ye-logo.v1.2

Хмельниччина ризикує назавжди втратити палац панів Синявських

Історія 4756
Фото: автора та Дмитра Скрипника

Що знаходиться на території Меджибізької фортеці.

З кожним роком все більше і більше руйнується палац панів Синявських у Меджибізькій фортеці. Архітектурна пам'ятка XVI століття знаходиться просто під відкритим небом. Дощ, вітер, сніг та перепади температури завдають непоправної шкоди палацу.
 «Проблеми виникають щорічно. Зрозуміло, що, якщо не проводити протиаварійні та реставраційні роботи, кожне приміщення може обвалитися. У нас критичний стан у палаці Синявських. Там щорічно по шматку стіни відвалюється і ми своїми силами ніяк не можемо цьому зарадити. Потрібна професійно розроблена документація та професійно виконані протиаварійні, а потім реставраційні роботи», - пояснює директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець.
За попередніми підрахунками на підготовку проектної документації потрібно 350 тисяч гривень. Ще у дев'ять мільйонів гривень обійдуться самі роботи.



«Ми фінансуємося з обласного бюджету і це близько одного мільйона гривень на рік. Окрім того, ми самі заробляємо понад 400 тисяч гривень. Але цих коштів дуже мало, адже сама фортеця потребує сотні мільйонів гривень для того, щоб її реставрувати», - додає Олег Погорілець.
Музей пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, який відкрили п'ять років тому і є першим таким в Україні, також потребує додаткових витрат.
«Саме приміщення не пристосоване під музей. Це колишня конюшня. Система опалення на сьогодні не дає нам можливості у суворі зими дотримуватися температурного режиму. До того ж і нашим працівникам, і відвідувачам не зовсім комфортно. Ми плануємо зробити систему кондиціонування. Але на це потрібно кошти, яких ми не маємо. А це мінімум 150 тисяч гривень», - каже директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».
Кращих часів чекає і костел святої Трійци поблизу фортеці, от тільки чи дочекається? Як виявляється, ані владу, ані священнослужителів він не цікавить.
«Ми зустрічалися із польським товариством і з людьми з Санктуаріуму Летичівської Божої матері, але поки вони не планують проводити тут якісь реставраційні роботи. Та й держава, мабуть, найближчим часом кошти не виділить. Цей костел буде стояти і потихеньку руйнуватися далі. На ньому уже і дерева ростуть», - говорить Олег Погорілець.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую