ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Солянка збірна м’ясна: рятуємо продукти після свят

8 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 15553
У кожну тарілку при подачі покласти часточку лимона, сметану і зелень.
У кожну тарілку при подачі покласти часточку лимона, сметану і зелень. Фото: автора

У приготуванні цієї першої страви слід дотримуватися трьох головних правил – вона має бути наваристою, гостренькою, солоненькою та кисленькою.

Класичний рецепт солянки м'ясної збірної передбачає використання лише цибулі та моркви. Але, з часом, рецептура змінювалася, і в суп почали додавати ще й картоплю. Взагалі, у кожної господині своя збірна м'ясна солянка, адже саме наявність різного м’ясного асорті робить цю страву особливою та індивідуальною. Я завжди варю солянку саме після свят. По-перше, після хлібосольних застіль дуже хочеться посьорбати чогось гарячого та ріденького. По-друге, куди ще можна так вдало прилаштувати м’ясні нарізки, які залишилися після святкування? Головне пам’ятати, що правильно приготовлена солянка така навариста, що є абсолютно самостійною стравою.


Інгредієнти:

2,5-3 л води,
500 г свинини на кісточці,
500 г копченини (будь-якої, яка у вас є: шинки, копченої ковбаси, сосисок, мисливських ковбасок, копчених реберець тощо; у мене – балик, копчений рулет, запечена домашня ковбаска),
300 г картоплі,
1 банка маслин,
2-4 маринованих огірка (можна солоних),
2 цибулини, 1 морквина,
1-2 лаврових листки
2 ст. л. томатної пасти (у мене домашній кетчуп півбанки),
сіль, перець.
Для подачі:
лимон, зелень, сметана.


Приготування:
Викласти в каструлю свинину на кістці, влити воду, довести до кипіння, піну зняти. Варити все на повільному вогні 2 години. З готового бульйону дістати м'ясо, нарізати його соломкою й повернути назад у каструлю. Так само нарізати інші м'ясні продукти й підсмажити їх на сковорідці без додавання олії.

Додати до підсмаженої копченини нарізану кубиками цибулю та натерту на тертці моркву.

Коли овочі спасеруються влити томатний соус. Протушкувати все разом.


Картоплю нарізати кубиками й покласти в киплячий бульйон (якщо готуєте солянку без картоплі – цей пункт пропускаєте).

Коли картопля буде напівготовою, додати томатну засмажку з копчениною.
Огірки нарізати кружальцями (якщо шкірочка товста, то почистити її).

Додати їх у солянку. Поперчити і посолити, покласти лавровий листок.
Додати нарізані кільцями маслини (я ріжу навпіл поздовж, але можна кидати й цілі).

Перемішати, на повільному вогні проварити 10-15 хвилин.
У кожну тарілку при подачі покласти часточку лимона, сметану і зелень.


 

перші страви, супи, солянка, м`ясна солянка збірна класична, утилізації продуктів після свят, копченина, маслини, російська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую