ye-logo.v1.2

Смс-запитання. Право на соціальну допомогу

Суспільство 3162
Фото: www.companion.ua

“У мене троє дітей: 7, 5 та 2 років. За доходами сім'ї виходить соціальна допомога, але в чоловіка є пай та 0,65 соток городу. Кажуть, що потрібно складати акт і подавати на комісію. Поясніть, що це за акт?”.

 Як повідомили у юридичній клініці Хмельницького університета управління і права, відповідно до п.6 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям від 24.02.2003 року №250 для призначення соціальної допомоги уповноважений представник сім'ї подає органу праці та соціального захисту населення такі документи:
- заяву;
-документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім'ї;
- довідку про склад сім'ї;
- декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї);
-довідку про наявність та розмір земельної частки (паю).
Відповідно до п. 10 вищевказаного Порядку соціальна допомога не призначається, зокрема, у разі, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї (крім сімей, що складаються лише з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами I і II групи, та сімей, в яких є діти-інваліди) є земельна ділянка площею понад 0,6 гектара, крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від сім'ї причин не приносить дохід.
“Яким документами має підтверджуватись факт того, що земельна ділянка не приносить дохід, Порядок не визначає. Можливо, саме для встановлення вказаних обставин у Вас вимагають акт”, - каже завідувачка юридичної клініки Аліна Савчук.
Також потрібно враховувати, що навіть за наявності у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї земельної ділянки площею понад 0,6 гектара, державна соціальна допомога може бути призначена (тобто це не обов’язок державного органу, а право) органом праці та соціального захисту населення на підставі рішень органів місцевого самоврядування, у наступних випадках:
- коли у складі сім'ї є інвалід;
- коли у малозабезпеченій багатодітній сім'ї виховуються троє або більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
- неможливість отримання будь-яких джерел для існування пов'язана з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім'ї.
Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім'ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги. Саме в цьому разі соціальними інспекторами складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.
“Якщо у Вас вимагають подання будь-якого іншого акту, то радимо письмово звернутись до органу праці та соціального захисту населення з проханням призначити соціальну допомогу. Цей орган у разі, коли до заяви не додані всі необхідні документи (в тому числі акт, який від вас вимагають), повідомляє уповноваженого представника сім'ї, які документи повинні бути подані додатково, тобто вам повинні чітко роз’яснити, який документ вимагається”, - наголошує Аліна Савчук.
Рішення про відмову в наданні соціальної допомоги приймається органом праці та соціального захисту населення протягом десяти календарних днів. У разі прийняття рішення про відмову в наданні соціальної допомоги орган праці та соціального захисту населення письмово повідомляє про це уповноваженого представника сім'ї із зазначенням підстав відмови та порядку оскарження рішення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую