ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Урамакі з кунжутом - вчимося робити роли рисом назовні

31 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6095
Ви можете придумувати своє поєднання ваших улюблених інгредієнтів і, швидше за все, у вас вийде набагато смачніше й красивіше!
Ви можете придумувати своє поєднання ваших улюблених інгредієнтів і, швидше за все, у вас вийде набагато смачніше й красивіше! Фото: автора

І як бонус – декілька варіантів начинок для ролів та гункан-суші.

Роли «Боніто», «Каліфорнія», «Філадельфія», «Канада» тощо – це все урамакі. Начинок в таких ролах безліч і необов'язково готувати їх тільки з тими, які прийняті в ресторанах! Ви можете придумувати своє поєднання ваших улюблених інгредієнтів і, швидше за все, у вас вийде набагато смачніше й красивіше! Є деякі відмінності в приготуванні ролів урамакі і звичайних ролів (макі). Я вирішила зробити їх із кунжутом. Начинка – сир «Філадельфія», сьомга та авокадо. Але в мене залишився рис і я використала його для простих тонких маків та гункан-суші.


Інгредієнти:
5 листків норі, 500 г рису для суші, 6 ст. л. рисового оцту, 3,5 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі, кунжут.
Начинка: сир «Філадельфія», сьомга, авокадо, огірок, ікра (табіко, мойви або лососева).
Для японського омлету Тамаго-які: 4 яйця, 1 ст. л. саке (я брала сухе біле вино), 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. соєвого соусу.
Для подачі: маринований імбир, васабі.


Приготування:
Найголовнішим інгредієнтом в суші й ролах я вважаю рис! Він для суші повинен бути круглозернистий, адже саме такий вид рису має гарну клейкість. Правильне його приготування – це половина успіху ! Тому до цього процесу слід підійти з відповідальністю. Рис ретельно промийте до чистої води, потім залийте водою і залишіть максимум на годину. Крупи можна брати стільки, скільки вам завгодно, головне дотриматися пропорції рису і води: 1:1-1:1,2. При цьому варити крупу слід у тій воді, в якій вона замочувалася. Перекласти рис в каструлю, накрити кришкою і варити на середньому вогні, поки вода не википить (близько 15-20 хвилин). Потім прибирати каструлю з вогню і знову ж НЕ піднімаючи кришки, дати постояти 20 хвилин. Перекласти рис у дерев'яний, скляний або порцеляновий посуд. Полити рівномірно заправкою з рисового оцту, цукру та солі (я нагріваю її на вогні). Помішувати дерев'яною лопаткою доти, поки не переконаєтеся, що заправка потрапила на всі зернятка. Рис для суші готовий! Тепер тільки залишилося накрити рис рушником, оскільки він під час приготування суші повинен бути не гарячим і не холодним, а теплим!


Приступимо до приготування ролів із кунжутом: візьміть бамбукову циновку «макісу», на неї покладіть половинку листка норі гладким боком донизу (для урамакі потрібна тільки половина листка норі. Звісно ж, якщо у вас не вийде скрутити рол із половини листка, тоді можна взяти трохи більше – 2/3). Викладайте рис на листок норі тонким шаром (обов'язково перед тим, як взяти частину рису, треба змочувати пальці у воді з лимонним соком, інакше рис буде прилипати до пальців). Потрібно зробити «зсув» від себе на 1-1,5 см (це потрібно щоб у готового ролу не було на зрізі «лабіринту» з норі). Тобто на ближній до вас край норі рис не викладати, він залишається вільним. Якщо ви збираєтеся приготувати роли урамакі з кунжутом або з ікрою летючої риби, тоді вже на цьому етапі треба розподіляти їх по рису.

А от якщо ви збираєтеся готувати роли з рибою «Філадельфія» або роли зі стружкою тунця «Боніто», тоді залиште рис як є. Рівномірно розподіліть кунжут по рису й накрийте норі з рисом другою половиною циновки. Переверніть циновку, злегка притискаючи її долонею, а потім розгорніть. Рис з кунжутом повинні опинитися внизу, а норі зверху. Тепер викладіть на середину норі начинку. У роли з кунжутом я поклала свою улюблену начинку: сир «Філадельфія», сьомгу й авокадо.

Тепер нам потрібно скрутити наш рол, досить щільно, щоб при нарізанні він не втратив своєї форми. Для цього підніміть край циновки і одночасно однією рукою притримуйте начинку на себе, а іншою завертайте рол так, щоб порожні краї норі з'єдналися один з одним, а начинка залишилася в середині. Потім рівномірно натискаючи на циновку, прокатайте рол декілька разів, щоб він вийшов рівномірно щільним. І циновкою надайте йому форму: круглу, квадратну або трикутну.

Залишилося лише нарізати наш рол на 8 частин. Для цього ніж повинен бути дуже гострим, інакше рол розвалиться і втратить свій гарний вигляд. Обов'язково перед кожним нарізанням змочуйте ніж у холодній воді з лимонним соком і прибирайте частинки рису.


Приготування японського омлету: змішати всі складові до однорідної маси. На розігріту, змащену олією сковорідку вилити декілька ложок омлету і спекти звичайний тонкий млинець. Згорнути його трубочкою, щоб вийшов рулет завширшки 4-5 см. Відсунути його на край сковорідки. На звільнене місце вилити ще декілька ложок омлету (важливо, щоб новий млинець по всій довжині стикався з уже наявним рулетом).

Підрум'янити й загорнути вже наявний млинчик у новий шар.

Використовувати потрібно всю яєчну масу для отримання товстого багатошарового рулету-омлету. Охолодити, нарізати брусочками потрібного розміру.

Для класичних ролів – маків, я використала начинку – омлет, огірочок та сьомгу.

Все робимо теж саме, що і для урамакі, тільки норі мають бути з низу, а начинка викладається на рис. Слідкуйте, щоб кінці норі "склеювалися" один із одним, а не закручувалися всередину рола. Адже "правильні" макі не повинні виглядати на зрізі як равлики.

І варіант - сьомга, огірочок та авокадо:

Для гостей можна красиво порційно сервірувати:


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: в особливих випадках, до прикладу, якщо готуєте романтичну вечерю для коханого на День закоханих, можна «шиканути» й приготувати гункан-суші з лососевою ікрою. Я, зазвичай, у сам рол загортаю ще шматочок авокадо та вершковий сир, а червону ікру щедро кладу зверху. Так вона відчувається краще й виглядає симпатичніше.


 

риба та морепродукти, порадник, суші, роли, макі, японська кухня, урамакі, сьомга

Коментарі:

  Так  Ні, дякую