clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
День пам'яті Героїв Небесної Сотні
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

27 Вересня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 826

Пряний домашній кетчуп на зиму


Як соус для м'яса, а особливо шашлику, кетчуп просто ідеальний! Фото: автора

Трохи гостренький, трохи солоденький і, звісно ж, ароматний, завдяки вдалому підбору спецій.

Нещодавно родичі подарували нам два ящики домашніх помідорок і довелося терміново шукати способи їх утилізації. Оскільки практично всі маринади-соління я уже зробила, то вирішила заготовити томати у перетертому вигляді. Цей рецепт кетчупу випробувала вперше, але смак та консистенція настільки сподобалися, що відтепер це буде ще одна обов'язкова щорічна заготовка в нашій родині. За смаком він і трохи гостренький, і трохи солоденький і, звісно ж, ароматний, завдяки вдалому підбору спецій. Як соус для м'яса, а особливо шашлику, він просто ідеальний! А ще він підійде для засмажки до перших страв, до підлив, тушкованого м'яса, фаршированих перців, тушкованої капусти тощо. Рецепт не швидкий, але раз на рік трохи «побавитися» можна. Повірте, цей кетчуп того вартий!

Інгредієнти:
8 кг м'ясистих помідор, 3 цибулини середнього розміру, 50 г часнику, гострий перець чилі, по 1 ч. л. гірчичного порошку, меленої гвоздики, меленого чорного перцю, паприки, меленої кориці, меленого орегано чи базиліку, 150 г солі, 750 г цукру, 350 г оцту 9%-го.
Вихід: 4,5-5 л.

Приготування:
Помідори помити й нарізати начетверо разом зі шкіркою. Скласти у каструлю (у мене в одну не помістилися, але після перетирання все увійде в одну).

Поставити на маленький вогонь, поки помідори не почнуть давати сік (якщо помідори соковиті, то сік виділиться ще на етапі їх нарізування). Як тільки на дні каструлі з'явиться рідина, вогонь можна злегка збільшити й тушкувати помідори, періодично помішуючи, до такого ступеню м'якості, щоб їх легко було протерти через сито (у мене цей процес зайняв 30 хвилин).


Дати помідорній масі трохи охолонути й порціями викладати на друшляк. Ретельно перетерти, поки в друшляку не залишаться лише шкірка й насіння від помідор.


Поставити помідорне пюре на вогонь.

Довести до кипіння й уварювати на вогні приблизно 3-3,5 години до загустіння. Додати перекручені на м'ясорубці цибулю, часник і гіркий перець (я все подрібнила в блендері). Через 10 хвилин додати перець і спеції, сіль, цукор і оцет. Даємо покипіти ще 10 хвилин і гарячий кетчуп відразу ж розлити в стерильні банки. Закатати металевими кришками, перевернути догори дном і вкутати до повного охолодження.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: нещодавно одна моя подруга, яка ще та кулінарочка, порадила, як можна спростити такий довготривалий процес варіння кетчупу. Вона робить його у два етапи — спочатку тушкує помідори напередодні вдень й протирає. За ніч помідорне пюре відстоюється й наверх піднімається прозорий сік. Вона його зливає і таким чином скорочує час випаровування-виварювання рідини вдвічі. Сама я цей метод ще не випробувала, але наступного року обов’язково скористаюся порадою й відпишуся вам у цій темці про результат. 

домашні заготовки, домашній погрібець, домашній кетчуп, помідори, томатна паста, томатне пюре, заготовки, консервація, маринади, заготовки на зиму

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Швидкі мариновані помідори на зиму «Еталон смаку»
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1440
А томати і правда дуууже смачні виходять. Не солоні, в міру солодкуваті й зовсім не кислі.
Італійська родзинка – в’ялені помідори
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 595
Виходять просто обурливо смачні штучки!
Неймовірне варення з гарбуза та цитрусових
десерти, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 907
Десерт дуже гарний зовні — прозорий, бурштиновий за кольором і желеподібний за консистенцією.
Маринований виноград – чудова пряна закуска, яка готується на «раз, два, три»
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 623
Можна пробувати на наступний день, а краще дня через 2-3.
Показати ще
Коментарів - 0: