Гаряча тема:
- Війна
Золота колекція сортів нового покоління картоплі
Про характеристику нових та перевірених часом сортів “другого хліба українців” розповідають досвідчені картоплярі-сортовипробувачі з села Прислуч, що на Полонщині, Володимир та Надія Білоуси.
Середньоранні сорти
“Агаве” (Німеччина). Бульби овальні, шкірка жовта, гладенька, вічка мілкі. М’якуш світло-жовтий, смак добрий, приємний. Вміст крохмалю 15,0%. Ракостійкий, стійкий до картопляної нематоди, має високу опірність до вірусів У та А. В 2004 році занесений до реєстру рослин для вирощування в зоні Полісся.
“Адретта” (Німеччина). Врожайність середня. Вміст крохмалю 16,5%, смакові якості відмінні. Бульби ідеально круглі, міцно тримаються на кущі. Зовнішнє забарвлення та м’якуш - жовті. Дуже сипка, смачна. Стійка до фітофторозу, довго стоїть зелена. Внесена до реєстру в 1985 році, є еталоном за смаковими якостями.
“Тайфун” (Польща). Врожайність надвисока, вміст крохмалю 20,6%, смакові якості добрі. Зовнішнє забарвлення та м’якуш – жовті. Сорт крупнобульбовий. Внесений до Реєстру в 2008 році.
“Романце” (Німеччина). Врожайність висока. Вміст крохмалю 16-18,3%, смакові якості відмінні. Зовнішнє забарвлення червоне, м’якуш жовтий. Гарно розварюється, сипка й смачна. Рік внесення до реєстру - 2010. Сорт має досить гарний товарний вигляд.
“Левада” (Інститут картоплярства УААН). Бульби округлі, вічка мілкі, шкірка рожева, м’якуш жовтий. Вміст крохмалю 13-16%. Смакові якості добрі. Сорт врожайний, стійкий до картопляної нематоди, раку картоплі, парші.
Середньостиглі сорти
“Джасія” (Польща). Новинка на українському ринку. Врожайність висока, смакові якості відмінні. Шкірка жовта, м’якуш світло-жовтий. Дуже розвариста, смачна навіть без вершкового масла.
“Євростарч” (Німечина). Врожайність висока, вміст крохмалю 21-23%. Смакові якості відмінні, шкірка жовта, м’якуш білий. Сорт 2010 року, крупнобульбовий, стійкий до фітофторозу.
“Інноватор” (Україна). Високоврожайний сорт. Смакові якості відмінні, зовнішнє забарвлення та м’якуш - жовті. Гарно вариться, смачна. Бульби крупні. Новинка на ринку України.
“Явір” (Інститут картоплярства УААН). Бульби округлі, гарної форми, кремові, з сітчастою шкіркою та неглибокими вічками. М’якуш кремовий, після кулінарної обробки не темніє, нерозсипчастий. Смакові якості добрі. Вміст крохмалю 17 -18%. Відносно стійкий до фітофторозу. Занесений до реєстру сортів рослин з 2000 року для вирощування в усіх зонах.
Середньопізні сорти
“Помквін” (Німеччина). Врожайність висока, смакові якості відмінні, зовнішнє забарвлення та колір м’якуша - жовті. Новинка на ринку України.
Пізні сорти
“Шепіт” (Інституті картоплярства УААН). Сорт високоврожайний. Дуже смачний, розваристий. Мякуш білий. Стійкий до фітофторозу, але в сезон із надлишковою вологою може спостерігатися невелике підгнивання бульб. Проте в нинішні спекотливі роки сорт показує себе дуже добре.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: