ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Ідеальне «правильне» тісто для піци

8 Липня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1213564
Головне правило піци — максимально можлива температура, мінімальний час приготування.
Головне правило піци — максимально можлива температура, мінімальний час приготування. Фото: автора

За цим рецептом піца виходить не гіршою, ніж у найкращих піцеріях.

Не помилюся, якщо скажу, що піцу люблять абсолютно всі — м'ясну, грибну, з білим або червоним соусом, побільше сиру або овочів, із бортиками і без. І, звісно, багато хто пробував робити її вдома. І якщо з начинкою питань не виникає зовсім, то рецепт хорошого тіста — це як найбільша таємниця. Мій варіант — це тонесеньке хрумке тісто, яке неймовірно смакує навіть у холодному вигляді.

Інгредієнти (на дві великі круглі піци):
250 мл води, 2,5 ч. л. сухих дріжджів, 2 ч. л. солі, 500 г борошна, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру.

Приготування:
Спершу слід приготувати дріжджі. Їх слід розвести у теплій воді (туди ж можна додати трохи цукру — так дріжджі швидше почнуть працювати).

Хвилин через 10 можна приступати до приготування тіста. Для цього борошно просіяти в миску, додати сіль. У центрі гірки зробити заглиблення й вилити туди всю дріжджову рідину.

Добре перемішати суміш виделкою, а потім місити тісто руками, збираючи грудки зі стінок (пропускайте тісто між пальців, складайте знову й знову; воно має бути трохи липким, але не сухим). Коли тісто впевнено буде збиратися в одне ціле — влити оливкову олію.

І знову добре вимісити (не поспішайте додавати борошно, спершу тісто здасться рідким/липким, продовжуйте вимішувати — не менше 10 хвилин, якмінімум). Готове тісто стане дуже еластичним і дуже гладким.


Накрийте тісто вологим рушником і приберіть в тепло на 30 хвилин (воно має збільшитися приблизно вдвічі, стане ще більш гладким і повітряним).


Тісто розділити на на дві половини й викласти їх на підпилену борошном поверхню. Розкачати, надаючи потрібної форми (чим тонше, тим краще; в ідеалі — 2-3 мм).

Якщо любите піцу з бортиками — просто зробіть невеликі защипи по периметру. Тісто перенести на деко можна легко, якщо загорнути його на качалку.

Томатний соус змішати з ложкою оливкової олії та сухим базиліком чи прованськими травами. Змастити цією сумішшю заготовки для піци. Далі просто викладайте ваші улюблені «мнямки» (у мене салямі, угорські ковбаски, болгарський перець, смажені лісові гриби, помідори, листочки базиліку та сир).

Відправити піцу в духовку. Випікати при 220ºС протягом 20 хвилин.

P.S. У мене залишився маленький «клаптик» тіста, тож я його розкачала, виклала начинку й заліпила колоском.

Зверху змастила оливковою олією й посипала кмином та кунжутом. Вийшла дуже смачна міні-піца кальцоне.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: головне правило піци — максимально можлива температура, мінімальний час приготування. Тому сміливо ставте найбільшу температуру, яка доступна у вашій духовці. Найкраще випікати на самій нижній полиці в режимі «піца» або нижній нагрів+конвекція — тоді тісто знизу підрум'яниться швидше, ніж верхівка, яка має бути ніжною і соковитою. 

Ще більше рецептів піци дивіться тут або тут.

солона випічка, дріжджове тісто, піца, італійська кухня, піцерія, тісто для піци

Коментарі:

  Так  Ні, дякую