ye-logo.v1.2

Злучати кролів краще у лютому

Суспільство 30986
Фото: www.ua.all.biz

Окроли в середині весни найвдаліші у подальшій відгодівлі молодняка і доступності дешевих кормів. Але щоб кроленята народилися міцними і здоровими, потрібно врахувати деякі моменти.

 Злучати кролів слід у лютому-березні. Обирайте добре складених великих самців не молодше одного року.
Підсадіть самку до самця у клітку на пару діб. Але не самця до самки. На чужій території кріль буде почуватися невпевнено, і в'язка може бути не результативною (буде менше кроленят у посліді).
Вплинути на результативність в'язки може і дисбактеріоз у кролиці. Проти цієї хвороби годуйте її за три дні до спаровування тертими овочами з бровадазолом (по 8-9 г на кожне ранкове годування). Спорудіть у клітці кролиці родовий відсік у вигляді ящика з діркою - там вона влаштує гніздо. Підкиньте їй у клітку сіна. Кроленята з'являться через місяць, і перший час потрібно стежити, щоб новонароджені не випали з гнізда і не замерзли.
У клітці завжди повинна бути миска зі снігом - кролиці потрібно багато води, а також вітамінізоване і висококалорійне харчування: овочі, яблука, пшениця, найкраще сіно.
Тривалість вагітності кролиць залежить від кількості кроленят у посліді. При малоплідних пометах внутрішньоутробний розвиток протікає довше і, навпаки, при багатоплідних - швидше. Так, при чотирьох кроленятах у посліді тривалість внутрішньоутробного розвитку досягає 34 днів, а при 11 - 29 днів.
Кроленят пересаджувати в окремі клітки слід після досягнення ними двомісячного віку.
Щоб не виснажувати самок і завжди отримувати здорове потомство, частіше двох разів на рік до самців їх не варто підпускати.


Підготувала Ксенія ЖУЖА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую