ye-logo.v1.2

Хмельничани в Європі. Студентське місто Грац

Туризм 4649

Із Відня мандрівники Анна Думанська та Богдан Місюренко направилися у друге за величиною місто Австрії.

У Граці хмельничан, за європейською мандрівкою яких ми стежимо у проекті «Самостійно навколо світу», зустрів земляк – Влад родом із Одеси. В Австрії він вже шість років навчається на геолога. До речі, Грац – місто студентське. 55 тисяч студентів вивчають тут різноманітні науки, в тому числі медицину та акторське мистецтво. А влітку, коли усі студенти їдуть по домівках, тут стає зовсім порожньо…
«Влад показав вечірнє старе місто, яке повністю входить до спадщини ЮНЕСКО, потім ми разом приготували вечерю і дивилися другий півфінал КВН на сайті Першого каналу, - розповідають хмельничани. - Влад проживає в хорошому гуртожитку на околиці міста, де ми і ночували разом з ним. До речі, такий гуртожиток, напевно, й не снився нашим студентам. У кожного своя кімната, душ і туалет. На кожні десять кімнат є зручна кухня з великим обіднім столом. Є у гуртожитку навіть спортзал, сауна, паркування для автомобілів та велосипедів».
Грац дуже сподобався хмельничанам, адже він набагато спокійніший за Відень, має тиху та затишну атмосферу та чудову архітектуру. Одна з найвизначніших пам’яток Граца – музей-арсенал XVI століття. Свого часу завдяки цьому потужному арсеналу та мужності воїнів турецьке завоювання не відбулося. Зараз в музеї зберігаються численні обладунки і шоломи, стрілецька зброя, мечі та шабель. Є тут навіть обладунки для коня та полкові музичні інструменти.

Місто Грац

Щороку на початку осені в Граці проходить найстаріший фестиваль сучасного мистецтва Steirischer Herbst.
«Ми цілий день гуляли вузькими вуличками, сиділи на лавочках та фотографували. Увечері нас запросили на якусь тусовку з музикою та безкоштовною вегетаріанською їжею, - розповідає Богдан. – Був вечір напередодні Хелоувіна, але у місті помітили лише кілька перевдягнутих людей».
Виявилося , що в Граці теж є мережа магазинів «Billa», куди хмельничани із задоволенням зайшли та розжилися чотирма видами сиру.
«Так що ми поки харчуємося виключно сирами, чому дуже раді! Напевно, наїмося ними на все життя», - кажуть хмельничани.



 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую