clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

1 Травня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 808

Чи є м'ясо у сардельках?


Червоні, оранжеві або яскраво-рожеві кольори на зрізі повинні насторожувати — виробник «перестарався» зі штучними барвниками. Фото: автора

З'ясовували кореспонденти «Є» на початку «сезону гриль», провівши дегустацію найпопулярнішого після шашлику продукту сучасних українських пікніків.

Як запевнили нас у громадській організації із захисту прав споживачів «Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», основною сировиною для сардельок вищого сорту відповідно до ДСТУ є м’ясо. Причому для більшості найменувань — свинина та яловичина. У такі вироби стандарт не дозволяє додавати замінники — сою і крохмаль. Також до складу входять яловичий жир, вода, харчові фосфати й фіксатор забарвлення нітрит натрію. В продукті, зробленому згідно з ТУ, може міститися манна крупа, велика кількість м'яса птиці та карагенан. Варто уникати сардельок, в яких присутня комплексна харчова добавка. У її складі може бути що завгодно.

Якісні сардельки мають чисту суху поверхню
Сардельки швидко псуються, а тому в магазині повинні лежати тільки в холодильнику або у спеціально обладнаній вітрині. Обираючи цей продукт, уважно огляньте кожну сардельку. Бульйонні та жирові набряки на поверхні свідчать про те, що виробник не дотримувався рецептури, використовував дешеве м'ясо з високим вмістом жиру й сполучної тканини. Якісні сардельки мають чисту суху поверхню без ушкоджень оболонки. Зморшкуватість є ознакою того, що товар давно лежить на вітрині й уже почав всихати. Перед тим, як покласти сардельки в кошик, обов'язково їх понюхайте. Сторонні запахи з'являються внаслідок недотримання рецептури (до прикладу, при надлишку солі, спецій, казеіната натрію або крові), вони також можуть бути ознакою несвіжої сировини. Червоні, оранжеві або яскраво-рожеві кольори на зрізі повинні насторожувати — виробник «перестарався» зі штучними барвниками.

Варити чи не варити?
Сардельки продаються вже готовими до вживання — їх можна їсти «сирими», як звичайну ковбасу. Якщо ж ви звикли споживати їх гарячими, довго варити сардельки немає необхідності, досить занурити в киплячу воду й зачекати доти, доки вони самі не перевернуться. Якщо при наколюванні гарячої сардельки на виделку з неї бризнув ароматний сік, радійте: ви придбали доброякісний продукт. Що ж до оболонки, якщо вона натуральна, то знімати її необов'язково. Вона корисна для організму, адже зміцнює сполучні тканини, суглоби, сухожилля, нігті й волосся.

Думка експерта

«Натуральна ковбаса повинна мати непримітний сірувато-бурий колір»

"Всі без винятку ковбасні вироби набагато жирніші, ніж будь-яке м'ясо" - каже дієтолог.


«При виготовленні всіх видів сосисок, сардельок, вареної та копченої ковбаси, бекону, шинки, грудинки, буженини, балику, м'ясних консервів тощо застосовують нітрити. Саме вони «дарують» ковбасним виробам апетитний рожевий колір, — каже лікар-дієтолог Альона Брянцева. — Насправді ж натуральна ковбаса повинна мати непримітний сірувато-бурий колір. До речі, саме так виглядає ковбасна продукція в Англії, адже її виготовляють без використання барвників. Чим же загрожують нам нітрити? В середині нашого організму при взаємодії з певними компонентами, так званими амінами їжі, вони утворюють нітрозоаміни, які мають дуже сильну канцерогенну дію. А всі канцерогени — це онкозахворювання. Якщо не можете відмовитися від сардельок та ковбас раз та назавжди, то хоча б скоротіть їхнє споживання до мінімуму. Категорично не варто давати ковбасні вироби дітям та людям похилого віку. Крім того, в сардельках міститься дуже багато жиру. Всі без винятку ковбасні вироби набагато жирніші, ніж будь-яке м'ясо. Тому про це не варто забувати людям, хворим на ожиріння, ішемію чи цукровий діабет».

Тест: «сліпе куштування»
Ми зупинили свій вибір на 5 марках яловичо-свинячих варених сардельок, які продаються у торговій мережі Хмельницького з етикетками із зазначеним складом продукту. Хоча в одному з магазинів нас запевнили, що товар отримують у ящиках і про вміст ковбасок залишається лише здогадуватися. За їхніми словами, інформації про склад продукту, який вони реалізують, немає навіть у сертифікаті відповідності. Там зазначено лише виробника, дату виготовлення, гатунок та термін реалізації. Вкотре зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, які саме сардельки він пробує. Ми завчасно приховали усі можливі етикетки та пронумерували тарілки, на які, власне, і виклали п’ять зразків. 

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою власну думку. За якість купленого товару перед споживачем відповідає не тільки виробник, а й продавець!

порадник, сардельки, травневі свята, пікнік, страви для пікніка, дегустаційна зала

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Анна Гайбура виготовляє букети, які не лише милують око, а котрі ще й можна... з’їсти
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 4957
Композиції складаються зі свіжих фруктів, овочів, ласощів та інших смаколиків
«Оселедець під шубою» увійшов у «топ» екзотичних новорічних страв
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 799
Традиційний для багатьох українців салат вважають незвичним та дивним багато кухарів світу.
У рік Півня приготуйте багато домашньої випічки та канапок, й утримайтеся від курятини
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1005
Кожна господиня заздалегідь починає продумувати святкове меню, маючи намір порадувати рідних і близьких всілякими смаколиками та кулінарними шедеврами. Важливо не лише красиво декорувати обідній стіл, але й взяти до уваги вподобання господаря прийдешнього року, щоб він був вдалим і щедрим.
Дегустаційна зала: Як обрати печиво «Соломка»?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1698
Солона або солодка, з цибулею, маком або кмином — соломка ідеально підходить для перекусу, і саме її ми вважаємо безпечним продуктом. Чи так це насправді, дізнавалися кореспонденти сайту «Є».
Показати ще
Коментарів - 0: