clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_16food_17food_18food_19food_20warningstar

Гурман

24 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 684

Новорічно-різдвяний кекс «Ялинка» з шоколадною помадкою


Випічка, яка не черствіє, а, «визріваючи», стає ще смачнішою! Фото: Світлана ЯСЬКОВА

Випічка, яка не черствіє, а, «визріваючи», стає ще смачнішою!

Як же я обожнюю імбирну пряну випічку! У мене такі десерти асоціюються з різдвяними та новорічними святами, глінтвейном біля каміну та затишними вечірніми чаюваннями. А у цьому рецепті ще й лимонна цедра та ваніль. Приготувати його можна навіть за тиждень до свята, адже з кожним днем кексик стає ще смачнішим!

Інгредієнти:

Перший етап:

150 мл молока

1 склянка цукру

1 ст. л. води

115-125 г вершкового масла

1 ст. л. свіжого, натертого імбиру або 1,5 ст. л. сухого меленого

0,5 ч. л. запашного перцю

Другий етап:

1,5 склянки борошна

1 ч. л. розпушувача

1 яйце

дрібка солі

1 ч. л. ваніліну

цедра половини лимона

горіхи подрібнені та родзинки

Для прикрашання: 80 г шоколаду, 40 г вершкового масла, 30 мл молока, 1 ст. л. коньяка, кольорова цукрова посипка.

Приготування:

Перший етап: у сотейник із товстим дном насипати весь цукор з ложкою води і варити поки суміш не розтане і не карамелізується (НЕ МІШАТИ!).

Як тільки карамель почне нагадувати рідкий мед, додати масло.

Коли воно розтане – влити молоко. Варити, помішуючи, ще 5 хвилин. Додати у готову карамель імбир і закрити кришкою. Залишити на 15 хвилин охолоджуватися.

Другий етап: просіяти борошно з розпушувачем, перцем і сіллю.

Яйце злегка збити і додати до борошна. Влити тоненькою цівкою гарячу молочно-карамельну рідину. Все ретельно перемішати, додати ваніль і терту цедру лимона, горішки та родзинки (у вас має вийти однорідне тісто, як густа сметана).

Силіконову форму збризкати холодною водою і на третину заповнити тістом (у мене ялиночки, але ви використовуйте будь-які форми для кексу).

Поставити в попередньо нагріту до 200°С духовку приблизно на 20 хвилин.

Після випікання вийняти кекс з форми і залишити охолоджуватися.

Помадка: шоколад розтопити з молоком, коньяком і маслом на водяній бані. Полити шоколадною глазур'ю кексик і силіконовим пензлем розподілити її по всій поверхні.

Прикрасити цукровою посипкою (в ідеалі – сніжинками), або кольоровим драже.

солодка випічка, кекс, новорічно-різдвяний кекс ялинка, шоколадна помадка, різдвяна випічка, новорічне меню, імбирна випічка, імбир

До теми

Шоколадний штрудель із грушами, мигдалем та родзинками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА
Знаменитий австрійський десерт, який завоював весь світ завдяки своєму неповторному смаку.
Шоколадні біскотті зі шматочками шоколаду, інжиром та горіхами
солодка випічка, печиво
Світлана ЯСЬКОВА
Biscotto – перекладається з італійського як «двічі запечене», адже за рецептурою ми формуємо багети, які запікаємо, а потім нарізаємо їх скибочками і знову підсушуємо в духовці.
Виноградний пиріг від Джеймі Олівера
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА
Ароматний, повітряний, легкий пиріг, автором якого є знаменитий англійський кухар — James Trevor «Jamie» Oliver.
Сливовий пиріг у сметанній заливці
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА
Цей рецепт за мотивами «Цвєтаївського» яблучного пирога. Виник у моїй голові спонтанно, але оселився у серці надовго.
Показати ще
Коментарів - 0: