ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тертюха – традиційний білоруський супчик із картоплі

14 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8065
В оригінальному рецепті в кожну тарілку слід щедро покласти обсмажену грудинку. Можна також посипати сухариками.
В оригінальному рецепті в кожну тарілку слід щедро покласти обсмажену грудинку. Можна також посипати сухариками. Фото: автора

Дуже швидкий, дуже легкий і дуже смачний! Коли зовсім немає часу, ця перша страва – просто чарівна паличка.

Готується суп і справді дуже швидко з найпростіших продуктів. При наявності готового бульйону на приготування піде приблизно півгодини з урахуванням підготовки продуктів. Незважаючи на свою простоту суп дуже смачний і ситний. Слід зазначити, що коли він свіжоприготований, деякі їдці з'їдають по дві тарілки за раз.


Інгредієнти:
1,5-2 л готового бульйону (курячого, м'ясного, овочевого, грибного),
500 г почищеної картоплі,
цибулина,
морквина,
150-200 мл вершків (будь-якої жирності),
100-150 г копченої грудинки (бекону, хамона, сиро-копченої ковбаси або будь-якої іншої копченини),
2-3 зубки часнику,
зелень, сіль, перець, лавровий листок.


Приготування:
Цибулю дрібно нарізати. Моркву натерти на тертці (у деяких джерелах тертюха готується без моркви, але ми її дуже любимо, тому я додавала).
Грудинку нарізати невеликими кубиками й обсмажити на сухій сковорідці. Коли жир трішки стопиться, додати овочі й пасерувати все разом до прозорості цибулі. Сюди ж можна додати декілька зубків часнику – але це справа смаку.


Почищену картоплю натерти на крупній тертці. В картопляну масу додати сіль.

Перекласти її поступово в киплячий бульйон, постійно помішуючи. Дати закипіти й додати обсмажені овочі з грудинкою. Варити до готовності картоплі, періодично перемішуючи (приблизно 10 хвилин).
Коли картопля зварилася, влити вершки (їх можна замінити на сметану, але для того, щоб вона не згорнулася, в неї потрібно спочатку додати декілька ложок гарячого бульйону, перемішати й ввести в суп).
Довести до смаку, додавши сіль, перець, лавровий листок. Вогонь вимкнути, накрити каструлю кришкою і дати супу настоятися декілька хвилин. Зеленню суп посипати при подачі. Я також додаю часникові сухарики.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: в оригінальному рецепті в кожну тарілку слід щедро покласти обсмажену грудинку. Тому, якщо хочете смакувати тертухою як справжні білоруси, під час обсмажування копченини відкладіть декілька ложок «шкварочок» для подачі.

 

 

 

перші страви, суп, тертюха, білоруський суп, білоруська кухня, картопля, вершки, грудинка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую