Гаряча тема:
- Війна
«Зазвичай, під час посту людям найважче обходитися без м’яса. Але інсує безліч продуктів, якими цілком реально його замінити, — запевняє шеф-кухар та власниця вегетаріанського кафе «Шпинат» Юлія Пономаренко. — В нашому закладі, до прикладу, ми використовуємо пшеничний білок сейтан. Його ще називають «пшеничним м’ясом». Грубо кажучи — це тісто. Готується з борошна вищого гатунку, але дуже у незвичний спосіб. Сейтан містить величезну кількість білка, зовні й на смак нагадує м'ясо і тому в усьому світі відомий як його рослинний замінник. Принцип приготування наступний: з тіста вимивається весь крохмаль, внаслідок чого залишається лише білок (клейковина), який потім використовується в приготуванні страв. Насправді, нічого складного немає. З борошна й води слід замісити еластичне тісто, як на вареники, накрити його чимось і залишити мінімум на 30 хвилин. Потім поставити в раковину каструлю й набрати в неї теплої або холодної води. Дістати тісто й промивати його в цій воді, стискаючи руками з усіх боків. Коли вода стане білою, налити іншу й продовжувати «полоскати» тісто. Воно поступово ставатиме жовтуватого кольору. Продовжувати доти, поки вода після промивання не стане прозорою і в тісті не залишиться білих вкраплень, тобто весь крохмаль не вимиється і залишиться тільки пшеничний білок. Цей клубочок стане схожий на жувальну гумку. Його потрібно дістати з води, відтиснути й зварити протягом 30-60 хвилин у бульйоні (вода, сіль, лавровий листок, соєвий соус і різні спеції).
Отриманий напівфабрикат використовують для приготування різних страв. В нашому меню є і салати із сейтаном, і гарячі страви. З нього готують плов та солянку. Навіть домашню ковбасу! За смаком вона трохи нагадує сирокопчену».
З сейтану можна готувати різні страви.
За словами шеф-кухаря, головне під час посту потурбуватися, щоб до організму надходила необхідні кількість білків. Найбільше рослинних білків у бобових та горіхах. Також є невелика кількість цих корисних органічних речовин у різноманітних крупах. За своїм складом це цілком повноцінні продукти. «Ми активно використовуємо сочевицю, горох, нут, — каже Юлія Пономаренко. — Одна з фірмових страв — єврейська національна страва фалафель. Це такі кульки з нута або інших бобових, які приготовані у фритюрі. До фаршу обов’язково додаються зіра та коріандр. Це основні спеції, які додають смаку, який імітує м’ясо. Коли ми готуємо цю страву відвідувачі кафе навіть дивуються, чому це у вегатаріанському закладі так пахне котлетами».
Фалафель — це такі кульки з нута або інших бобових, які приготовані у фритюрі.
Що ж до овочів та фруктів, то дівчина радить надавати перевагу сезонним — картоплі, моркві, селері, буряку, яблукам, грушам, гарбузу. Останній взагалі у «Шпинаті» заморожують й використовують у різних стравах аж до весни.
«Ще одне обмеження у пісному меню — це відсутність яєць. Якщо ви не уявляєте свого життя без цього продукту, можете піти на невеличку хитрість. До прикладу, коли ми готуємо зелений борщ, то замість яєць додаємо у страву чорну сіль. Цей мінерал за своїм природнім складом збагачений сірководнем. При взаємодії з вологою він активно виділяється і їжа пахне яйцями. Це недорогий продукт — пачечка коштує близько 10 гривень. Продається на базарі в наметах зі спеціями».
Чорна сіль збагачена сірководнем, тому їжа пахне яйцями.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: