clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_16food_17food_18food_19food_20warningstar

Гурман

28 Червня 2014 р. Катерина ЗАГОРОДНЯ 3173

«М’ясо для шашлика маринуйте не в кефірі, а у власному соку», – радять професійні кухарі



Вчені знайшли пояснення бажанню сучасної людини періодично нанизувати ситні шматочки на шампури і, стоячи біля вогню, вдихати ароматний запах підсмаженого м’яса.

«Кулінарний ДНК» – так можна назвати пам'ять про задоволення, отримане нашими предками вперше близько 1,8 мільйона років тому.
Найпоширеніший рецепт бізнес-експрес-шашлику, люб’язно наданий кухарем аматорської придорожної кухні Олексієм: маринування в кефірі чи майонезі, фасована приправа «до шашлику», кільця цибулі для краси і пікантності та поливання вином для ефекту феєрії свята. Маринування м’яса в кефірі – класичний варіант придорожного кафе та великих компаній.
Проте професіонали шашличної справи традиційного вірменського ресторану «Арарат» категорично не рекомендують маринувати м'ясо в кефірі, майонезі, вині або навіть додавати воду. «По-перше, естетика і традиція приготування та споживання шашлику, яка прийшла до нас з Кавказьких гір, полягає в поєднанні диму, м’яса та натуральних приправ. По-друге, зараз дуже багато хімічних добавок в кефірі, майонезі та вині, тому випари від такого маринаду тільки зашкодять і не дадуть ніякого задоволення. М'ясо для шашлику має бути настояне на власному соку, приправах, цибулі. Можна ще додати зерна гранату. В жодному разі не можна кидати чорний перець та оцет, адже від цього шашлик стане жорстким. Шматки м’яса потрібно розподіляти по шампуру рівномірно, так, щоб вони ледве торкалися один одного. Чим менші шматки – тим більша загроза пересушити шашлик», – пояснює кухар Ярослав Броварний.
Щоб полегшити роботу шлунку під час споживання шашлику, спеціалісти радять пити коктейль з кефіру, лимону та солі, а також урізноманітнювати споживання смаженого м’яса овочами та частуватись вином.
Спеціалісти з вірменського ресторану та аматори зійшлись на єдиній думці: «Щоб приготувати шашлик, треба мати хист і спеціальну інтуїцію, тому якщо у вас шашлик не виходить – не розчаровуйтесь. Можливо, вам це просто не дано!»
Єдині, хто не поділяє первісних захоплень м’ясом з димком – медики. Адже під час смаження на вугілля скапує жир, який має дуже шкідливі випари. За словами лікарів, споживання півкіло м’яса з димком прирівнюється до 200 викурених сигарет.
Але ці факти не зупиняють м’ясоманів, адже аматорські кухарі запевняють: якщо предки це їли, то й сучасним людям нічого боятись.

Правильний маринад - 80% успіху.

Нерівномірно нанизаний аматорський шашлик на кефірі.

 
 

м'ясо, шашлик, поради, «Арарат», Клименчук В'ячеслав

До теми

Паска повністю готова лише на другий день
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 678
Тісто, з якого готується паска — дріжджове. Однак, воно відрізняється від звичайного тим, що для його приготування потрібно більше жиру та яєць.
Чебурек місяця: ностальгія за минулим, або у пошуках «ретро-пирогів»

Наталя Сідова 1613
Соковитий та смачний, з начинкою із м'яса та апетитною золотавою скоринкою...
Ідеальний шашлик: дуже важливо вдало замаринувати м'ясо
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 833
Тліюче вугілля, легкий димок, апетитні запахи, чисте повітря — від одних спогадів вже починає крутитися голова.
Паска повністю готова лише на другий день
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 505
Тісто, з якого готується паска — дріжджове. Однак, воно відрізняється від звичайного тим, що для його приготування потрібно більше жиру та яєць.
Щоб паска не черствіла
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1023
Найпростіший спосіб зберегти великодній хліб м’яким та свіжим — покласти в ємність, де він зберігається, скибочку яблука.
Показати ще
Коментарів - 0: