ye-logo.v1.2

Лікувальні властивості традесканції

Здоров'я 8156
Фото: foto.rambler.ru

Традесканція, зебрина, “бабські плітки” – як лише не називають цю кімнатну рослину з яскравими строкатими листками на довгих пагонах, які гарно звисають з кашпо.

 Вона родом із тропіків, де її зарості декорують скелі й великі дерева. Крім декоративності, традесканція приносить чималу користь, ефективно очищаючи повітря в квартирі від пилу і токсичних виділень меблів, продуктів горіння газу, тютюнового диму. Цілющі властивості рослини були виявлені багато століть тому: з лікарськими цілями її вирощували в буддійських монастирях в Азії, в країнах Латинської Америки. Найчастіше її листя використовують зовнішньо для загоєння ран, але помічна вона й при прийомі всередину: при інфекціях шлунково-кишкового тракту, коліті, гастриті, метеоризмі, цукровому діабеті, при туберкульозі. Використовують пагони з листям – як свіжі, так і висушені.
Рани, інфіковані подряпини. Накладіть чисто вимиті й обсушені листя традесканції нижнім боком на уражену ділянку шкіри, зафіксуйте бинтом. Міняйте пов’язку у міру висихання листя.
Виразки при тромбофлебіті. Промийте виразку перекисом водню. Потім розімніть ретельно вимите й обсушене свіже листя традесканції і накладіть на рану. Прикрийте декількома шарами марлі (поліетилен не використовуйте, оскільки пошкоджена ділянка шкіри має «дихати»), зафіксуйте бинтом. Міняйте пов’язку двічі на день; коли почнеться загоєння – раз на день.
Метеоризм, коліт. 1 ст. л. подрібнених свіжих листків залийте склянкою окропу, настоюйте в термосі 2 години, процідіть і відтисніть сировину.
Приймайте по 1/3 склянки підігрітого настою тричі на день за півгодини до вживання їжі при дотриманні дієти. Метеоризм часто є симптомом кандидозу кишківника, тому одна з умов ефективного лікування – зниження у раціоні солодощів.
Діарея (пронос) інфекційного походження. 3 ст. л. подрібнених свіжих листків залийте склянкою окропу, настоюйте 2-3 години, процідіть і відтисніть сировину. Приймайте по 0,5 склянки підігрітого настою двічі на день за півгодини до вживання їжі при дотриманні дієти. Одне з додаткових ефективних засобів зниження симптоматики та знищення збудників – юшка з часником. Для цього 2-3 дрібно нарізані картоплини потрібно зварити в 0,75 л води, за 3-4 хвилини до кінця приготування кинути в каструлю 5-6 дрібно нарізаних зубків часнику, посолити, додати лавровий лист і варити до готовності. Розімняти картоплю і часник. Спочатку випийте рідину, потім, через півгодини-годину, можна з’їсти гущу.
Цукровий діабет II типу. 2 ст. л. подрібнених свіжих пагонів і листя залийте склянкою окропу, настоюйте протягом години, процідіть. Приймайте по 1/3 склянки настою тричі на день за півгодини до вживання їжі. Курс – 2 тижні, тоді тижнева перерва. Потім курс повторити.
Туберкульоз легень (як додатковий засіб). 3 ст. л. ретельно помитих і подрібнених свіжих пагонів і листя залийте 0,5 склянки холодної кип’яченої води, настоюйте 2 години, потім перекрутіть через м’ясорубку. Приймайте по 1 ст. л. суміші тричі на день за 15 хвилин до вживання їжі. Курс – місяць, потім тижнева перерва.

Підготувала Світлана ЯСЬКОВА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую