clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_16food_17food_18food_19food_20warningstar

Гурман

9 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1007

Картопляний гратен Дофінуа


Фото: автора

Страва із золотавою скоринкою із вишуканим смаком та ароматом

Гратеном називають запечені певним чином рибу, м'ясо, овочі, борошняні та солодкі страви. Від французького «gratin» народився і прийнятий у нашій кухні кулінарний термін «гратенувати», тобто запікати що-небудь до появи темно-золотавої скоринки. Справжній гратен Дофінуа на відміну від Савоярдського готується без сиру. Але тертий твердий сир надає йому вишуканого смаку та неповторного аромату, тому я завжди використовую цей інгредієнт. А ще я цього разу додала у гратен тонкі слайси гарбуза. Ви ж сміливо можете робити без них і отримаєте класичний варіант цієї страви без зайвих заморочок.

Інгредієнти:
200 г картоплі, 200 г гарбуза (можна й без нього), яйце, сіль, перець, 200 г вершків, 200 г молока, 20 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, зубок часнику.

Приготування:
Картоплю та гарбуз почистити, помити, нарізати тонкими кружальцями (це дуже зручно робити за допомогою тертки із насічками для чіпсів).

Обсушити серветкою. Часник почистити, подрібнити. Велику керамічну форму змастити вершковим маслом, викласти в неї часник. Дно вкрити шаром картоплі, посолити, поперчити.

Залити 1 ст. л. вершків, посипати 1 ст. л. сиру.

Викласти шар гарбуза, нарізаний тонкими слайсами.

Знову покласти шар картоплі, вершки і сир, гарбуз. Продовжувати заповнювати форму, чергуючи інгредієнти. Закінчити шаром сиру. Залити вміст молоком.

Духовку розігріти до 200ºС і запікати гратен годину. Яйце збити з вершками, посолити, поперчити. Вийняти гратен із духовки і залити яєчною сумішшю. Знову помістити в духовку і запікати ще 15 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Можна подавати навіть не виймаючи з форми. Але мені більше подобається порцівйна подача.

овочеві страви, гратен, дофінуа, страви з картоплі, страви з гарбуза, французька кухня

До теми

Бурякова «ікра» — смачна вітамінна закуска чи салатик на щодень
закуски, салати, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА
Цей рецептик згодиться тоді, коли вінегрет та простий класичний салат із буряка вже порядком набридли.
Картопля «Буланжер» - французька страва, яка підкорила світ своєю простотою і надзвичайним смаком
овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА
Мінімум інгредієнтів, мінімум часу на підготовку продуктів, проте максимум смаку та аромату!
Стручкова квасоля по-корейськи — відразу ж стає улюбленою!
закуски, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА
Зі смаженою куркою або м'ясом — просто пальчики оближеш!
ПОСТИМО СМАЧНО: Лобіо зі спаржевої квасолі по-грузинськи
закуски, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА
Дуже легка, пісна, дієтична й смачна страва — у 100 г лише 35,3 ккал!
Показати ще
Коментарів - 0: