрила можливість додавати дописи у цей розділ. Однак раді вас попередити, що ми розробили новий розділ «Спецпроекти» у якому й розмістили Блоги. А також дещо змінили умови розміщення дописів у блогах.

Ті з вас, хто готує матеріали і має бажання опублікувати їх у блогах, можуть написати на електронну скриньку [email protected]. Звертаємо вашу увагу, що редакція залишає за собою право вирішувати чи публікувати ці тексти у розділі Блоги.

Прошу також зауважити, що у нас є розділ «НарКор», де усі зареєстровані читачі мають можливість публікувати свої новини чи інформацію.

Дякуємо, що залишаєтеся з нами.

Валерій ПУЗІК


БЛОГ (ДОПИСИ)

Про автора …Я иду по улице и по парку, и еще где-нибудь, а мысли-то все равно рождаются у меня в голове. Я думаю: «Господи!» — вот что я думаю. Иду по улице, а мысли рождаются. «Господи», — каждую секунду думаю я.

Ефект кажана

Вони хотіли бути як Бонні і Клайд…
Просто тиснути на педаль газу
…і рвати трасою на КРИМ
…і щоби  від цієї швидкості
їх рвало краще ніж від трави…Ілона  і Ден…

Ден! Чому «Ден»?
Його ж Ігорем звати…
(та пофіг)
(історія ж не про це…)

Вони ще зночі сіли в свої Жигулі
І закуривши по цигарці…
…рушили в путь…

І по-хуй їм було на кризу…
на політику
на Юлю, що сиділа в СІЗО…

…у них же повний багажник героїну,
який просто требуде скинути
 якомусь ділєру…
за купу бабла…

А потім Мальдіви,
пляж, океан і всі панти…
Ілона так хотіла одягнути той купальник,
що лежав поруч геричу
і просто зануритись в солону воду
Чорного моря…

(так!
для розігріву…
…перед Мальдівами)

В магнітолі грала музичка
в салоні весело
Ілона наспівувала
і в такт підстукувала пальцями

Карочє…
настраєніє полний ніштяк…

тільки світало…
і густий туман лягав краплями на лобове скло…

І хто б міг подумати?...
Та ніхто і не думав…

(думками вони були вже десь за бугром)

А тут кажан.
Якийсь йобаний кажан…
Блять!
І де ж він взявся…
… хуй просциш…

Просто пурхнув з бардачка
Прямо в обличчя Ілони.
І почалось:
кіпіш,
крик…

Ден крутнув кермо
і (піздєц - накрило)
пішла вална…
як в Голлівудських бойовиках,
довбаний Жигуль перекинуло на бік
прямо на зустрічну смугу
в морду автобуса…

ці секунди були останніми…

А потім напишуть:
«Масштабна аварія в Херсоні…
зіткнулось вісім автомобілів…
одинадцять людей померло
дев’ять в реанімації».

І все життя перед очима…
…обличчя рідних, знайомих, друзів…

День тільки-но розпочинався,
а життя закінчувалось.

Їй було 20, йому – 25
і тих «дев’ять людей, серед яких діти».

Коли ця смертельна процесія завмерла
Ілона ще дихала…
Вона дивилась на кажана,
Який тріпотів волохатими крилами
і відчуття смерті…
такої близької…
ТУТ-і-ЗАРАЗ…
І цей блядський кажан..
І Ден
І Мальдіви
…все зникало в потоці світла…

Коридору…
Моргу…

19.08.2011.
Хмельницький (Катіон)

Oстанні коментарі

Ірина


6 Вересня 2011

17:21


Що таке ефект кажана?



У одній із статей я розповідала вам про особливості компенсації у сліпих людей відсутності зору. Крім особливостей компенсації існують і так звані компенсаторні механізми. Вони ще мало досліджені, і більшість з них дуже важко пояснити без використання спеціальної медичної термінології.



Але про одне механізмі я постараюся розповісти вам на простому доступною мовою.

Ймовірно, хтось із вас бачив кажана, а якщо не бачив, то принаймні багато хто знайомий з її способом життя, з тим, як вона сприймає навколишні предмети, як здобуває собі їжу, не натикаючись на перешкоди. Так як кажани в основному мешкають в печерах та інших подібних заглибленнях, там, куди не надходить світло, так як це нічні тварини, ні про який розвиток у них зору не може бути й мови.

Але яким чином спіймати свою здобич та зорієнтуватися в просторі, не використовуючи органи зору? Нюх? Відчуття тепла? Так, і це теж, але все одно головним «помічником» кажана є слух. Причому не просто гострий слух, а швидше здатність вловлювати звуки, не чутні будь-якими іншими вухами - ультразвуки.



Ці ультразвуки видають самі миші, тобто вони пищать на частоті, що сприймається лише ними самими. Ось вилітає мишка на полювання, починає пищати, і видається нею звук відбивається від всіх предметів, що зустрічаються на шляху, і літунів чує вже відлуння, відбитий від перешкоди звук, орієнтуючись по ньому.



Навіщо я розповіла про кажана і при чому тут незрячі люди? Справа в тому, що людина, позбавлена зору, особливо з народження або раннього дитинства, використовує здібності, якими володіє згаданий мною гризун.



Цей механізм компенсації так і називається «ефект кажана» або «феномен кажана», або «феномен ехолокації». Ви задасте питання: «Невже люди теж пищать!?»

Відповім: «Так, іноді пищать, але рідко, так роблять перш за все діти. Але якщо дуже близько підійти до незрячій людині, що йде, який намагається зорієнтуватися, уважно прислухатися, придивитися до ледь помітним рухам його губ, іноді можливо почути щось, віддалено схоже на писк, свист, поклацування. Якщо ж у незрячої людини здатності ехолокації розвинені добре, то нічого подібного почути не вдасться. Люди з сильно розвиненими здібностями летючої миші використовують не відлуння від вимовних звуків, а луна від своїх кроків, рухів кер. Ваша покірна слуга. Наприклад, крокуючи з тростиною вздовж будинку, паркану, машини, кущів, чітко чує ці предмети, вловлює відбиваються від них звуки, хоча, до чотирнадцяти років я непомітно «пищала», щоб не зіткнутися з перешкодою.



Мені відомий випадок, коли десятирічний хлопчик, безпомилково орієнтується в будь-якій будівлі, ніколи не наступав навіть на предмети, безладно розкидані по підлозі, неголосно клацав мовою, щоб отримати ехолокацію (відбитий звук).



Людям, які втратили зір в юності, зрілому і літньому віці, ефект кажана може принести не меншу користь, ніж сліпонароджений або рано осліпнув, треба тільки ретельно тренувати свій слух, тоді здібності будуть розвиватися, адже природа щедра. Позбавивши людини чогось, вона намагається дати натомість нехай не рівносильну, але все ж потрібну функцію для адаптації і пристосування до нових умов життя.



Джерело webwomen.org.ua




Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.62
39.65
42.2
42.22

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     

«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо