ye-logo.v1.2

До свиней - з людським розумінням і вдячністю

Суспільство 7467
Дмитра Скрипника
Фото: Дмитра Скрипника

У селі Вихрівка Дунаєвецького району 42-річний Віктор Рехліцький вирощує євросвиней м’ясної угорської породи Ландрас.

 За рік така свинка набирає від 300 до 400 кілограмів! На кормі з дрібно перемеленого зерна порося щодоби додає до кілограма ваги. «Сам я родом із Ганівки Дунаєвецького району й вирощуванням свиней займаюся із дитинства, - розповідає Віктор Петрович. - Спочатку справа ця була просто звичною сімейною необхідністю, пізніше - додалася ще й зацікавленість, а з гарним результатом з'явився й азарт. Першу свою льоху я придбав за сім тисяч гривень. Тоді з мене всі сміялися, адже така свиня від сили коштувала три. Проте не шкодую. Зараз у мене вже 30 свиноматок. Щоразу радує приплід - від 9 до 12 поросят. А одного разу моя льошка встановила рекорд, привівши 19 малюків! Водночас відпочиваю й насолоджуюся плодами своєї праці. Часто беру участь у агропромислових виставках. Так, неодноразово бував у Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, та й у Хмельницькому. Цікаво поспілкуватися із любителями «серйозних» свиней... У мене є свідоцтва про племінне походження. Отож і за моїм «молодняком» приїжджають звідусіль».
«Така у мене вже вдача: якщо мати, то неодмінно - найкраще!»
Відверто кажучи, до зустрічі з Віктором Рехліцьким моя уява малювала господаря втомленого, виснаженого важкою працею. Натомість – це далеко не так! Перед нами стояв чоловік, сповнений сили та енергії, очі якого “промовляли” про великий ентузіазм та завзяття. Заходимо до приміщення, а там!.. Таких великих свиней нам не доводилося бачити ніколи в житті... Віктор Петрович, помітивши наше здивування, уточнив: «Не ви одні дивуєтеся. Коли довелося кабана здати на ковбасню, усі збігалися подивитися. Така вже в мене вдача: якщо мати - то найкраще!». У свинарнику на диво чисто. Хлів утеплений. Як пояснив господар, “ландраси” взимку погано переносять морози. У відсіку для свиноматок висять лампочки з ультрафіолетом для дезінфікування та додаткового утеплення. А в кожному великому відсіку стоять маленькі кліточки для поросяток із відкритим входом. Тому дітлашня може вільно ганяти собі від матусі до своєї особистої “дитячої кімнати”. Перші декілька тижнів поросята їдять материнське молоко. Потім господар переводить їх на корми. «Доглядаю за всім своїм господарством сам, адже нікому більше не можу довірити своїх «хряків». Дружина ж обходить чотири корови. То її територія, а це – моя, - каже фермер. - Щоб утримувати таке господарство, потрібно й виростити зерно. Маю 20 гектарів паю, на якому засіваю пшеницю, ячмінь та горох. До нового врожаю є чим годувати поголів'я».
Свиняче діло - їсти
Спочатку чоловік займався розведенням свиней «петренів», але потім перейшов винятково на «ландрасів» та м’ясо-сальних «великих білих» свиней англійської селекції. Запевняє, що останні швидше ростуть і не так хворіють. «Мої батьки варили свиням кулеші, картоплю, зелень шукали, - розповідає Віктор Петрович. - На помиях свиня росте рік. А для мене важливо, щоб були мінімальні затрати й швидкий результат. На сухих кормах свинки ростуть швидко. І менше хворіють. Своїм підопічним я щодня даю суміш ячменю, пшениці та гороху. І добову дозу мінерально-вітамінних домішок, щоб у свиноматок добре розвивалися матка та молочні залози. Вони цілком безпечні, адже ними користується вся Європа і на якість м’яса не впливають. До речі, суха відгодівля поширилася в Європі ще в 70-х роках. Але потім зерно подорожчало. Тому фермери знов почали використовувати рідкі відходи. Нещодавно я провів у свинарнику водогін, тож чистою водичкою мої свинки забезпечені постійно».
Євросвині мають жити в теплих свинарниках з дерев’яною підлогою
«Вирощувати «ландрасів» дуже вигідно, – продовжує Віктор Петрович. – Бо вони невибагливі до харчування: насипав зерна, є вода – і весь клопіт. Тулуб у них довгий, окіст плаский, широкий, вуха сильно нависають на очі, довгі, а шкіра тонка з рідкою щетиною. Вихід м’яса у «ландрасів» вдвічі більший, ніж в інших порід свиней. Щоправда, прошарок сала невеликий. Саме через це їм потрібні теплі свинарники, аби не застудилися. Також обов’язково, щоб була дерев’яна підлога в клітках. Без сумніву, всім відомо, що легше запобігти хворобі тварин, чим надалі займатися їх лікуванням. Для того, щоб ваші свині були здоровими, в кожному фермерському господарстві мають проводитися спеціальні заходи. Передусім – це профілактика та попередження захворювань. Основні профілактичні заходи в умовах домашньої свиноферми – це дезінфекція і, звісно ж, своєчасне проведення всіх профілактичних щеплень».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую