Гаряча тема:
- Війна
Саме тому кожен шматочок – це не лише свято аромату й смаку, але й справжня естетична насолода! Особливо сподобався заварний крем, його апельсинові нотки. А родзинку звичайному пісочному тісту надають волоські горішки.
Інгредієнти:
Для тіста:
250 г борошна,
2 жовтка,
180 г вершкового масла,
1 ч. л. кориці меленої,
дрібка солі,
100 г цукру,
півпакетика ваніліну,
100 г подрібнених на крихту волоських горішків.
Для крему:
500 мл молока,
1 ст. л. рому (я замінила на коньяк та декілька краплин ромової есенції),
3 жовтки,
10 г ванільного цукру,
цедра одного апельсина,
6 ст. л. цукру,
4 ст. л. борошна.
Для начинки:
10 яблук середнього розміру,
велика дрібка кориці меленої, цукор.
Приготування:
Тісто: вершкове масло розтерти з цукром, ваніліном і сіллю (я робила це міксером). Збити два жовтка, додати мелену корицю. З’єднати обидві маси і добре перемішати міксером, потроху додаючи мелені горіхи та просіяне попередньо борошно. Замісити однорідне тісто (воно має трохи липнути до рук). Загорнути його в харчову плівку і покласти на години у холодильник.
Крем: змішати міксером всі інгредієнти, крім борошна та молока. По ложці додати борошно, щоразу ретельно збиваючи. Потім потроху влити в цю масу молоко. Поставити на самий маленький вогонь і варити крем, весь час помішуючи, щоб не утворювалися грудочки (особисто я завжди готую заварний крем на водяній бані). Як тільки крем загусне, зняти його з вогню і трохи охолодити (якщо крем готували правильно – то грудочок не буде. Але якщо вони є – це не означає, що все зіпсовано. Просто збийте суміш блендером).
Розігріти попередньо духовку до 200?С. Тісто дістати з холодильника, розкачати, намотати на качалку й перенести у форму (у мене 24 см в діаметрі), встелену пергаментом та змащену маслом. Сформувати бортики (розподілити тісто по формі, намагаючись, щоб скрізь був шар однакової товщини). Потім наколоти тісто виделкою в декількох місцях.
Накрити пергаментом, зверху насипати вантаж (у мене квасоля), відправити на 10 хвилин у духовку.
Зменшити температуру до 180?С, і випікати ще 10 хвилин, але вже без вантажу. Вийняти з духовки, охолодити, і викласти зверху крем.
Начинка: за допомогою овочечистки зрізати з яблук шкірку у вигляді стрічок різної довжини і ширини. Такі ж стрічки зробити з м'якоті. Згорнути їх у вигляді бутонів троянд, чергуючи тверді і м'які стрічки. Викласти їх на крем трохи «притоплюючи» (моя помилка – я робила всю процедуру дуже повільно й тому найперші «батончики» у мене потемніли; щоб цього уникнути, можна збризкати настружені яблучка лимонним соком).
Кожну трояндочку щедро посипати корицею і цукром.
Поставити пиріг знову в духовку при 180?С на півгодини.
Готовий тарт повністю охолодити і лише тоді нарізати на порції.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: крем у пирозі не загущується, а залишається помірної густини. Повірте, це дуже смачно – тонке тісто печене яблучко і
ніжний-ніжний крем. І все це в обрамленні ноток кориці та апельсина. Як на мене, таке поєднання ідеальне.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: