Гаряча тема:
- Війна
Шарлотка — це, звісно, не новина. Але багато рецептів такої бюджетної та смачної випічки не буває, тому із задоволенням ділюся. Це пиріг із категорії «за нього не соромно». Солодка груша якнайвдаліше гармоніює із пряними спеціями. А білковий крем із легкою кислинкою просто чудово підкреслює смак десерту.
Інгредієнти:
200 г борошна, 100 г цукру (можна й більше, але я любитель тільки злегка підсолодженою випічки), 5 великих яєць, дрібка солі, ванілін, 3-4 крупні груші, по 0,5 ч. л. імбиру меленого та мускатного горіху.
Для білкового крему: 2 яєчних білка, 100 г цукрової пудри, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування:
Розділити 5 яєць на жовтки й білки. Білки збити із сіллю в піну, але не дуже міцну.
Потім розтерти жовтки з цукром та ваніліном.
Змішати в окремому посуді сухі інгредієнти — борошно й прянощі (поєднання меленого імбиру й мускатного горіха просто диво яке вдале!). Просіяти борошняну суміш до жовтків.
Перемішати й обережно з'єднати зі збитими білками.
Груші почистити й нарізати тонкими пластинками. Покласти начинку в тісто й обережними рухами перемішати.
Форму встелити пергаментом, змастити вершковим маслом (я ще притрусила сухарями, оскільки дуже люблю, коли бока та низ пирога мають таку смачну апетитну хрустку скориночку).
Вилити тісто у підготовлену форму.
Випікати при 180ºС протягом 15 хвилин до напівготовності.
Білковий крем: білки збити, поступово додати цукрову пудру та лимонну кислоту (суміш має бути густою і не повинна розтікатися).
Пиріг вийняти з духовки й прикрасити решіткою зі збитого білка.
Знову відправити в духовку на 10-15 хвилин при температурі 160ºС.
Після охолодження зняти кільце із роз’ємної форми та перекласти шарлотку на тарілку.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: розпушувач або гашену соду додавати не потрібно, оскільки за рахунок збитих білків шарлотка виходить і так досить пишною. Слідкуйте, щоб білковий крем зверху не підгорів — орієнтуйтеся на свою духовку. Зізнаюся чесно, я в останні хвилини процесу випікання сиділа перед віконечком духової шафи й чатувала, щоб не прогавити момент
Як готувати шарлотку-лінивицю з абрикосами, дивіться тут. Також можете спробувати шарлотку на згущеному молоці з яблуками та сливами.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: