ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Баклажани в томатному соусі по-вірменськи +варіант заготовки цієї закуски на зиму

28 Серпня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 19499
Наприкінці трапези (нехай не ображаються на мене естети!) ви неодмінно оближете тарілку із залишками соусу.
Наприкінці трапези (нехай не ображаються на мене естети!) ви неодмінно оближете тарілку із залишками соусу. Фото: автора

Холодна страва, яка посіла почесне перше місце у моєму рейтингу рецептів із баклажанів.

Як запевнила мене одна знайома вірменка, цю страву готувала ще її пра-прабабця! Потім прабабуся, бабуся, мама, і, звісно ж, вона. Повірте, незважаючи на зовнішню непрезентабельність, найпростіший склад інгредієнтів і спосіб приготування, баклажани дуже смачні й ніжні. А в спеку з холодильника – просто ммммммммм!!! Рецепт трохи нетиповий для кавказької кухні – НЕ гострий, НЕ пряний, НЕ солоний… Проте легкий, дієтичний, із м'яким ненав'язливим смаком. Баклажан не перебивається ані обсмажуванням, ані якимись прянощами, а збагачується лише ароматом часнику й кисло-солодким присмаком помідорів.


Інгредієнти:
6 великих баклажанів, 8-10 великих помідорів, 3 головки часнику (все правильно – ГОЛОВКИ, а не зубчики!), 2 ч. л. солі (з гіркою!) + на доведення до смаку, 2 ст. л. цукру, 100 мл олії, трішки хмелі-сунелі (за бажанням).


Приготування:
Часник почистити, кожен зубчик нарізати середніми пластинками (різати потрібно обов'язково, навіть дрібні зубки, щоб, по-перше, часник добре віддав аромат, а по-друге, щоб його легше було «вживлювати» в баклажани!). Засипати часник двома щедрими чайними ложками солі й злегка перемішати (це вам лише здається, що солі багато – її все одно буде мало).


Помідори (у мене солодкі жовті навпіл із червоними) змолоти на млинку або перекрутити через м’ясорубку разом із цукром та хмелі-сунелі, трішки підсолити.


Баклажани помити, відрізати хвостики і розрізати навпіл поперек (не чистити і не дрібнити! Зовсім маленькі можна навіть залишити цілими).

Зробити в баклажанах по 3-4-5 глибоких надрізів гострим і вузьким ножем.

Засунути у прорізи пластинки часнику.


Скласти баклажани одним шаром в широку каструлю (у мене такої не знайшлося, тож я склала у два шари). Якщо часник у вас залишився – відправляємо його туди ж.


Залити баклажани перемеленими томатами.

Накрити кришкою, поставити на середній вогонь і можете забути про страву приблизно на 15-20 хвилин. За цей час у каструлі утвориться багато рідини. У мене ось так:


Влити в каструлю олію й знову забути на 15 хвилин, накривши кришкою.


Зачекати, поки страва охолоне, і поставити в холодильник на добу або хоча б на ніч.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: за словами автора рецепту, вірмени їдять цю страву дуже холодною, просто з холодильника. Цитую слова моєї знайомої: «Беремо на тарілочку баклажанчики, рясно поливаємо їх соусом, усамітнюємося в затишному куточку і... насолоджуємося! При цьому, бажано не «культурно» з ножем і виделкою, а з почуттям, зі смаком розчавити баклажан просто в соусі майже на пюре й перемішати». Від себе ж скажу що наприкінці трапези (нехай не ображаються на мене естети!) ви неодмінно оближете тарілку із залишками соусу.


БОНУС – ЗАГОТОВКА НА ЗИМУ: такі баклажанчики сміливо можна заготовляти на зиму. Різниця в технології невелика. Баклажани слід нарізати трохи меншими циліндриками, і часником їх не шпигувати, а просто закинути в каструлю разом із помідорами. Оскільки це консервація, то в банці всі складові встигнуть чудово «подружитися». Після того, як баклажани будуть готовими, розкласти їх у гарячі банки: спочатку баклажани, а потім – гарячий соус. Стерилізувати в киплячій воді 15 хвилин і закатати. БЕЗ оцту! А ось кількість олії бажано збільшити вдвічі.


 

домашні заготовки, закуски, овочеві страви, пісні страви, кавказька кухня, вірменська кухня, баклажани в томатному соусі по-вірменьки, баклажани, томатний соус, заготовки, консервація, консервуємо без оцту

Коментарі:

  Так  Ні, дякую