clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_16food_17food_18food_19food_20warningstar

Гурман

15 Квітня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 2293

Що у «Пташиному молоці» під обгорткою?


Фото: автора

Працівники редакції в рамках чергової дегустації вирішили продегустувати класичні цукерки родом із дитинства.

Нині асортимент в кондитерських відділах надзвичайно широкий, але цукерки «Пташине молоко» не втратили своїх позицій. Більше того, елемент ностальгії дає певний козир для виробників. Смаком дитинства користуються всі виробники, відзначаючи, що саме їхні цукерки зроблені за класичним радянським рецептом. Чи так це, можна оцінити, тільки спробувавши продукцію на смак.

«Пташине молоко» — відомий кондитерський виріб, який виготовляється на основі збитих яєць. Ці цукерки мають дуже ніжний, делікатний смак. Вперше їх почали випускати в Польщі в 1936 році. В СРСР «Пташине молоко» з'явилося лише в 1967 році, після поїздки міністра харчової промисловості до Чехословаччини, де він був наповал вбитий смаком цукерок місцевого виробництва. Нині ж в Україні ці солодощі виготовляє практично кожна велика кондитерська фабрика.

«Ідеальні» цукерки мають термін придатності три-чотири місяці

Цукерки «Пташине молоко», як і будь-який кондитерський виріб, варто обирати особливо уважно, не нехтуючи інформацією на етикетці продукту. При покупці варто звернути увагу на термін придатності, який не повинен перевищувати півроку, в ідеалі ж він становить три-чотири місяці. Якщо ж ви виявили, що термін зріс до року й більше — у складі цукерок-суфле обов'язково будуть консерванти, які вашому організму абсолютно не потрібні.

Зовнішній вигляд «правильних» цукерок «Пташине молоко» повинен бути привабливим і апетитним — ідеально гладка, рівна і блискуча поверхня, повністю вкрита глазур'ю. Якщо шоколад тьмяний — у складі продукту є рослинні жири. Якщо начинка визирає з-під глазурі, є два варіанти: або були порушення в технологічному процесі, або термін придатності продукту давно підійшов до кінця.

Дуже багато виробників з метою економії використовують трансжири, які значно знижують собівартість виробництва продукції. Логічно, що чим дешевші цукерки, тим вищою є ймовірність присутності в їхньому складі гідрогенізованих жирів. Про шкоду цих «дітей» хімпрому було сказано немало, однак хотілося б повторитися: регулярне їх споживання збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Вивчаючи склад продукту, зверніть увагу на наявність у ньому яєчного білка в натуральному або сухому вигляді, адже це невід'ємний інгредієнт якісного суфле. До речі, якщо побачите у складі цукерок агар — не дивуйтеся, це рослинний замінник желатину, а простіше кажучи, витяжка з морських водоростей «анфельція».

Домашні цукерки «Пташине молоко»

Зробити цукерки-суфле в домашніх умовах досить просто. Для цього вам знадобляться найпростіші інгредієнти: 0,5 склянки молока, 100 г вершкового масла кімнатної температури, 5 яєць, склянка цукру, ванілін, 20 г желатину. Для глазурі: 300 г темного шоколаду, 6 ч. л. меду.
Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з 0,5 склянки цукру, додати ваніль і молоко. Нагрівати отриману суміш на водяній бані до загустіння. Зняти, охолодити і збити до пишноти. Желатин замочити в 75 мл холодної води. Білки збити з цукром в піну. Желатин прогріти до повного розчинення, процідити і швидко тонкою цівкою влити в білкову масу. Перемішати обидві суміші й вилити у форму. Поставити в холодильник для повного охолодження. Потім нарізати невеликими прямокутниками. Шоколад розтопити на водяній бані, додати мед. Обмастити цукерки з усіх боків і дати йому застигнути.

Думка експерта

Головний підлітковий лікар Хмельницької області, завідуюча відділенням кардіоревматології та ендокринології обласної дитячої лікарні Олеся Підмурняк:

«Цукерки люблять усі, а для дітей вони взагалі головна суть дитинства. Проте, це не та їжа, яку варто споживати щодня. Звісно, це не означає, що слід повністю виключати з раціону солодощі, але їх вживання потрібно обмежити. Шоколад, цукерки, тістечка можна дозволити собі на свята, в будні ж краще купити дитині іриски, карамельки, мармелад, зефір, просте печиво типу «Марія», «Зоологічне» тощо.

Слід враховувати те, що всі цукерки дуже калорійні й багато шоколаду щодня може призвести до ожиріння. Крім того, в багатьох людей цей продукт викликає алергічні висипання. Набагато корисніше їсти цукерки, зроблені з темного шоколаду, усередині яких є різна начинка. Це можуть бути курага, чорнослив, родзинки, вишня, горіхи тощо. Всі ці компоненти багаті на пектин, калій і магній. Також цукерки з горіхами багаті на білки і фосфор, що сприяє здоровому розвитку і гарному настрою. Не будемо приховувати той факт, що практично в кожну цукерку додають дуже багато хімічних речовин для кращого вигляду, аромату, смаку. Це може зашкодити нашому здоров'ю. Консерванти допомагають довго зберігати солодощі на прилавках магазинів, щоб вони не псувалися.

Що ж стосується конкретно «Пташиного молока», то користь цих цукерок у тому, що це желеподібний десерт, який вважається не надто шкідливим. Суфле, з якого виготовляють ці солодощі, може бути на основі агар-агару та желатину. А вони, самі по собі, компоненти досить корисні для організму, до прикладу, для зміцнення кісток і волосся. Все залежить від якості «Пташиного молока», від того, з чого воно виготовлене. Але у великій кількості будь-які цукерки можуть принести шкоду — як для зубів, так і для фігури».

Тест: «Сліпе куштування»

Нагадаємо, що всі наші дегустатори не є кулінарними професіоналами. Стандартне «народне» журі намагалося в сучасній продукції знайти класичний смак дитинства. Нами були придбані три коробки цукерок «Пташине молоко» різних відомих марок. Інші два зразки довелося купувати на вагу, оскільки їхні виробники не виготовляють продукцію в коробках. 

*Наша дегустація цілком незалежна та заснована на смакових вподобаннях працівників редакції. Ви ж, шановні читачі, завжди можете скласти свою індивідуальну думку.

порадник, Хмельницький, дегустація, Пташине молоко, цукерки, дитячий ендокринолог, Підмурняк Олеся

До теми

Вергуни, балабушки та кльоцки: хто є хто в українській кухні?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Традиційні та забуті борошняні страви.
Різдвяні страви в різних країнах: англійці готують пудинг, німці печуть штолен
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Практично в кожній країні є свої особливості святкування Різдва, у тому числі й кулінарні.
Святковий декор: прикрашаємо стіл до Нового року
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Чим яскравішим і різноманітнішим буде дизайн новорічного столу, тим більше він сподобається господареві 2017 року – Вогняному Півню
У рік Півня приготуйте багато домашньої випічки та канапок, й утримайтеся від курятини
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Кожна господиня заздалегідь починає продумувати святкове меню, маючи намір порадувати рідних і близьких всілякими смаколиками та кулінарними шедеврами. Важливо не лише красиво декорувати обідній стіл, але й взяти до уваги вподобання господаря прийдешнього року, щоб він був вдалим і щедрим.
Показати ще
Коментарів - 0: