clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

4 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 801

Джем із кизилу


Фото: автор

Густа, ароматна, смачна та дуже корисна заготовка. В такій маленькій баночці стільки мікроелементів, що її сміливо можна порівнювати із таблицею Менделєєва.

Джем виходить таким густим, що більше нагадує мармелад. Крім того, він зберігає красивий бордовий колір. Смак неймовірний – не нудотний, солодкувато-кисленький із неповторною терпкуватою ноткою кизилу. І готується він дуже швидко. Єдине із чим доведеться помучитися – це видалення кісточок.


Інгредієнти:
3 кг кізілу, 2 кг цукру, 200 мл води, ванілін.


Приготування:
Кизил перебрати, добре промити, висипати в каструлю, додати склянку холодної води, дати закипіти й варити до розварювання ягід – хвилин 10.


Потім висипати кизил у сито й порціями перетирати, щоб позбутися кісточок (що я тільки не перепробувала – і ложку, і товкач для картоплі, і дерев’яну лопатку; в результаті я взяла макогон і процес пішов значно швидше).

Потрібно видалити всі кісточки, а отримане пюре разом із рідиною, в якій кизил варився, повернути в каструлю (у мене вийшло 2 кг; зі жмиху та кісточок потім можна зварити компот). Додати цукор та ванілін.


Розмішати цукор із ягідним пюре, дати йому закипіти, і варити на маленькому вогні приблизно 20 хвилин, постійно помішуючи й знімаючи пінку.
Готовий джем гарячим розлити в стерильні сухі банки й закрити металевими кришками. Перевернути догори дном до охолодження.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: готовий гарячий джем рідкуватий, але після охолодження сильно густіє. Його навіть ножем можна різати. Добре підійде для бутербродів і як начинка для пирогів, рогаликів та іншої випічки. Вихід - 5 баночок по 0,5 л.

 

домашні заготовки, джем, кизил

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Маринований виноград – чудова пряна закуска, яка готується на «раз, два, три»
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 646
Можна пробувати на наступний день, а краще дня через 2-3.
Італійська родзинка – в’ялені помідори
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 629
Виходять просто обурливо смачні штучки!
НОВОРІЧНЕ МЕНЮ: Маринована закуска із заморожених лісових грибів
закуски, гриби, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 695
Швидкий і експрес-метод для святкового столу.
Баклажани в томатному соусі по-вірменськи +варіант заготовки цієї закуски на зиму
закуски, овочеві страви, домашні заготовки, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 5084
Холодна страва, яка посіла почесне перше місце у моєму рейтингу рецептів із баклажанів.
Показати ще
Коментарів - 0: