ye-logo.v1.2

Директору театру — дисциплінарна відповідальність, художньому колективу — підвищені зарплати (ВІДЕО)

2923

Комісія, яка розбиралася у конфліктній ситуації між частиною акторів і директором театру ім. М. Старицького, що в останній місяць постала особливо гостро, завершила свою роботу.

 Вона виявила деякі порушення трудового законодавства, наприклад, що деякі працівники не пройшли навчання з охорони праці, та запропонувала свої рекомендації, зокрема, усунути порушення та притягнути директора театру Петра Данчука до дисциплінарної відповідальності. Також комісія рекомендувала вжити ряд заходів, які мають покращати ситуацію. Серед них: перенесення вистав з малої сцени на велику, відкриття центрального входу в театр, щоквартальне проведення профспілкових зборів, запровадження школи молодого актора, налагодження морально-етичного клімату у колективі та інше.
Під час оголошення вердикту комісії Петро Данчук повідомив, що він підписав наказ про скасування результатів атестації, під час якої деякі провідні актори були переведені до категорії другого плану. Однак актори занепокоєні, чи не змінить він своєї думки, і не поспішають забирати позови із суду.
Голова комісії Лілія Бернадська заохочувала артистів матеріальною вигодою, повідомивши, що на 2013 рік з обласного бюджету на підтримку театру виділено понад сім мільйонів гривень, 80% коштів підуть на заробітну плату працівників.
“У цьому році театр набув статусу академічного, завдяки чому оклади художнього колективу зросли в середньому на 16-18%. Так, заробітна плата артиста драми у поточному році становить 3391-3664 гривень”, - сказала Лілія Бернадська.
Однак незадоволені актори, в тому числі заслужені артисти України Лариса Курманова, Микола Валівоць та Степан Бортнічук наголосили, що фінанси — це добре, але головне, що їх турбує, — це психологічний клімат, який склався у колективі, а також відсутність художнього керівника, який би згуртував акторів.
“За три роки змінилося п’ять художніх керівників, зараз цю посаду обіймає актриса другої категорії, яка не має ні відповідного професійного рівня, ні досвіду”, - наголосив Степан Бортнічук.
З миротворчою місією у Хмельницький приїхала представник Міністерства культури Олена Воронько. Вона вислухала зауваження та пропозиції акторів, особливу увагу звернула на питання із художнім керівником.
“Я бачу, що напруження досі є. Однак ми усі повинні думати, що зробити, щоб не дійти до точки неповернення, йти на компроміси та примирення”, - сказала пані Олена.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую