ye-logo.v1.2

Хмельниччина потрапила на карту областей, де багато пам'ятників Леніну

Суспільство 8218
Карта українських Ленінів.
Карта українських Ленінів.. Фото: radiosvoboda.org

Добре це чи погано?

Таку карту склало РадіоСвобода. На ній позначено області, в яких багато пам'ятників цьому діячеві, декілька або ж немає зовсім. Хмельниччина потрапила до більшості. Така тема стала актуальною тому, що дедалі частіше пам'ятники Леніну самовільно намагаються пошкодити чи знести. Противники ж таких дій потім намагають їх відреставрувати. І все починається спочатку.

Хмельниччина  не вийняток. Наприкінці минулого року, у грудні, було закінчено реставрацію пам`ятника В.І.Леніну в селі Гута Морозівська Дунаєвецького району. Комуністи Дунаєвеччини не припиняють роботу по відновленню і впорядкуванню пам`яток радянської доби. 

Відомий історик, активний провідник руху українського-польського примирення Ярослав Грицак коментує РадіоСвободі такі тенденції так: "Історичну пам’ять використовують для розколу суспільства й мобілізації електорату через загострення конфронтації. Це штовхає Україну до найгіршого сценарію розвитку, подібного до югославського". 

«Є така дуже проста формула – так зване«подолання історії». Суспільства, подібні до України, що перебували в стані затяжної кризи й виходили з авторитаризму, обов’язково мусили долати свою історію. Долати історію – це не означає її переписувати, замовчуючи щось, просто зробити новий спосіб думання про цю історію і щоб суспільство це прийняло. І без цього неможливим є будь-який спосіб змін», – сказав професор Грицак ще влітку 2012 року в інтерв’ю Радіо Свобода. 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую