ye-logo.v1.2

Кролиководам важливо знати схему вакцинації та правила її проведення

Суспільство 117869
«Вакцинація забезпечує кроликів захистом» - каже ветеринар.
«Вакцинація забезпечує кроликів захистом» - каже ветеринар.. Фото: з архіву Віктора Юрковського

Я вирощую близько сотні кролів «Каліфорнійської» породи й хочу поділитися з читачами “Сімейної газети” досвідом їхнього розведення.

 Кролі швидко ростуть, але схильні до багатьох інфекційних захворювань. Тому потрібно дуже відповідально ставитися до цієї справи. За частотою виникнення та збитковістю геморагічна хвороба та міксоматоз посідають перше місце. Ці захворювання в одну мить можуть перекреслити всі ваші зусилля та фінансові вкладення. Лікування кролів вимагає великих коштів і праці, а закінчується не завжди успішно. Тому як ефективний засіб боротьби з цими смертельними захворювання сучасна ветеринарія розглядає лише дезінфекцію кліток та вакцинацію. Вакцина запускає механізм вироблення aнтитіл до вірусу, який входить до її складу, і у кроля з’являється імунітет. При потраплянні «дикого» вірусу до організму тварини спрацьовує вже наявний захисний механізм. У не вакцинованих кролів такого захисту немає, а часу для того, щоб він з'явився, хвороба зазвичай вже не дає. Як правило, вакцинація кроля, який вже заражений, не забезпечує його захистом, навіть якщо тварина ще не виявляє ознак хвороби! Нагадаю, що вірусна геморагічна хвороба передається контактним шляхом від кроля до кроля, а також через корм, підстилку, засоби догляду, може навіть розноситися вітром. Міксоматоз також може передаватися при безпосередньому контакті, основний же шлях його передачі – через укуси комах (комарів, мошок, кліщів ). Тому виключити можливість зараження практично неможливо. Не тримати ж кролів цілодобово в замкненому просторі. Іншого засобу ефективної профілактики вам годі й вигадати. Спочатку, коли я почав займатися кролівництвом, мені рекомендували різні вакцини: “Покров” (Росія), “Песторін” (Чехія) та “Лапімун” (Україна). Я зупинився на вакцині іноземного виробництва (проти геморагічної хвороби і міксоматозу) та прищепив нею кролів. Проте вакцинацією залишився не задоволений. Вона не захищає кролів так, як, би того хотілося. Почав застосовувати вакцину українського виробництва, лише після того, як в мого сусіда за одну ніч поздихали всі кролі, яких він прищеплював закордонними вакцинами. Наразі я цілком задоволений результатом вакцини «Лапімун». Проти кокцидіозу постійно випоюю кролів препаратом «Інтертрим» та «Бровітакокцид».
Власникам кролів дуже важливо знати схему вакцинації та правила її проведення. Бо, якщо їх не дотримуватися, то всі зусилля можуть звестися нанівець! В схемі щеплення кролів від геморагічної хвороби має бути врахована вакцинація тварин проти міксоматозу. Вакцина проти геморагічної хвороби кролів застосовується не пізніше, ніж за десять днів до щеплення від міксоматозу або не раніше, ніж через 14 днів після нього. Сучасні вакцини повинні забезпечувати вироблення імунітету в найкоротші терміни та гарантувати захист кролів якнайдовше. Тривалість активного імунітету після їх застосування: не менше 8 місяців проти міксоматозу та 12 місяців проти геморагічної хвороби. Крім того, дозволяється проводити вакцинацію на максимально ранніх термінах – з 28-го дня, коли тварина ще захищена материнськими антитілами й гарантовано є здоровою.
Варто додати, що кріль може бути уражений ще багатьма видами захворювань, проти яких вакцин або поки що не винайдено, або їх ефективність дуже низька. Проте всі інфекційні ураження є сильними імуносупресорами – (пригнічують імунітет). Тому кролівники мають взяти собі за правило проведення профілактичної дезінфекції кліток і приміщень. Спочатку я користувався дезінфектантом «Екоцид Ц», але в моїх кроликів виникла трихофітія (лишай), а потім псороптоз (вушний кліщ). Довелося поміняти дезінфектант. Я багато експериментував, і тепер для дезінфекції рекомендую перевірені препарати - «Віросан» та «Бровадез плюс». Вони на будь-якій поверхні та в повітрі ефективно знищують всі види вірусів (в тому числі геморагічної хвороби та міксоматозу), бактерій, грибів, дріжджів, кліщів. Чинять тривалу дію – 7 днів після обробки. Крім того, до них немає звикання збудників, тому ці препарати завжди ефективні. “Віросан”, до речі безпечний для тварин, навіть при обробці за їхньої присутності.

Віктор ЮРКОВСЬКИЙ, аспірант ПДАТУ та практикуючий ветеринарний лікар.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую