ye-logo.v1.2

Водії проти пішоходів: що є причинами аварій та ДТП на дорогах Хмельниччини?

Суспільство 3055
Дмитра Скрипника та з архіву редакції
Фото: Дмитра Скрипника та з архіву редакції

В Україні у ДТП пішоходи помирають так само часто, як в найбільш відсталих країнах третього світу.

 Половина смертей в результаті аварій припадає, як виявилося, на пішоходів, а це один із найбільших показників у світі. Серед головних причин такого сумного лідерства експерти називають різке збільшення кількості автомобілів, недосвідчених водіїв та не розвинуту інфраструктуру. А що про причини “війни на дорогах” думають відомі хмельничани, дізнавався “Проскурівський телеграф”.


Наталя Романовська, головний лікар поліклініки №2:

“Я сама не водій, а штурман. Однозначно, проблема у тому, що деякі водії не адекватні і не дотримуються правил дорожнього руху. Власники великих машин з такими ж “великими” номерами залишаються безкарними. Це ж просто жах. Щоб змінити таку ситуацію, перш за все, потрібно ввести штрафи не у пару копійок, як зараз, а у пару тисяч, бажано ще й у валюті. А пішоходам більше уваги приділяти своїй безпеці: не ходити по вулиці у навушниках, особливо у темну пору доби, адже машина — це машина, і гальма у неї можуть відмовити у будь-який момент”.

Василь Осадчий, заступник голови Хмельницької облради:

“Причини аварій та ДТП — банальні. По-перше, це відсутність дисципліни у водіїв, по-друге, завантаженість вулиць міста автомобілями, по-третє, і від цього нікуди не дітись — людський фактор. Щоб змінити бодай щось, потрібно краще врегульовувати дорожню обстановку: обладнати більше світлофорів, покращити якість доріг, які, на жаль, у дуже поганому стані і якимось чином, впливати на рівень дисципліни учасників дорожнього руху. Колись водійському ремеслу навчали шість місяців, день у день, а тепер що? То машина зламалась, то на бензин грошей немає, ось тобі і рівень підготовки!”

Неля Продан, начальник головного управління юстиції у Хмельницькій області:

“Головна причина — недотримання правил дорожнього руху як з боку водіїв, так і пішоходів. Звичайно, покриття наших доріг, теж бажає кращого. І закон має бути один для всіх, а не вибірковий. Навіть керівника держави, якщо він скоїв порушення, потрібно притягувати до відповідальності, як це робиться у цивілізованих країнах. Для того, щоб ситуація покращилася, має бути відповідне покарання”.

Василь Птащук, начальник Хмельницького міського відділу міліції:

“Правила дорожнього руху існують як для водіїв, так і для пішоходів. Пішохід у свою чергу є повноправним учасником дорожнього руху. Між ними має бути взаємоповага і відповідальність як за своє, так і за життя інших осіб. Адміністративна відповідальність існує для всіх. До речі, не варто забувати і про велосипедистів. Досить часто водії не сприймають їх всерйоз, ігнорують і саме це — фактор виникнення ДТП. Усім потрібно бути уважними та обов'язково використовувати засоби безпеки: шолом, світловідбивачі, наколінники, налокотники. Обов'язково у темну пору доби, рухаючись по дорогах, які не мають пішохідних тротуарів, користуватися світловідбиваючими засобами або ліхтарями, щоб здалеку попередити водія про себе. Це — елементарно, але, на жаль, ніхто цього не робить”.

Слов'ян Воронецький, начальник управління соціального захисту населення:

“Подивіться, що робиться на центральних вулицях у “час-пік”: автомобілі, маршрутки, тролейбуси і у більшості відсутні елементарна повага один до одного та до пішоходів. Треба думати, перед тим, як сісти за кермо. От у країнах Європи все чітко: перевищив — плати та ще й солідну суму. А в нас, карай — не карай, викручуються. Щоб зменшити рівень аварій та наїздів на пішоходів, потрібно грамотно розширити інфраструктуру дороги, зробити належні переходи і їхнє регулювання, а головне — не допускати купівлі прав, адже водій повинен мати гарні навички у водінні автомобіля”.

Коментарі:

Микола Ткачук 23.09.2013 13:53

Я сам і водій і пішохід. Чому винять тільки водіїв??? Живу по Інститутській,3. На власні очі бачив трьох збитих людей. До речі одного збив тролейбус. Біда в тому, що чогось наші славні стражі правопорядку штрафують тільки водіїв. А тих садомазохістів, які протягом цілої доби перед самісінькими глазіщами гаїшніків та поміж машинами впоперек вулиць перебігають дороги ніхто не зачіпає. Станьте позаду філармонії і подивітьсящо там коїться. Стоїть наряд ДПС і виглядає іногородніх, які забувають повернути на вул.Пушкіна і їдуть під знак "цегла", а коли хтось летить з людей через дорогу обминаючи всі машини, то вони відвертають голову. От наведіть порядок тут і не стане смертей в рази. Ви спитайте автор статті в цих шановних людей, чого вони не хочуть в цьому навести лад?

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую