ye-logo.v1.2

Золота колекція сортів нового покоління картоплі

Суспільство 17722
wemontreal.com
Фото: wemontreal.com

Про характеристику нових та перевірених часом сортів “другого хліба українців” розповідають досвідчені картоплярі-сортовипробувачі з села Прислуч, що на Полонщині, Володимир та Надія Білоуси.

 Середньоранні сорти
“Агаве” (Німеччина). Бульби овальні, шкірка жовта, гладенька, вічка мілкі. М’якуш світло-жовтий, смак добрий, приємний. Вміст крохмалю 15,0%. Ракостійкий, стійкий до картопляної нематоди, має високу опірність до вірусів У та А. В 2004 році занесений до реєстру рослин для вирощування в зоні Полісся.
“Адретта” (Німеччина). Врожайність середня. Вміст крохмалю 16,5%, смакові якості відмінні. Бульби ідеально круглі, міцно тримаються на кущі. Зовнішнє забарвлення та м’якуш - жовті. Дуже сипка, смачна. Стійка до фітофторозу, довго стоїть зелена. Внесена до реєстру в 1985 році, є еталоном за смаковими якостями.
“Тайфун” (Польща). Врожайність надвисока, вміст крохмалю 20,6%, смакові якості добрі. Зовнішнє забарвлення та м’якуш – жовті. Сорт крупнобульбовий. Внесений до Реєстру в 2008 році.
“Романце” (Німеччина). Врожайність висока. Вміст крохмалю 16-18,3%, смакові якості відмінні. Зовнішнє забарвлення червоне, м’якуш жовтий. Гарно розварюється, сипка й смачна. Рік внесення до реєстру - 2010. Сорт має досить гарний товарний вигляд.
“Левада” (Інститут картоплярства УААН). Бульби округлі, вічка мілкі, шкірка рожева, м’якуш жовтий. Вміст крохмалю 13-16%. Смакові якості добрі. Сорт врожайний, стійкий до картопляної нематоди, раку картоплі, парші.

Середньостиглі сорти
“Джасія” (Польща). Новинка на українському ринку. Врожайність висока, смакові якості відмінні. Шкірка жовта, м’якуш світло-жовтий. Дуже розвариста, смачна навіть без вершкового масла.
“Євростарч” (Німечина). Врожайність висока, вміст крохмалю 21-23%. Смакові якості відмінні, шкірка жовта, м’якуш білий. Сорт 2010 року, крупнобульбовий, стійкий до фітофторозу.
“Інноватор” (Україна). Високоврожайний сорт. Смакові якості відмінні, зовнішнє забарвлення та м’якуш - жовті. Гарно вариться, смачна. Бульби крупні. Новинка на ринку України.
“Явір” (Інститут картоплярства УААН). Бульби округлі, гарної форми, кремові, з сітчастою шкіркою та неглибокими вічками. М’якуш кремовий, після кулінарної обробки не темніє, нерозсипчастий. Смакові якості добрі. Вміст крохмалю 17 -18%. Відносно стійкий до фітофторозу. Занесений до реєстру сортів рослин з 2000 року для вирощування в усіх зонах.

Середньопізні сорти
“Помквін” (Німеччина). Врожайність висока, смакові якості відмінні, зовнішнє забарвлення та колір м’якуша - жовті. Новинка на ринку України.

Пізні сорти
“Шепіт” (Інституті картоплярства УААН). Сорт високоврожайний. Дуже смачний, розваристий. Мякуш білий. Стійкий до фітофторозу, але в сезон із надлишковою вологою може спостерігатися невелике підгнивання бульб. Проте в нинішні спекотливі роки сорт показує себе дуже добре.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую