ye-logo.v1.2

У Хмельницькому вже почали гуляти Масляну

Культура 4001
Фото: khmelnytsky.com

У Книжківцях весело відгуляли свято.

З танцями, співами, млинцями та варениками мешканці мікрорайону Книжківці святкували Масляну та прощалися із зимою. Книжківчани вже третій рік поспіль проводять це свято. Організація свята гуртує мешканців мікрорайону, адже спільно готують святкову програму, визначаються із персонажами, підшуковують костюми.  Про це інформує Хмельницька міська рада.
Відродити традиції відзначення Масляної вирішив священик церкви святої Параскеви Сербської отець Віктор. Церква, що у мікрорайоні Книжківці, є найстарішою у Хмельницькому. Її звели ще у ХІХ столітті.
Депутат міської ради Віктор Паламарчук, який завітав на свято, наголосив: "На сьогоднішній день ми бачимо, що повертаються ті традиції, які були започатковані нашими пращурами. І нині ми не маємо ніякого морального права відмовлятися від цих свят. Слава Богу, що зараз є такі люди, які беруть активну участь у цьому. Ми з колегою Сергієм Болотніковим завжди відвідуємо свята, завжди підтримуємо громаду, завжди допомагаємо".
У мікрорайоні Книжківці проживає близько півтори тисячі мешканців. Охоплює він майже 900 будівель. Тут розташований будинок культури. Кілька років тому у Книжківцях звели триповерхову школу. Одна з вулиць у цьому мікрорайоні двічі перемагала у конкурсі на кращий благоустрій "Хмельницький – наш дім".
Голова самоорганізації населення мікрорайону Книжківці Оксана Зіменко розповіла, що із у мікрорайоні з настанням весни починається дуже багато роботи — проводять суботники, День довкілля, оновлюють зелені насадження.
Свято проводів зими та зустрічі весни було одним з найпопулярніших у слов`янській культурі. У народі вважалося, що останній, перед Великим постом тиждень, треба провести весело, бо попереду цілих 7 тижнів суворої поведінки та усіляких обмежень. Здавна Масляна відома млинцями, які печуть щодня з понеділка до неділі. Також Масляна славна всенародними гуляннями. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую