ye-logo.v1.2

У Хмельницькому побудують сміттєпереробний комплекс

Суспільство 3193
Фото: eco-invest.org.ua

Наше місто увійшло до десятки обласних центрів України, де реалізується національний проект “Чисте місто”.

Цей пілотний проект передбачає створення нової, ще не існуючої в Україні індустрії з переробки сміття. Про це повідомляє Хмельницька міська рада. В містах-учасниках проекту будуть побудовані сміттєпереробні заводи з глибоким ступенем переробки - більше 50%. Поки що в Україні немає жодного такого заводу, і рівень переробки не перевищує 5%.

Керівник національного проекту “Чисте місто” Іван Олексієвець зупинився на основних моментах, які стосуються побудови сміттєпереробного комплексу в місті Хмельницькому.
Він зокрема повідомив, що станом на сьогоднішній день розробники проекту підготували техніко-економічне обґрунтування проекту, розроблено “Концепцію поводження з твердими побутовими відходами в місті Хмельницькому”, в якій намічені конкретні шляхи на найближчу перспективу.

Проектом передбачено, що в Хмельницькому буде побудований сучасний сміттєпереробний комплекс потужністю 100 тисяч тон переробки відходів на рік. Відходи будуть звозитись на сміттєзбірний комплекс, де відбиратимуться частково органічні вторинні ресурси: макулатура, полімери, пет-пляшка, скло-бій, чорні та кольорові метали, частка яких по нашому місту становить близько 15%. Ці відходи направлятимуть для переробки промисловістю. Водночас, значна частина забрудненого текстилю, макулатури, деревини тощо може використовуватись для переробки на альтернативне паливо. Таким чином буде використовуватись близько 25% від відходів, які утворюються в межах нашого міста. Окрім цього, органічна фракція (харчові відходи тощо) буде спрямовуватись у спеціальний цех для вироблення біогазу, який може використовуватись на виробництво теплової та електричної енергії як для власних потреб, так і частково для збуту в електромережі.

Далі те, що залишиться після відбору, буде безпечно захоронюватися на полігоні.
На сьогоднішній день проводиться підготовча робота до інвестиційного конкурсу. Сам конкурс передбачається провести на початку наступного року. Проектні роботи планується завершити до кінця 2015 року. Відтак, сміттєпереробний комплекс у місті Хмельницькому може бути побудований вже за два роки.
Впровадження національного проекту “Чисте місто” дасть можливість наблизитись до світових норм у питанні переробки твердих побутових відходів.

Нагадаємо, що зовсім недавно міський голова Хмельницького Сергій Мельник зустрівся із представниками Інвестиційного банку України (м. Бостон, США) та комерційним директором ТОВ "Леннокс Ентерпрайз" (Київ). Тоді результатом зустрічі стала домовленість про подальшу роботу в напрямі підготовки матеріалів для потенційних інвесторів для участі в конкурсі у рамках державної програми "Чисте місто".

Окрім Хмельницького, проект втілюватимуть у Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Кіровограді, Полтаві, Сумах, Тернополі, Харкові, Чернівцях. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую