ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Горіховий чізкейк – по-справжньому «жіночий» десерт

22 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6647
Дуже смачний сирний пиріг, який не поступається навіть деяким тортам.
Дуже смачний сирний пиріг, який не поступається навіть деяким тортам. Фото: автора

Неймовірний смаколик! Його не описати словами. Текстура просто чарівна, а смак… кремовий, топлений, карамельний...

Оскільки я справжній фанат чізкейків і можу співати дифірамби цьому десерту годинами, то пройти повз цей рецепт не змогла. Дуже смачний сирний пиріг, який не поступається навіть деяким тортам. Підкорює своїм яскраво вираженим шоколадним смаком, який пом'якшується ароматом горіхів. Для начинки в цілях економії цього разу я взяла не крем-чіз, а солодкі ванільні сирки високої жирності. Чізкейк все одно вийшов дуже ніжним, а його структура швидше нагадує суфле. І не забувайте, що чіз, охолоджений 12 годин, набагато смачніший, ніж той, який «прохолоджувався» лише 3-4 години.

Інгредієнти:                               

Основа:

300 г шоколадного пісочного печива (у мене з шоколадним прошарком),

150 г горіхової суміші: фундук, кешью, волоські горіхи, мигдаль (все у довільній пропорції; у мене найбільше волоських – я економлю),

100 г вершкового масла.

Чіз:

4 солодкі ванільні сирки (по 90 г кожен),

3 яйця,

3 жовтки,

100 г цукру+ванілін,

100 г жирної сметани,

250 г арахісової пасти.

Шоколадний топпінг:

100 г гіркого шоколаду,

100 г жирних вершків,

1 ст. л. вершкового масла.

Зацукровані горіхи (горіхове праліне):

150 г горіхів (у мене волоські),

100 г цукру,

2 ст. л. води.

Приготування:

Основа: масло розтопити. Горіхи та печиво подрібнити у млинку або кавомолці до стану дрібної крихти.

Змішати все до однорідної суміші. Нагріти духовку до 180ºC. Підготувати круглу роз'ємну форму (22 см): встелити її пергаментом та змастити маслом. Щільно утрамбувати тісто з печива на дно форми. Поставити в холодильник застигати.

Приготувати чіз: у блендері збити ванільні сирки зі сметаною та ваніллю. З’єднати сирну масу з арахісовою пастою. У мене така (не солодка і навіть трішки солонувата):

Окремо міксером збити яйця і жовтки з цукром до кремоподібного стану (яєчна маса має посвітлішати й загуснути). З'єднати обидві суміші та збити все разом міксером. Вилити цю масу поверх затверділої основи з печива.

Форму відправити в духовку на 30 хвилин (при 200ºС), потім зменшити температуру до 170ºC і тримати ще 20 хвилин. Дістати й охолодити, але краї форми поки не знімати.

Шоколадний топпінг: шоколад розтопити на водяній бані разом із вершками та маслом. Залити шоколадним топпінгом чізкейк.

Приготувати карамель: цукор із водою покласти в каструлю з товстим дном. Нагрівати до розчинення цукру (суміш має придбати золотавий колір). Додати злегка подрібнені горішки...

...й підсмажити все разом декілька хвилин. Цією сумішшю прикрасити чізкейк зверху. Поставити в холодильник для застигання. Лише після цього зняти бортики із форми.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якби мене спитали який чізкейк найсмачніший, я б не знала що відповісти. Кожен унікальний по своєму і має незабутній смак. Настільки я люблю цей десерт, що у моїй кулінарній скарбничці цей смаколик має найбільше варіацій. Якщо ви такий самий палкий шанувальник чізкейків, можете спробувати приготувати перевірені мною рецепті: Карамельний чізкейк, Шоколадний чізкейк із малиною, Гарбузовий чізкейк із корицею, Банановий чізкейк та Кавовий чізкейк.

чізкейк, горіховий чізкейк, десерт, десерти, солодка випічка, американська кухня, англійська кухня, сирна випічка, сир, горіхи, крем-чіз

Коментарі:

  Так  Ні, дякую