ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пляцок «Циганські стежки»

3 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 13533

Фото: автора

Строкатий, феєричний та оригінальний. На мій погляд – це один із найвдаліших тортів, який ваші гості вже точно ніколи не забудуть!

Пляцок – популярна випічка у Західній Україні. Випікається у вигляді пирога прямокутної або круглої форми, з кількома різними шарами і начинками. На національному прапорі циган зображене червоне колесо – символ вічної дороги. І цей коловорот знайшов відображення у пляцку «Циганські стежки» – яскравому, несподіваному і, певна річ, смачному.

Інгредієнти:
Для тіста: 6 білків, 200 г цукру, 200 г борошна + 1 ст. л., ванільний цукор, 1 ч. л. розпушувача, 100 мл олії або вершкового масла розтопленого (я брала останнє), 2 ст. л. какао, 2 жовтки, 2 ст. л. маку, пакетик желе полуничного.
Для крему-суфле: 300 г сиру, 250 г сметани (я використовувала жирні вершки 33%), 5 ст. л. цукру.
Для кубиків у начинці: 4 пакетики желе полуничного (можна взяти желе різних кольорів із різними смаками; за бажанням можна зробити своє домашнє желе із компоту та желатину).


Приготування:
4 пакетики желе залити холодною водою (по 200 мл на пачку), злегка нагріти, щоб желатин розчинився, потім перелити у форму й дати йому добре застигнути (я заливала його напередодні). Готове желе порізати кубиками.


Білки збити міксером до стійких піків, наприкінці додати цукор і ванільний цукор.

Просіяти борошно з розпушувачем, додати до білків і обережно перемішати знизу догори. Невеликими порціями влити розтоплене масло (не гаряче!).
Розділити тісто на 4 рівних частини. В одну частину додати жовтки, змішані з 1 ст. л. борошна, в другу – мак, в третю – какао, у четверту – пакетик сухого желе.

Все ретельно перемішати.


Форму для випічки встелити пекарським папером і змастити маслом. По центру форми викладати по черзі по 1 ст. л. тіста: жовтого, шоколадного, макового, рожевого. Викладати тісто по черзі , поки не заповниться вся форма (коричневе тісто у мене вийшло трохи густішим, ніж інші, тому його погано видно, проте після випікання все буде гаразд).


Випікати пляцок при температурі 180°С 45-50 хвилин. Готовий бісквіт охолодити на решітці й розрізати на 2 коржі.


Приготувати крем: пачку желе розчинити. Сир разом із цукром добре збити в блендері, щоб не було крупочок. Вершки чи сметану збити міксером, з’єднати з сирковою масою, додавши наприкінці розчинене охолоджене желе.


У готовий крем додати кубики желе, перемішати.


Одну частину бісквіту покласти у роз’ємну форму або ж встановити у звичайній бортики, вилити крем-суфле разом із кубиками желе на бісквіт, розрівняти ложкою.

Накрити другим пластом бісквіта, красивим зрізом догори.

Поставити в холодильник на 5 годин для застигання. Готовий пляцок нарізати прямокутними шматочками.


 

торти, пляцок, циганські стежки, закарпатська кухня, желе

Коментарі:

  Так  Ні, дякую