clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_16food_17food_18food_19food_20warningstar

Гурман

24 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 432

Душевне чаювання або як приготувати ароматний чай із добавками власноруч


Як домішки підійдуть різні фрукти та сушені ягоди: яблука, апельсини або лимони, цитрусова цедра, журавлина, малина, смородина, чорниця, родзинки, курага тощо. Фото: http://sovettebe.ru/

Таку суміш можна зробити з багатьох компонентів — трав, ягід, фруктів та спецій

Коли за вікном похмуро, заметіль, мороз чи мряка, на душі стає якось сумно, така погода навіває меланхолію. Боротися із нею можна за допомогою домашнього ароматного чаю із улюбленої чашки. Але не простого, а із домішками. Про те, як можна зі звичайного чайного напою зробити справжній шедевр, розповідає продавець-консультант та професійний баріста однієї з кам’янець-подільських кав’ярень Юлія Корженко.

«Ароматну суміш можна зробити з багатьох компонентів, — каже пані Юлія. — Передусім слід придбати хороший чорний або зелений чай з великими листочками. Як домішки підійдуть різні фрукти та сушені ягоди: яблука, апельсини або лимони, цитрусова цедра, журавлина, малина, смородина, чорниця, родзинки, курага тощо. Що ж до прянощів, то поле для фантазії тут взагалі безмежне — кориця, імбир, гвоздика, рожевий перець, бадьян, чебрець, розмарин, м'ята, кардамон, пелюстки або маленькі рожеві бутони. Свіжі плоди слід помити, нарізати невеликими скибочками довільної форми, розкласти їх на деко й залишити в духовці на 1-2 години при температурі 100-120ºС. Спеції можна розмолоти в ступці, а трави — висушити. Після цього потрібно змішати всі складові за своїм смаком і насипати в красиві баночки. Ароматичну чайну суміш рекомендується витримати декілька тижнів, щоб всі складові «подружилися» між собою».

"Ароматичну чайну суміш рекомендується витримати декілька тижнів, щоб всі складові «подружилися» між собою" - каже пані Юля.

Рецепти ароматного чаю від Юлії Корженко
М’ятно-цитрусовий чай із сухофруктами. Висипати в чайник для заварювання 2 ст. л. чорного чаю, додати 20-30 г родзинок, по 5 шт. кураги й чорносливу. Залити суміш 1 л окропу. Вкутати чайник рушником і настоювати 20 хвилин. На дно чашки покласти декілька гілочок свіжої м'яти й сушену цедру апельсина або лимона. Залити чаєм із сухофруктами й дати настоятися ще 2-3 хвилини.
Зелений чай із чебрецем. Змішати 2 ст. л. зеленого чаю, 1 ч. л. сухого листя чебрецю і 5-6 його висушених квіточок. Залити суміш 1 л окропу й настоювати 10 хвилин. «Чебрець чудово поєднується з мелісою, гвоздикою, звіробоєм, смородиною і брусницею, — запевняє пані Юлія. — Тому ви щодня зможете експериментувати із різними смаками. Цінності такому чаю додає те, що чебрець є хорошою профілактикою застуди».
Чай «Звіробій із варенням». Змішати 2 ст. л. чорного або зеленого чаю та 1 ст. л. звіробою. Залити суміш 1 л окропу й настояти 5 хвилин. Потім розчинити в чаї 2-3 ст. л. абрикосового варення і витримати ще 2-3 хвилини. За словами дівчини, такий напій добре зігріває, заряджає бадьорістю і допомагає краще впоратися з розумовими навантаженнями.
Чай «Дика троянда». Злегка розім’яти 100 г плодів шипшини, залити їх 1 л гарячої води і потримати на водяній бані 15 хвилин. Потім настояти відвар у термосі 10-12 годин (чим довше настоюються ягоди, тим більше цінних властивостей вони віддадуть напою. За таким же принципом заварюють чай з сухих ягід, попередньо подрібнивши їх у кавомолці. Готовий чай з шипшини можна змішати зі звичайним чорним або зеленим чаями. Для пікантності можна додати в напій дрібку шавлії, мускатного горіха, меленого імбиру або бадьяна.
Імбирно-ягідний чай. З'єднати в чаші блендера 3 ст. л. будь-яких ягід (можна заморожених), 5 г тертого кореня імбиру і половину лимона, нарізаного скибочками. Збити всі інгредієнти в однорідну кашку й змішати з 3 ч. л. меду. Залити ягідну масу окропом, довести її до кипіння і настояти 30 хвилин. Процідити напій, змішати його з готовим чорним чаєм у рівних пропорціях і розлити в чашки.


 

порадник, чай своїми руками, суміш трав, трав’яні чаї, Корженко Юлія, баріста

До теми

Святковий декор: прикрашаємо стіл до Нового року
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Чим яскравішим і різноманітнішим буде дизайн новорічного столу, тим більше він сподобається господареві 2017 року – Вогняному Півню
У рік Півня приготуйте багато домашньої випічки та канапок, й утримайтеся від курятини
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Кожна господиня заздалегідь починає продумувати святкове меню, маючи намір порадувати рідних і близьких всілякими смаколиками та кулінарними шедеврами. Важливо не лише красиво декорувати обідній стіл, але й взяти до уваги вподобання господаря прийдешнього року, щоб він був вдалим і щедрим.
Різдвяні страви в різних країнах: англійці готують пудинг, німці печуть штолен
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Практично в кожній країні є свої особливості святкування Різдва, у тому числі й кулінарні.
Вергуни, балабушки та кльоцки: хто є хто в українській кухні?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА
Традиційні та забуті борошняні страви.
Показати ще
Коментарів - 0: