clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_16food_17food_18food_19food_20warningstar

Гурман

28 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 462

Новорічно-різдвяне німецьке печиво «Спекуляціус»


Якщо ж ви хочете прикрасити цим печивом ялинку, потрібно зробити отвори для стрічки у ще сирому тісті. Фото: Світлана ЯСЬКОВА

В багатьох країнах ці пряні фігурні смаколики традиційно дарують дітям і прикрашають ними ялинку.

 

Печиво Спекуляціус має дуже насичений смак спецій і яскравий горіховий аромат. Воно дуже популярне в Європі, де вважається одним із головних символів зимових свят. Досі тривають суперечки, де вперше воно з'явилося: в Голландії, Бельгії, Данії або Німеччині. Особливо його полюбляють саме в Німеччині. Там Спекуляціус продають в яскравих великих коробках, часто дарують одне одному на Різдво. Це класична зимова, в яку додають корицю, гвоздику, кардамон, імбир і навіть чорний перець.

Інгредієнти:

500 г борошна,

2 ч. л. розпушувача,

250 г цукру,

10 г ванільного цукру,

2 краплі мигдальної есенції,

1/8 ч. л. меленого кардамону,

1/8 ч. л. меленої гвоздики,

1 ч. л. меленої кориці,

2 яйця,

200 вершкового масла,

100 г мелених горіхів (мигдаль, фундук, у крайньому випадку – волоські).

Приготування:

Борошно змішати з розпушувачем і просіяти. Всипати цукор і ваніль, мигдалеву есенцію, мелені прянощі. Холодне вершкове масло нарізати кубиками й додати до борошняної суміші. Перетерти все руками на крихту.

Горішки трішки підсушити на сухій сковорідці, змолоти у млинку й додати до загальних інгредієнтів. Яйця трішки збити й ввести до крихти. Замісити еластичне однорідне тісто. Якщо воно липне, відправити його в холодильник на півгодини (у мене не липнуло взагалі, було приємним на дотик – працювати з таким одне задоволення!).

Тонко розкачати тісто на злегка присипаній борошном поверхні і вирізати фігурки (зірочки, звірятка, ялинки).

Покласти на встелене пергаментним папером деко (змащувати нічим не потрібно!).

Випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 10 хвилин. Дати охолонути.

Можна присипати цукровою пудрою чи розмалювати білковою глазур’ю.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: для печива Спекуляціус традиційно використовуються штамповані дерев'яні форми. У продажу нині з’явилися і спеціальні силіконові. Я, на жаль, не є їхньою щасливою власницею, і тому вирізала печенюхи звичайними формами-вирубками. Хоча на смак випічки це аж ніяк не вплинуло. Якщо ж ви хочете прикрасити цим печивом ялинку, потрібно зробити отвори для стрічки у ще сирому тісті.

солодка випічка, печиво, новорічно-різдвяне печиво спекуляціус, спекуляціус, німецька кухня, різдвяне печиво, печиво на ялинку, зимова випічка, пряне печиво, імбирне печиво

До теми

Шоколадний штрудель із грушами, мигдалем та родзинками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА
Знаменитий австрійський десерт, який завоював весь світ завдяки своєму неповторному смаку.
Шарлотка-«лінивиця» на згущеному молоці
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА
Шарлотку можуть готувати навіть діти, якщо їм один раз показати. А цей рецепт, мабуть, «найледачішого» пирога. Готується він без використання цукру. В тісто за основу додається згущене молоко. Начинка ж може бути будь-яка. У мене сливи та яблука.
Сливовий пиріг на сметані
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА
Пирогів зі сливами дуже багато, рецептура у всіх різна, я ж хочу запропонувати свій варіант. Він готується на сметані й не має в своєму складі масла. Це не лише здешевлює продукт, але й робить його менш калорійним.
Шоколадні біскотті зі шматочками шоколаду, інжиром та горіхами
солодка випічка, печиво
Світлана ЯСЬКОВА
Biscotto – перекладається з італійського як «двічі запечене», адже за рецептурою ми формуємо багети, які запікаємо, а потім нарізаємо їх скибочками і знову підсушуємо в духовці.
Показати ще
Коментарів - 0: