ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Мамалига із часниково-горіховим соусом «Муждей»

13 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5498
До мамалиги часниково-горіховий соус просто ідеально «пасує».
До мамалиги часниково-горіховий соус просто ідеально «пасує». Фото: Світлана ЯСЬКОВА

Це і каша, і гарнір, і окрема страва.

 

Хто не знає знамениту молдавську мамалигу? Яка ж вона смачнюща! Головне, щоб у вас був чавунний казанок, тоді каша вийде справжня, куполоподібної форми. На окрему увагу заслуговує соус «Муждей». Його також подають до м'ясних і рибних страв, а до мамалиги він просто ідеально «пасує».

Інгредієнти:

Для мамалиги:

400 г кукурудзяного борошна,

250 мл води+250 мл молока,

50 г вершкового масла,

перець, сіль.


Для соусу:

1 маленька головка часнику,

5-6 ст. л. бульйону,

1 ст. л. олії,

сіль, дрібка цукру,

мелений перець,

100 г волоських горіхів,

лимонний сік.

Приготування:

Зварити мамалигу: закип’ятити воду навпіл з молоком. Всипати кукурудзяне борошно тонкою цівкою, постійно помішуючи, щоб не було грудочок (варити як манку). Додати вершкове масло і сіль. Продовжувати розмішувати. Далі вогонь зменшити до мінімуму й готувати при постійному помішуванні доти, поки каша не почне відставати від стінок казанка. Закрити його кришкою, загорнути ковдрою і «забути» про мамалигу на 20-30 хвилин. Потім перевернути казанок на пласку тарілку чи обробну дерев’яну дошку. Нарізають мамалигу ниткою. Я ж розклала кашу у формочки, перевернула їх на тарілки у вигляді куполів й подавала порційно.

Приготувати соус: почищений часник розтерти разом із сіллю, розвести його бульйоном, додати олію, мелений червоний або чорний перець, сіль та цукор. Можна додати лимонний сік або винний оцет. Замість олії можна влити томатний сік. Все ретельно збити в блендері, додати горіхи та змолоти до однорідності.

Полити мамалигу соусом «Муждей», притрусити зеленню та улюбленим сиром. А можна нарізати дрібно бринзу й змішати її зі сметаною. Цей «сметанно-бринзовий» соус також чудово смакує до мамалиги.



ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо після вечері у вас залишилася мамалига і вам шкода її викидати, просто наріжте її смужками-крумками й підсмажте на вершковому маслі до золотавої скоринки. Із соусом вона смакуватиме ще краще, ніж свіжа, тільки-но зварена.

Також спробуйте приготувати Мамалигу з білими грибами та бринзою. 

крупи та страви з борошна, гарнір, мамалига з часниково-горіховим соусом Муждей, соус, мамалига, соус Муждей, молдавська кухня, каша, прості рецепти

Коментарі:

  Так  Ні, дякую