clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

14 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 698

Тертюха – традиційний білоруський супчик із картоплі


В оригінальному рецепті в кожну тарілку слід щедро покласти обсмажену грудинку. Можна також посипати сухариками. Фото: автора

Дуже швидкий, дуже легкий і дуже смачний! Коли зовсім немає часу, ця перша страва – просто чарівна паличка.

Готується суп і справді дуже швидко з найпростіших продуктів. При наявності готового бульйону на приготування піде приблизно півгодини з урахуванням підготовки продуктів. Незважаючи на свою простоту суп дуже смачний і ситний. Слід зазначити, що коли він свіжоприготований, деякі їдці з'їдають по дві тарілки за раз.


Інгредієнти:
1,5-2 л готового бульйону (курячого, м'ясного, овочевого, грибного),
500 г почищеної картоплі,
цибулина,
морквина,
150-200 мл вершків (будь-якої жирності),
100-150 г копченої грудинки (бекону, хамона, сиро-копченої ковбаси або будь-якої іншої копченини),
2-3 зубки часнику,
зелень, сіль, перець, лавровий листок.


Приготування:
Цибулю дрібно нарізати. Моркву натерти на тертці (у деяких джерелах тертюха готується без моркви, але ми її дуже любимо, тому я додавала).
Грудинку нарізати невеликими кубиками й обсмажити на сухій сковорідці. Коли жир трішки стопиться, додати овочі й пасерувати все разом до прозорості цибулі. Сюди ж можна додати декілька зубків часнику – але це справа смаку.


Почищену картоплю натерти на крупній тертці. В картопляну масу додати сіль.

Перекласти її поступово в киплячий бульйон, постійно помішуючи. Дати закипіти й додати обсмажені овочі з грудинкою. Варити до готовності картоплі, періодично перемішуючи (приблизно 10 хвилин).
Коли картопля зварилася, влити вершки (їх можна замінити на сметану, але для того, щоб вона не згорнулася, в неї потрібно спочатку додати декілька ложок гарячого бульйону, перемішати й ввести в суп).
Довести до смаку, додавши сіль, перець, лавровий листок. Вогонь вимкнути, накрити каструлю кришкою і дати супу настоятися декілька хвилин. Зеленню суп посипати при подачі. Я також додаю часникові сухарики.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: в оригінальному рецепті в кожну тарілку слід щедро покласти обсмажену грудинку. Тому, якщо хочете смакувати тертухою як справжні білоруси, під час обсмажування копченини відкладіть декілька ложок «шкварочок» для подачі.

 

 

 

перші страви, суп, тертюха, білоруський суп, білоруська кухня, картопля, вершки, грудинка

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Морквяно-імбирний крем-суп із часником та рум’яними грінками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 416
По-справжньому зимова, дуже смачна і легка в приготуванні перша страва з легким імбирним смаком.
Солянка збірна м’ясна: рятуємо продукти після свят
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 883
У приготуванні цієї першої страви слід дотримуватися трьох головних правил – вона має бути наваристою, гостренькою, солоненькою та кисленькою.
Суп на реберцях із сирними галушками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 2923
Хто сказав, що суп — це одноманітність та буденність? Якщо трішки пофантазувати, то можна зі звичайної першої страви зробити а-ля ресторанну!
Класична окрошка з курячою грудкою на білому квасі
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 514
Традиційний старовинний рецепт+головні секрети приготування.
Показати ще
Коментарів - 0: