ye-logo.v1.2

Вирощуємо взимку зелень для курей

Суспільство 5024
Фото: commons.wikimedia.org

Щоб кури не хворіли взимку і навіть добре неслися, слід звернути особливу увагу на їхню годівлю. У раціоні курей належне місце повинні займати вітамінні корми - свіжі проростки та молоді рослини.

 Зелень можна виростити із зерна взимку в домашніх умовах. Замість земляних сумішей, які незавжди зручні й гігієнічні, можна використовувати використану заварку чаю. Щоб заварка не запліснявіла, її потрібно висушити на батареї чи інших опалювальних пристроях. Підготувати ємності для пророщування можна, обрізавши поліетиленові пляшки, пластикові упаковки. В денцях слід вирізати отвори і, заповнивши їх старою підсушеною заваркою, змішати її з великим річковим піском 1:1. Потім поставити в піддон, висіяти ячмінь, овес, пшеницю, кукурудзу. Вже через кілька днів з'являється зелена щіточка сходів. Коли вони підростуть до 10-15 см, зрізати, подрібнити і дати курям. Зрізати можна кілька разів, так як паростки продовжують рости. Коли стане помітно, що прирости вже припинилися, весь вміст ємностей витрусити курям. Вони підберуть всі корінці, залишки зерна і навіть пісок та заварку.
Коли забивають птицю, не слід викидати будь-яке пір’я, що залишилося після відділення пуху й пір'я для подушок. Всі відходи треба дуже дрібно посікти, змочити і невеликими дозами згодовувати птиці. Це прекрасний білковий корм, і кури перестануть висмикувати пір'я одна в одної. Дрібну картоплю за кілька днів до згодовування можна злегка підморожувати. Після варіння вона має солодкуватий смак, частина крохмалю переходить у цукор і краще засвоюється організмом птаха. Вважається також, що в дрібній картоплі міститься більше білка, ніж у великій і середній.

Підготувала Ксенія ЖУЖА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую