clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

31 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 548

Зроби сам: спеції й травки, сіль і приправки


Те що продається в магазинах під назвою «хмелі-сунелі», дуже віддалено нагадує знамениту грузинську приправу Фото: http://s015.radikal.ru/

Відчуйте гармонію смаків та ароматів в одному флаконі, скориставшись порадами досвідчених кухарів.

Дуже часто в рецептах зазначають, що потрібно додати спеції для риби або курки тощо. Зазвичай ми використовуємо уже готову необхідну суміш. Але чи звертаємо увагу на термін придатності? Перевіряємо, скільки там «хімічних» добавок у вигляді підсилювачів смаку і консервантів, і яка кількість самих спецій у цьому пакетику? Щоб не годувати своїх рідних та близьких глютаматом натрію та різноманітними «єшками», можна приготувати суміші спецій самостійно й зберігати їх в щільно закритих баночках.

До курки, м’яса, риби та овочів
«Пряні суміші та приправи – це перші помічники будь-якого кухаря, – каже шеф-кухар із Кам’янця-Подільського Ірина Швець. – Я вже давно готую ароматні суміші власноруч. До прикладу, для страв із курки змішую: 1,5 ст. л. порошку каррі, 1 ст. л. з гіркою меленого коріандру, 2 ст. л. чебрецю, 0,5 ст. л. куркуми. Для риби чудово смакує суміш із пряних трав: по 1 ст. л. орегано, базиліку, майорану, петрушки та 1 ч. л. білого перцю. Всі страви із м’яса чудово підкреслює паприка та розмарин: по 1 ст. л. чорного та білого мелених перців, 1,5 ст. л. паприки та 0,5 ч. л. розмарину. Що ж до овочевих страв та супів, я додаю завжди у ці страви прованські трави, які також готую сама. Просто беру в рівних пропорціях розмарин, базилік, чебрець, шавлію, чабер, орегано, майоран і дрібку сухої м'яти (хто любить). Ще одна дуже цікава пікантна суміш – італійські трави. Їх готують із сухого часнику, базиліку, кропу, петрушки та майорану. Все також у рівних пропорціях. Усі спеції слід використовувати дуже обережно. Адже вони здатні не лише поліпшити смак страви, але й безнадійно зіпсувати її. Існує навіть певна формула, якою користуються кухарі: витрата на 1 кг продукту — 0,5 ч. л. суміші спецій та приправ».

Грузинські секретні трави
Так само можна самостійно приготувати суміш спецій до плову чи супу харчо. Найкраще до цих страв пасує знаменита пряна приправа хмелі-сунелі. За словами хмельницького шеф-кухаря грузинського походження Серго Сігаладзе, те що продається в магазинах під назвою «хмелі-сунелі», дуже віддалено нагадує знамениту грузинську приправу. «Повний склад хмелі-сyнелі – це фенyгpек (пажитник), чабер, коріандр, лавровий листок, кріп, базилік, м'ята пеpечна, селера, майоран, петрушка, червоний перець і шафpан, – каже Серго. – Усі компоненти беpyться в однаковій за обсягом кількості (в поpошку). Лише червоного пеpцю та шафрану слід додавати лише трішки, буквально на кінчику ножа».

Смачна сіль
«Купила якось у магазині смачну сіль «12 овочів і трав». Сподобалася, немає ніяких добавок, тільки натуральні компоненти. Але ціна такої солі кусається, – ділиться господиня зі Старої Синяви Альона Бевз. – Вирішила, чому б самій не зробити таку? Склад зазначено на упаковці готової магазинної солі, тому за основу взяла його. Лише пропорції скоригувала на свій розсуд. Змішала у великій скляній банці 6 ст. л. йодованої солі, 3 ст. л. сушеної моркви (сушила сама на балконі на газетці, попередньо нарізавши маленькими шматочками), по 1 ст. л. меленої паприки, сушеної зелені петрушки, кропу та селери, по 3 ст. л. сушених зеленої цибулі, часнику та кореня селери, по 0,5 ст. л. розмарину, базиліку, майорану та мускатного горіха, 1 ст. л. суміші мелених перців. Із зазначеної кількості вийшло дві з невеликим баночки смачної солі. Її використовую замість звичайної кухонної солі при приготуванні різних страв, додаючи за смаком».


 

порадник, спеції, суміші спецій своїми руками, смачна сіль, грузинська приправа, приправи, Швець Ірина, Сваладзе Сєрго, Бевз Альона

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Дегустаційна зала: Як обрати печиво «Соломка»?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1657
Солона або солодка, з цибулею, маком або кмином — соломка ідеально підходить для перекусу, і саме її ми вважаємо безпечним продуктом. Чи так це насправді, дізнавалися кореспонденти сайту «Є».
У рік Півня приготуйте багато домашньої випічки та канапок, й утримайтеся від курятини
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 989
Кожна господиня заздалегідь починає продумувати святкове меню, маючи намір порадувати рідних і близьких всілякими смаколиками та кулінарними шедеврами. Важливо не лише красиво декорувати обідній стіл, але й взяти до уваги вподобання господаря прийдешнього року, щоб він був вдалим і щедрим.
Капкейки — це маленькі порційні тортики, які прикрасять будь-яке свято
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 4838
Все про ці мініатюрні кулінарні шедеври знає хмельничанка Наталя Сова, яка ось уже три роки займається випіканням тортів на замовлення.
«Оселедець під шубою» увійшов у «топ» екзотичних новорічних страв
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 782
Традиційний для багатьох українців салат вважають незвичним та дивним багато кухарів світу.
Показати ще
Коментарів - 0: