clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

6 Вересня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 526

Класична окрошка з курячою грудкою на білому квасі


Для окрошки якнайкраще пасують сорти білого квасу. Фото: автора

Традиційний старовинний рецепт+головні секрети приготування.

Окрошка отримала свою назву від дієслова «кришити». Це традиційна російська страва. Якщо точніше, то це салат, який плаває у квасі. Принаймні, так усі вважають, поки не скуштують справжню освіжаючу окрошку на смачному домашньому квасі з хроном або гірчицею. Тільки так можна оцінити весь аромат і смак цієї стародавньої страви. Завдяки молочній кислоті та вуглекислому газу ця перша страва сильно збуджує усю нашу систему травлення. Окрошка на квасі традиційна. Але в кухнях багатьох народів подібні перші страви заправляють кефіром, мацоні, сироваткою або іншими національними кисломолочними продуктами.

Інгредієнти:
Велика пляшка домашнього квасу (у мене білий живий, але з магазину; головне — щоб напій не був солодким, а мав легку кислинку), 400 г вареного курячого філе, 5 картоплин, 5 яєць, велика морквина, 3 свіжих огірка, зелена цибуля, кріп, сіль, мелений чорний перець.

Для заправки: сметана, гірчиця.

Приготування:
Куряче філе, яйця та овочі відварити.
Зелену цибулю подрібнити, посолити й поперчити, додати гірчицю.

Розтерти дерев’яною ложкою, щоб цибуля пустила сік.


Квас охолоджується заздалегідь. Це важливо! Тепла окрошка — не окрошка. Вона млява й не бадьорить. Секрет другий — нарізання всіх продуктів. Це творчий та захоплюючий процес. Все: і яйця, і овочі, і м'ясо — повинно бути подрібнено однаково, дрібними кубиками, як на олів’є.

Наприкінці нарізається зелень та огірок, щоб були свіжими.


Всі складові змішати у великій мисці.

І найголовніше — подача окрошки. Можна покласти суміш продуктів у тарілку й залити її квасом. А можна подати лише суміш, а квас поставити на стіл. І кожен сам доторкнеться до творчості створення цієї страви (я саме так завжди й роблю).

Обов'язково подайте сметану та лід.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо будете заправляти окрошку кефіром або мацоні, беріть нежирні сорти, чи розведіть їх холодною мінеральною водою. До речі, для окрошки якнайкраще пасують сорти білого квасу.

 

перші страви, окрошка, літні супи, супи, квас, окрошка з курятиною на білому квасі, курятина, овочі, російська кухня, старовинні рецепти

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Тертюха – традиційний білоруський супчик із картоплі
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 705
Дуже швидкий, дуже легкий і дуже смачний! Коли зовсім немає часу, ця перша страва – просто чарівна паличка.
Грибна юшка – національна родзинка Карпат
перші страви, гриби
Світлана ЯСЬКОВА 836
Завдяки різноманітності карпатської кухні, ароматний і насичений суп з білих грибів може готуватися по-різному навіть в одному й тому ж селищі.
Кабачковий суп-пюре із куркою та вершками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 535
Ніжний, вершковий, легкий супчик, із кремовою, ніби оксамитовою структурою.
Суп із зеленого горошку з часниково-сирними рулетиками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 665
Дуже незвичайна, але напрочуд смачна перша страва.
Показати ще
Коментарів - 0: