Гаряча тема:
- Війна
Печиво Спекуляціус має насичений смак спецій і яскравий горіховий аромат. Воно дуже популярне в Європі, де вважається одним із головних символів зимових свят. Досі тривають суперечки, де вперше воно з'явилося: в Голландії, Бельгії, Данії або Німеччині. Особливо його полюбляють саме в Німеччині. Там Спекуляціус продають в яскравих великих коробках, часто дарують одне одному на Різдво. Це класична зимова випічка, в яку додають корицю, гвоздику, кардамон, імбир і навіть чорний перець.
Інгредієнти:
500 г борошна,
2 ч. л. розпушувача,
250 г цукру,
10 г ванільного цукру,
2 краплі мигдальної есенції,
1/8 ч. л. меленого кардамону,
1/8 ч. л. меленої гвоздики,
1 ч. л. меленої кориці,
2 яйця,
200 вершкового масла,
100 г мелених горіхів (мигдаль, фундук, у крайньому випадку – волоські).
Приготування:
Борошно змішати з розпушувачем і просіяти. Всипати цукор і ваніль, мигдалеву есенцію, мелені прянощі. Холодне вершкове масло нарізати кубиками й додати до борошняної суміші. Перетерти все руками на крихту.
Горішки трішки підсушити на сухій сковорідці, змолоти у млинку й додати до загальних інгредієнтів. Яйця трішки збити й ввести до крихти. Замісити еластичне однорідне тісто. Якщо воно липне, відправити його в холодильник на півгодини (у мене не липнуло взагалі, було приємним на дотик – працювати з таким одне задоволення!).
Тонко розкачати тісто на злегка присипаній борошном поверхні і вирізати фігурки (зірочки, звірятка, ялинки).
Покласти на встелене пергаментним папером деко (змащувати нічим не потрібно!).
Випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 10 хвилин. Дати охолонути.
Можна присипати цукровою пудрою чи розмалювати білковою глазур’ю.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: для печива Спекуляціус традиційно використовуються штамповані дерев'яні форми. У продажу нині з’явилися і спеціальні силіконові. Я, на жаль, не є їхньою щасливою власницею, і тому вирізала печенюхи звичайними формами-вирубками. Хоча на смак випічки це аж ніяк не вплинуло. Якщо ж ви хочете прикрасити цим печивом ялинку, потрібно зробити отвори для стрічки у ще сирому тісті.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: