clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

9 Вересня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1383

Угорське тістечко «Жербо»


Фото: автора

Пісочне несолодке тісто, смачнюща сливово-горіхова начинка та багато-багато гіркого шоколаду. Це мега-смачно!

Дуже цікавий ефект — розсипчастість пісочного тісто при одночасній пластичності дріжджового. Його легко можна місити й тонко розкачувати. Це тісто не вологе і не черствіє, як дріжджове — вироби з нього можна зберігати довго. Але підкорив смак випічки — це ніби і тортик, і печиво одночасно.

Інгредієнти:
Тісто: 200 г вершкового масла, 400 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 1-2 ст. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача, яйце, трохи теплого молока для замісу тіста і розчинення дріжджів (50-80 мл), ванілін.
Начинка: 250 г мелених волоських горіхів (попередньо цілі горіхи підсушила в духовці), 150 г цукру, абрикосове варення (абрикосового у мене не було, тож я сміливо замінила його на сливове).
Глазур: 100 г чорного шоколаду (у мене 70% какао), 30 г вершкового масла, 2 ст. л. вершків.

Приготування:
М’яке масло збити з яйцем, ваніліном і цукром. Просіяти борошно з розпушувачем (чесно кажучи, я згадала про розпушувач вже коли пиріг був у духовці:), але коржі і без нього трохи піднялися). Дріжджі розвести в теплому молоці, додати цю суміш у масло з яйцями та замісити м'яке еластичне тісто.

Розділити його на три частини. Кожну тонко розкачати під розмір вашого дека (продукти розраховані на прямокутну форму розміром 19х22 см). Це зручно робити на пергаментному папері. 

Для начинки: горіхи змолоти, додати цукор, перемішати. 

Змастити корж варенням, посип горіхами з цукром. З другим коржем виконати теж саме.

Пиріг накрити третім коржем і наколоти виделкою.


Дати тісту полежати й відпочити на деку протягом 15-20 хвилин.
Випікати при температурі 200ºС протягом 20-25 хвилин. Готовність виробу перевірити зубочисткою.

Після випічки полити теплою шоколадною глазур'ю.


Для її приготування всі продукти помістити в каструлю й розтопити на водяній бані при безперервному помішуванні. Дати застигнути й нарізати порційними шматочками.

Окремим рядком: глазур можна приготувати із какао: 3-4 ст. л. какао порошку
змішати з 5 ст. л. цукру, влити 2-3 ст. л. молока та 50 г вершкового масла. Варити на маленькому вогні, щоб вийшла густа помадка. 

солодка випічка, угорська кухня, тістечко жербо

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Дуже смачна горіхова мазурка з родзинками та журавлиною
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2908
Рецепт дуже простий, нескладний у приготуванні, можна сказати буденний, але за смаком анітрохи не поступається святковим пирогам!
Сирні конвертики з яблуками — дуже смачне печиво, яке легко готувати
солодка випічка, печиво
Світлана ЯСЬКОВА 2486
Тісто виходить повітряним, начинка — ароматною, а скоринка — хрумкою.
Італійська винна коврижка-тістечко «Стріли Амура»
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2371
В Італії дуже популярна випічка на основі червоного вина. І тут я з італійцями солідарна — цей смаколик виходить ніжним, пишним, із великими повітряними дірочками всередині й незабутнім ароматом!
«Tarte au sucre» - шалено смачний цукровий пиріг з родзинками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2662
Саме під такою назвою він «гуляє» Інтернетом.
Показати ще
Коментарів - 0: