ye-logo.v1.2

У пошуках витоків писемної історії Хмельницького

Історія 2693
Фото: ukurier.gov.ua

Через віртуальний портал читальний зал центральної бібліотеки ЦБС, що на Подільській, 78, разом з присутніми перенісся у XV століття – добу лицарів і воєн.

Адже саме тут працівники музею історії міста Хмельницького влаштували історичний екскурс «До витоків писемної історії міста» для учнів 9-их класів гімназії №1. Про це інформує Хмельницька міська рада.
Учні ознайомилися з копіями історичних документів («Метрика Литовська», де зазначена перша назва міста Хмельницького як село Плоскирівці; сторінки з «Книги ревізії листів» із записом привілею короля Владислава II Ягайла від 1431 р.); з перекладом найдавнішої з писемних згадок про місто, датованої 10 лютого1431 р.
Гімназисти дізналися про важливу історичну подію – битву під Грюнвальдом, одним з наслідків якої і був факт введення королівських привілеїв польській шляхті на володіння подільськими землями. Адже саме перемога Польського королівства і Великого князівства Литовського над Тевтонським орденом у Грюнвальдській битві, що відбулася 15 липня 1410 р., зупинила подальше просування тевтонських хрестоносців на схід і дала поштовх для розподілу слов’янських територій між переможцями. Цікавим виявився і той факт, що в битві брали участь (з семи виставлених від Русі) три Подільські хоругви (хоругва – військова одиниця, до якої входило до 500 воїнів) із зображенням жовтого сонця на білому полі, яке здавна є геральдичним символом Землі Подільської.
Гості виставки переглянули слайди та фрагменти кінофільму «Хрестоносці» за мотивами роману Генрика Сенкевича та відеосюжет сучасної реконструкції Грюнвальдської битви.
Музейники привернули увагу дев’ятикласників до книг відомого подільського історика та краєзнавця Сергія Єсюніна «Місто Хмельницький: історія, події, факти» та «Історія міста Хмельницького: документи і матеріали».
А наприкінці історичного екскурсу у XV століття кожен бажаючий зміг відчути себе середньовічним лицарем, із захопленням приміряв обладунки XII – XVI ст., надані для експонування хмельницьким реконструктором, керівником студії оригінального жанру «Вогень» при Хмельницькому міському будинку культури Романом Велнянком. Гімназисти особисто познайомилися з аналогом кіраси - «довмонтом» - нагрудним ламелярним обладунком князя Довмонта Псковського, шоломом Святого Вацлава зі зведеною кольчужною барницею, а також крагою (рукавицею) європейського типу та рукавицею кольчужною (правицею) і, звичайно ж, мали нагоду потримати в руках турнірний меч.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую