ye-logo.v1.2

Пахуча герань оздоровлює і заспокоює

Здоров'я 12185
Фото: www.zelenahata.com.ua

Пеларгонія, герань чи просто калачики, – ці рослини об’єднані у велику родину геранієвих.

 Зазвичай, ми вирощуємо ці квіти на підвіконні, влітку веземо їх на дачу, милуючись білими, рожевими, червоними яскравими суцвіттями-кулями, навіть не замислюючись над лікувальними властивостями цих «бабусиних» квітів. Тим часом, мати вдома кущик герані – це означає відчувати себе захищеним і енергетично, й фізично, причому, від багатьох недуг і навіть «поганої» енергії. Лікуватися за допомогою герані та її ефірної олії дуже просто й приємно. Потрібно лише знати, як це зробити грамотно. Герань здатна оздоровлювати господаря дому навіть у тому разі, коли він сам про це й не думає. Пеларгонія сприятливо впливає на атмосферу вдома, знищує хвороботворні мікроорганізми в повітрі, налагоджує здоров’я кожного, хто просто живе поруч із нею. Чи знаєте ви, що за ставленням людини до запаху герані можна визначити стан її нервової системи? Виявляється, людям зі «слабкими» нервами запах герані, зазвичай, не до вподоби! І навпаки, він приємний тим, у кого стабільна нервова система. Секрет у тому, що деякі види герані мають яскраво виражений заспокійливий ефект. Саме аромат (якщо потерти листочок) впливає на стан психіки, відновлюючи нервову систему, нормалізуючи важливі для організму процеси. А листя, квіти й коріння домашньої герані можна використовувати протягом усього року.

Відвар для полоскання горла при запаленні слизової оболонки. 1 ч. л. подрібнених листя й кореня герані залити 0,5 л окропу, варити 3-5 хвилин на слабкому вогні. У відвар додати 1 ч. л. морської солі та 2-3 краплі аптечного розчину Люголя. Цей рецепт також підходить для лікування запалення слизової оболонки рота і її дистрофічних змін (стоматит).
Настоянка герані від 77 хвороб (знеболювальний засіб за рецептом св. Гільдегарди). Особливо, вона є дуже ефективною при кашлі та запальних хворобах внутрішніх органів. Узяти 100 г герані, 100 г кориці, 50 г гісопу, 20 г кореня імбиру, 300 г меду, 2 л червоного домашнього вина. У холодне вино покласти мед, спеції й трави. Варити на слабкому вогні 30 хвилин. Настояти 12 годин, процідити. Пити як аперитив по 20 мл перед обідом і по 10 мл – перед вечерею протягом 21 дня.
Геранієвий напій для оздоровлення щитовидки. Кілька гілочок свіжої герані червоного кольору з квітами й листям (20 г) запарити в глиняному глечику 0,5 л окропу. Через 15 хвилин додати 1 ст. л. меду, настояти 10 хвилин, процідити. Випити маленькими ковтками протягом дня. Приймати три тижні, починаючи в той місяць, який убуває. Після проціджування траву герані не викидати, а змішати зі 100 г домашнього сиру й робити компрес на ділянку щитоподібної залози при вузлах.
Герань при лікуванні безпліддя. Протягом 5 хвилин варити 200 мл червоного вина, потім додати 50 г квітів і листя герані, мед (за смаком). Процідити й пити по 50 мл тричі на день протягом двох тижнів щомісяця до отримання результату.
Настій листя герані для лікування очей. Залити склянкою окропу 10 листочків пахучої герані, додати 1 ст. л. меду, настояти впродовж декількох годин. Промивати очі при катаракті та сльозоточивості. Запарене листя з настою прикладати до очей на 10-15 хвилин. Процедури робити двічі на день протягом двох тижнів.
Цілющий сік герані. Найефективнішу й потужну оздоровчу дію має сік герані. Єдиний недолік: на приготування 2 ст. л. соку потрібно використати усю рослину. Свіжі стебло, квіти, листя герані дрібно нарізати ножем або перемолоти на м’ясорубці. Потиснути дерев’яною ложкою й поставити під гніт на декілька годин у холодне місце для ліпшого виділення соку. Його застосовують для лікування нежитю, отиту, катаракти, регулювання цукру в крові хворих на діабет. Для лікування ангіни та ГРВЗ свіжий сік розводять теплою водою у співвідношенні 1:1. Для усунення нежитю в кожну ніздрю закапують по 2-3 краплі соку, при катаракті – в куточок ока по 1-2 краплі. Хворим на цукровий діабет корисно вживати щодня по 1 ч. л. соку герані пахучої.
Порошок від діабету. Ретельно перемішати порошок з листя та квітів герані ( рослину попередньо висушити) з корицею (по 100 г). Приймати по 1 ч. л. 4-5 разів на день. Запивати настоєм кореня солодки голої (1 ст. л. на склянку окропу, настояти до охолодження).
Компреси та ванни з герані. Із розпареного й подрібненого листя герані роблять компреси на сухі мозолі. Настій з квітів — додають у ванну для пом'ягшення свербіння при шкірних захворюваннях, екземах, коростах та виразках.

Підготувала Ангеліна ПІДЛІСНА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую