emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт


Шановні дописувачі-блогери! У зв'язку з редизайном сайту, редакція закрила можливість додавати дописи у цей розділ. Однак раді вас попередити, що ми розробили новий розділ «Спецпроекти» у якому й розмістили Блоги. А також дещо змінили умови розміщення дописів у блогах.

Ті з вас, хто готує матеріали і має бажання опублікувати їх у блогах, можуть написати на електронну скриньку [email protected]. Звертаємо вашу увагу, що редакція залишає за собою право вирішувати чи публікувати ці тексти у розділі Блоги.

Прошу також зауважити, що у нас є розділ «НарКор», де усі зареєстровані читачі мають можливість публікувати свої новини чи інформацію.

Дякуємо, що залишаєтеся з нами.

Дорожній контроль Хмельницький


БЛОГ (ДОПИСИ)

Про автора ДАІшний контроль

Дідусь вважає, що його несправедливо звинуватили у скоєнні ДТП

Нині пенсіонер зі своєї мізерної пенсії щомісяця виплачує майже 200 гривень

За вісім років відбулося п’ять судів і близько тридцяти судових засідань. Верховний суд по справі пенсіонера Володимира Синявського скасував усі попередні рішення і направив її на новий розгляд.
«10 вересня 2002 року я з двома пасажирами їхав з Деражні на Хмельницький, – розповідає 72-річний Володимир Синявський. – У мене була машина «копійка». Білий день, я їхав головною дорогою. Маю понад півстоліття водійського стажу. І завжди їздив цією дорогою. В селі Шпиченці з другорядної дороги (для мене виходить з правого повороту, як на село Лисогірку) виїжджає «Вісімка». І б’є мене в бік. Я від неї втікав аж на ліву обочину. А він мене так і не пропустив».


Синявський їхав головною дорогою 
На щастя, в аварії ніхто серйозних ушкоджень не отримав. У поясненнях, котрі дав водій «ВАЗ-2108», зазначено, що на момент зіткнення він за кермом перебував понад 16 годин (з Херсону на продаж віз кавуни). «Жигуля» він просто не помітив. 
«Того дня я виїхав на ДТП у село Шпиченці, – каже тоді ще старший державний інспектор ДАІ Деражнянського району, а нині майор у відставці Олександр Шевчук. – Дорога, по котрій їхав Синявський, завжди була головною. Я розсудив так: оскільки знаків „Головна дорога” і знаків „Уступи дорогу” не було, то винен районний автодор. Але районна прокуратура зробила винного Синявського, а я отримав „наганяй». 
Той факт, що Володимир Синявський їхав головною дорогою, підтверджує і Олександр Свідерський. Чоловік понад 10 років працює таксистом. 

«Скільки живу, а ця дорога завжди була головною”, – каже Олександр.
Здавалося б, усе зрозуміло. Є головна дорога, є другорядна. Щоправда, знака «Уступи дорогу» не було. 
Володимир Синявський та водій «ВАЗ-2108» Бернадський подають до суду на Деражнянський районний автодор. Згодом Бернадський змінює позовну заяву і подає до суду на Володимира Синявського.
«Матеріали справи потрапили до Деражнянської районної прокуратури, – розповідає Володимир Синявський. – На той час помічником районного прокурора був Бачинський, рідний брат начальника райавтодору Інни Суліної. Він написав, що я перевищив швидкість (а сидів у кабінеті і все бачив), і на рівнозначному перехресті скоїв ДТП. А оскільки перехрестя рівнозначне, то я мусив пропустити автомобіль, котрий рухався справа. Отже, я винен».  

Через ті суди заробив цукровий діабет
Як уже згадувалося вище, Верховний суд скасував усі попередні рішення і направив справу на новий розгляд. До Новоушицького суду. 
«Я просив їх, щоб направили у Деражнянський суд, – каже Володимир Синявський. – Тут же мені поряд. А в Нову Ушицю автобус ходить раз у тиждень. Майже 70 кілометрів. Наїздишся? Увесь вік пропрацював, а пенсії маю 886 гривень. У мене стався інсульт, після цих судів захворів на цукровий діабет, ноги відмовляють. Якби я був винен, то б ніколи не судився. З пенсії на користь Бернадського виконавча служба стягнула понад 4 тисячі гривень. І на ті суди витратив вже понад 5 тисяч. Я би вже давно йому все виплатив! Але ж я їхав головною дорогою, а він другорядною. То в чому моя провина? Знак був за кілька кілометрів до того місця, де сталося ДТП. Представники з автодору на суді заявили, що знак «Головна дорога» діє до першого перехрестя. І дійсно, до місця ДТП було два перехрестя. Один на колгосп, а інший на цвинтар. Але вони навіть не заасфальтовані». 
Минулого року Новоушицький суд залишив у силі рішення попередніх судів. Нині зі своєї пенсії Володимир Якович виплачує 20 відсотків. 
«Якби була підстава, прокурор би звернувся з апеляційною скаргою, – розповідає голова Новоушицького суду Степан Бондарчук. – Ми звернулися до київської автотехнічної експертизи. Її зробили, а Синявський відмовив в оплаті. Я знаю, що на суді свідчення давав працівник ДАІ, і вони були на користь Синявського. Але нащо мені думка працівника ДАІ, якщо є експертиза». 
За словами Володимира Синявського, він би і радий заплатити за цю експертизу, та у нього просто немає таких грошей. Кілька років тому це «задоволення» коштувало 4,5 тисячі гривень. Нагадаємо, Володимир Синявський отримує 886 гривень пенсії, і 20% сплачує за ДТП.  
Цікава розмова вийшла з начальником Деражнянського районного автодору Інною Суліною. 

„Вийдіть з кабінету”
На запитання, чи є автодорога Голосків-Деражня-Лука Барська (дорога, по котрій їхав Володимир Синявський) головною, була відповідь: «Їдьте в облавтодор». Повторне запитання – аналогічна відповідь.
«Я не запитую вас про суди, – автор. – Ви ж обслуговуєте цю дорогу. Скажіть, вона є головною чи другорядною?
Відповідь: «Вийдіть з кабінету. Вийдіть з кабінету, або вийду я». Посадовець встає, і виходить за двері. 
Однак, навіть не маючи спеціальних знань, варто лише взяти карту шляхів області або України та поглянути на це перехрестя і на умовні позначки. До речі, карта може бути виготовлена як за часів Союзу, так і за останні роки. Тоді будь-який автолюбитель дасть відповідь на запитання хто винен. І зрозуміє ціну справи, котру дев’ятий рік поспіль «футболять» з одного суду до іншого.
 Михайло ЖИЛА



Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     

«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо