ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Грушевий тарт із мигдальним кремом франжипан від Гордона Рамзі

17 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3163
Текстура тарту не схожа на звичні пироги, тому ви серйозно ризикуєте знайти в ньому нову любов.
Текстура тарту не схожа на звичні пироги, тому ви серйозно ризикуєте знайти в ньому нову любов. Фото: автора

Поєднання багатошарового й хрусткого тіста, ароматних груш у сиропі зі спеціями, не менш ароматного мигдального крему створює неповторний і незабутній смак.

Фрнажипан — це начинка, яка складається найчастіше з меленого мигдалю, масла, яєць і цукрової пудри. Використовується як наповнювач для тартів, тарталеток й інших подібних десертів. А що може бути смачнішим, ніж груші з мигдалем? Варіантів рецептури цього тарту багато — основа різна, франжипан також. Але суть одна. Першу скрипку, відповідно, грає франжипан і він підійде до будь-якої основи. Гордон Рамзі використовує листкове тісто, у мене — листково-дріжджове. Але, гадаю, що не гіршим тарт буде із пісочним.

Інгредієнти:
Основа:
500 г готового тіста (листкового, листково-дріжджового)
3-4 груші
1 яєчний жовток
2 ст. л. води

Крем франжипан:
150 г вершкового масла (м'якого)
150 г мигдалю меленого
150 г цукрової пудри
2 яйця
4 ст. л. борошна (без гірки)
1 ст. л. Амаретто (можна замінити мигдальною есенцією)

Сироп:
50 мл води
50 г цукру
50 мл червоного солодкого вина (у мене 2 ст. л. бренді)
кружальце лимона
2 зірочки бад’яну
1 бутончик гвоздики
кориця

Приготування:
Приготувати цукровий сироп: у невеликій каструлі змішати всі складові й поставити на невеликий вогонь.

Варити до повного розчинення цукру, періодично помішуючи. Потім вогонь злегка збільшити й варити ще 7-10 хвилин (сироп має злегка загуснути). Груші почистити, видалити серцевину й нарізати тонкими пластинками. Додати груші до сиропу й проварити 1-2 хвилини. Зняти з вогню й залишити їх охолоджуватися в сиропі.


Приготувати франжипан: розтерти в мисці м'яке масло з цукровою пудрою. Окремо в тарілці збити виделкою яйця і ввести їх у масляну масу. Збити все до однорідного стану.

Додати борошно і мелений мигдаль (я його спочатку злегка підсушила на сковорідці, а лише потім змолола в блендері).

Ретельно все перемішати й влити лікер. Ще раз вимішати вінчиком.


Формування тарту: розгорнути рулон із розмороженим тістом і встелити ним форму для тарту, формуючи ботики (діаметр 25-26 см). Залишки обрізати ножем.

Загнути краї всередину по всьому колу, формуючи такий собі а-ля бордюрчик. По його окружності зробити неглибокий надріз ножев. Збити яєчний жовток із водою і змастити обідок тіста.

У центр викласти крем франжипан. Розрівняти до кромки, змащеної жовтком.

Груші вийняти з сиропу і розкласти по поверхні крему.

Зверху злегка присипати цукровою пудрою.
Розігріти духовку до 180ºС. Випікати до золотавого кольору і м'якості груш — хвилин 30-35 (орієнтуйтеся на свою духовку).

Пиріг повністю охолодити й посипати цукровою пудрою (за бажанням).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: текстура тарту не схожа на звичні пироги, тому ви серйозно ризикуєте знайти в ньому нову любов. Коли будете подавати випічку, полийте шматочок тарту сиропом, у якому настоювалися груші, поруч покладіть кульку морозива й заваріть чашку ароматного чаю. І тоді — нехай весь світ зачекає! 

солодка випічка, тарт, франжипан, тарт грушевий з франжипаном від Гордона Рамзі, Гордон Рамзі, груші, листково-дріжджове тісто, осіння випічка, пиріг, мигдальний крем, грушевий пиріг

Коментарі:

  Так  Ні, дякую