ye-logo.v1.2

Андрій Мацейко: “Потяг до народної музики у нас в душі”

Культура 2366

Вже більше двох місяців на радіостанції “Контакт” тран-слюється передача “Година української народної музики”. Можливо, щось подібне є і в інших містах, але для Хме-льницького це великий прорив. І хоча, зазвичай, кажуть, що народні пісні це неформат, і їх мало хто слухає, але, як вважає ініціатор створення передачі та віце-президент ТРК “Контакт” з питань роботи ЗМІ Андрій Мацейко, їх слухають і будуть слухати завжди.
Ідея створення передачі виникла в Андрія вже давно, - майже з самого початку роботи радіостанції “Контакт”, яка радує нас своїми передачами вже впродовж 12-ти років. Адже, як вважає Андрій, у будь-якому товаристві ми завжди слухаємо українські народні пісні: чи то на дні народження, чи то на весіллі...
З іншого боку, ніде, наскільки відомо, подібної передачі немає. До того ж, її відкриття співпадає з вимогами Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з приводу того, щоб не менше 50 відсотків музичного продукту складали українські пісні.
Так що, як жартує Андрій, вийшло і приємно, і цікаво, і законодавчі вимоги виконуються.
Програма виходить в ефір у найрейтинговіший час: з 6-ої до 7-ої години ранку, саме тоді, коли люди прокидаються, “щоб підняти їм настрій”, з 12-ої до 13-ої, під час обідньої перерви, і з 17-ої по 18-ої, коли ми їдемо додому.
“Думаю, що українська народна пісня буде складати і складає серйозну конкуренцію попсі, - вважає Андрій, – оскільки інтерес до народної музики був і буде завжди. Адже, хочемо ми того чи не хочемо, більшість з нас – вихідці із сіл. Якщо ж ні, то хоча б частинку життя все-таки провели в дідусів та бабусь. Так що потяг до народної творчості у нас у крові, хоча ми іноді й боїмося собі в цьому зізнатися. Але під час гарного застілля всі: і старі, і молоді витанцьовують під польку і співають народні пісні”.
Передача має й пізнавальний та просвітницький характер, адже такі пісні рідко де почуєш, хіба що на базарі. Музика, яка звучить в передачі, переважно автентична, але є й багато співаків, які виконують народні пісні: Віктор Павлік, Таїсія Повалій, гурт “Кобза”. Є й такі, хто виконує сучасні пісні в народному стилі. А є багато пісень, які вже стали народними, це і “Смерічка”, і “Водограй”, і “Червона рута”.
Звичайно, проблема з музичним продуктом є, адже він повинен бути якісним, тому Андрію доводиться звертатися до знайомих ді-джеїв, купувати диски та касети в спеціалізованих магазинах.
“У ді-джеїв величезне зібрання пісень, і ми нерідко вико-ристовуємо їхню музичну базу, насамперед, співпрацюємо з кафе “Театральне” та музеєм-шинком “Весела підкова”, – каже Андрій. – Якщо ж хтось, як автори, так і виконавці, запропонує нам свою музику – це буде класно.
Свого часу у нас була передача “Весільний хіт-парад”, для якої колективи записували свої пісні. Таким чином працюватиму й тепер.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую