clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

5 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 954

Гратен з пастою від шефа Ніни Тарасової – смачна сирна запіканка з макаронів


Золотава скоринка, яка утворюється на поверхні страви в духовці або на грилі – це і є гратен Фото: автора

Фанцузька відповіть американському «Mac-n-Cheese».

Хто не любить макарони з сиром? Мабуть у кожній кухні світу готують таку пасту. Не дивлячись на те, що ця страва вкрай проста, вона теж має варіації. Від лаконічної італійської простоти «паста, оливкова олія, сир», до американського варіанту «Mac-n-Cheese», де макарони просто потопають у смачнючому сирному соусі. Як запевняє талановитий російський кухар та активний блогер Ніночка Тарасова, французький гратен із пастою вигадав провідний шеф-кухар Франції – Поль Бокюз. Цей рецепт взятий із його книги «Best of Paul Bocuse», я лише трішки змінила пропорції, щоб зменшити калорійність страви.


Інгредієнти:
500 г макаронів із твердих сортів пшениці (я брала пенне, але можна спіральки, черепашки тощо),
1,5 л молока,
сіль, мускатний горіх,
мелений чорний перець,
80 г вершкового масла,
70 г борошна,
300 г крем-фреш (французький кисломолочний продукт з вмістом жиру 15-28%, схожий на нашу сметану; тому я сміливо замінила на сметану 20%),
150 г твердого сиру.


Приготування:
У каструлю з товстим дном налити молоко, додати 1 ч. л. солі, дрібку мускатного горіха і чорний перець, довести до кипіння.

Всипати пасту і варити 5 хвилин (я варила 8 хвилин).

Потім відкинути макарони на друшляк, рідину зберегти.


У невеликому сотейнику розтопити вершкове масло. Всипати борошно й безперервно помішувати вінчиком, щоб не утворилися грудочки.


Потім тоненькою цівкою влити тепле молоко, яке залишилося після варіння макаронів. Варити суміш на середньому вогні, поки соус не почне гуснути (у вас має вийти ідеальний «Бешамель»).


Додати крем-фреш або сметану, перемішати. Якщо потрібно, додати сіль та спеції.

В макарони вилити соус.

Натерти половину сиру й ретельно перемішати (в оригінальному рецепті страва посипається сиром лише зверху у формі, але мені захотілося, щоб цей смачний продукт був також і частиною соусу).


Розігріти духовку до 180°С. Викласти пасту у вершковому соусі в вогнетривку ємність (краще керамічну чи скляну, як для мікрохвильовки). Посипати зверху сиром, який залишився.


Запікати протягом 30 хвилин (я запікала 20 хвилин).


Подавати відразу ж.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: золотава скоринка, яка утворюється на поверхні страви в духовці або на грилі – це і є гратен (у деяких джерелах гратін від фр. «Gratin»). Зазвичай, страви з риби, м'яса, овочів, пасти зверху вкривається тертим сиром, панірувальними сухарями та яйцем. Гратен охороняє страву від пересихання й покращує її смак. Французи обов’язково готують гратен в такому посуді, щоб його можна було перенести безпосередньо на стіл.


 

крупи та страви з борошна, Мac and Cheese, макарони з сиром, сирний соус, бешамель, сир, паста, французька кухня, гратен із пастою, гратен

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Бабка з локшини із куркою у соєво-медовому соусі – Різдвяна смакота по-кам’янець-подільськи
м`ясо та субпродукти, крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 634
Цю страву можна готувати для дітей і дорослих, доповнювати її усілякими підливами, соусами або начинками.
Мамалига із часниково-горіховим соусом «Муждей»
крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 601
Це і каша, і гарнір, і окрема страва.
Кус-кус з грибами по-туніськи
гриби, крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 587
Це лише один із варіантів приготування такої чудової крупи.
Показати ще
Коментарів - 2:
Від: Світлана Яськова08.10.2016 23:55Оксанко, обожнюю Ваші фотозвіти. Дуже приємно, що мої рецепти стали комусь у нагоді і не розчарували. Це і є вища оцінка! Рада, що гратен Вам сподобався і все вийшло якнайкраще.
Від: Оксана Гладущак06.10.2016 20:23Як тільки побачила цей рецепт, відразу ж захотіла використати його для урізноманітнення звичних гарнірів. В магазині мені сподобались бантики, їх я і використала для приготування Гратена. Результат мене приємно вразив, - ніжний соус і золотава скоринка "не дозволяють" покинути кухню))))