ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

ЩЕДРА КУТЯ: Зелтен (Zelten) – різдвяний кекс із сухофруктами та горіхами

11 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4834
Алкоголь в Зелтені зовсім не відчувається і його можна їсти всім включаючи дітей.
Алкоголь в Зелтені зовсім не відчувається і його можна їсти всім включаючи дітей. Фото: автора

Традиційні солодощі, які печуть під час різдвяних свят в Італії.

Практично кожна італійська сім'я має свій сімейний рецепт Зелтена і дуже ревносно оберігає його. Цей смаколик не гірший, ніж англійський кекс, а може навіть чимось і кращий. Пеpші згадки про Зельтен датуються ще 1700 роком, а назва походить від німецького «Selten», що означає: рідко (тому, що цю випічку готують раз на рік). Деякі італійські господині печуть його за декілька тижнів до свят і дають йому час для «дозрівання». У мене такої витримки немає, тому ми споживали його одразу ж після приготування. Кекс смачний як після охолодження, так і через декілька днів!


Інгредієнти:
80 г вершкового масла,
250 г борошна,
50 г сушеного інжиру,
50 г цукатів,
50 г фініків,
50 г кураги,
50 г в’яленої журавлини,
1 пакетик розпушувача,
50 г мигдалю,
50 г фундуку,
50 г волоських горіхів,
50 г насіння соняшника,
200 мл рому (я беру коньяк+ромова есенція),
3 яйця,
50 г світлих родзинок,
50 г темних родзинок,
100 г цукру,
200 мл теплого молока або води, 200 г готової макової начинки.


Приготування:
Всі крупні сухофрукти подрібнити смужками або кубиками, змішати з цукатами, родзинками та журавлиною. Залити алкоголем і витримати протягом ночі (або хоча б декілька годин).

Зранку вся рідина має всочитися у сухофрукти (якщо є зайва відкинути фрукти на сито).

Горішки й насіння трішки підсмажити. Волоські горіхи подрібнити великими шматочками.

Мигдаль та фунду можна розрізати на четверо.
Відділити жовтки від білків. Жовтки збити з половиною цукру до однорідності. Розтопити масло й влити його у масу, добре перемішати. Потім додати горіхи....

...та сухофрукти в суміш, постійно помішуючи. Влити 200 мл теплої води або молока. Додати просіяне борошно з розпушувачем та сухофрукти. ретельно перемішати.

Збити яєчні білки разом із іншою половиною цукру.

Додати в тісто макову начинку, перемішати. Потім ввести збиті білки й обережно перемішати.


Прямокутну форму (20х25 см) змастити маслом й притрусити борошном (я встеляю пергаментом, змочуючи його водою, і більше нічим не змащую).

Вилити тісто й розділити його по формі. Прикрасити кекс горіхати та сухофруктами.

Змастити пензлем поверхню zeltenа яєчним жовтком й накрити фольгою. Випікати 90 хвилин при температурі 160 градусів. В середині випікання змастити двічі рідким медом. Десь на за 30 хвилин до кінця випікання прибирати фольгу. Як трохи охолоне, витягнути кекс на решітку й дати йому повністю охолонути (на жаль, уся краса із сухофрктів у мене втонула всередину кексу).

Потім щільно загорнути у фольгу або харчову плівку й поставити в холодильник хоча б на 12 годин.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: алкоголь в Зелтені зовсім не відчувається і його можна їсти всім включаючи дітей. Не зважаючи на мінімальну кількість цукру, випічка солодка за рахунок великої кількості сухофруктів. Про форму для випічки: краще, звісно, пекти кекс у прямокутній. Але, якщо у вас такої немає, то скористайтеся звичайним деком, а потім наріжете кондитерський виріб порційними шматочками.
 

солодка випічка, кекс, новорічно-різдвяний кекс, різдвяна випічка, зелтен, італійський різдвяний кекс, сухофрукти, горіхи

Коментарі:

  Так  Ні, дякую