ye-logo.v1.2

Розширені вени “заварюються” лазером

Здоров'я 16084
Дмитра Скрипника
«Лікар робить операцію взагалі без розрізу, а пацієнт при цьому перебуває у свідомості», - каже Валерій Петрович.. Фото: Дмитра Скрипника

Кажуть, справжнiй вiк людини записаний не в паспортi, а на стiнках кровоносних судин.

 Адже саме через розлади венозного кровообiгу виникає чимало хвороб, одна з яких — варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Про недугу, яка “відмічає” ноги судинними “зірочками”, “павутинками” й “вузликами” нині знають чи не всі, бо вона стосується практично кожної четвертої жінки в світі. Страшного слова “варикоз” люди бояться, можливо саме тому звертаються за допомогою до хірургів лише тоді, коли прогресує вже тромбофлебіт. “І даремно, - переконує хірург відділення малоінвазивної хірургії Хмельницької міської лікарні Валерій Гринчук. - Адже тепер операції з лікування варикозної хвороби є малотравматичними й не потребують тривалої госпіталізації. Новий метод лікування змусив забути про скальпель”. Кореспондент “Сімейної газети” на власні очі побачила, як тандем “лазер та УЗД” змушують розширену вену заховатися. Для цього застосовують найновіший, найменш травматичний і надійний метод – лазерний.

Кожна маніпуляція хірурга – під пильним контролем
Роботу людей, які працюють в операційній, може оцінити той, хто хоча б раз у житті спробував завітати туди як спостерігач і постояти хоча б годину в халаті, шапочці, бахілах, дихаючи у маску... На операційному столі - сорокарічна жінка, в якої варикозне розширення вен почало прогресувати. Її лікують за допомогою альтернативного сучасного методу лікування варикозу – лазерного. Кожну маніпуляцію хірурга фіксує монітор УЗД-апарата, тому кожна його дія – під пильним контролем. Лікар робить операцію взагалі без розрізу, “заварюючи” вену енергією лазера через малесенький прокол. Стінки змикаються докупи, спадають, а з часом розчиняться всередині безслідно. Витягувати вену з ноги, тим самим більше травмуючи пацієнта, немає потреби. Вона виключається з кровообігу. Процес “заварювання” – на моніторі. Варикозу – як не було. А вже за годину-другу пацієнтка зможе йти додому.

Після “лазера” ніжки красиві, без рубців та шрамів
Раніше під час звичайної операції хірургам доводиться майже наосліп працювати, видаляючи розширену вену, бо не було техніки УЗД, яка показувала, що відбувається у той час усередині, чи не зачепили чогось зайвого та важливого... Людинi ж треба пережити страх перед хірургічним втручанням, витерпiти бiль, пройти важкий шлях до одужання. І при цьому ніхто не застрахований від ускладнень. До речi, такi операцiї почали робити ще сто рокiв тому. Натомість лазерний метод не потребує великих і численних розтинів, тому його можна вважати майже безкровним. “Пацієнт під час такої операції перебуває у свідомості, адже загальна анестезія не обов’язкова, можна лише обколоти вену місцевими знеболювальними, - каже Валерій Петрович. - Після лікування лазером ноги залишаються здоровими та гарними, без рубців та шрамів. І рiч не лише в красi. Варикозне розширення вен нижніх кінцівок - це складна й небезпечна судинна хвороба, при якій вени втрачають свою еластичність, розтягуються і розширюються. При цьому виникає неспроможність венозних клапанів і кров у поверхневих венах тече в зворотньому напрямку, що призводить до надмірного венозного тиску і до погіршення процесів обміну речовин у ногах. Хронiчна венозна недостатнiсть може призвести навіть до передчасної смертi. Якщо вени відводять від ноги недостатньо кровi, виникає застій, змiнюється колiр шкiри на ногах, деформується форма ноги, з'являються набряки, виразки, тромби. Починаються такi хвороби, як тромбофлебiт, тромбоз, i вже не ноги служать людинi, а людина - ногам, бо змушена постiйно лiкувати виразки”.

Проти спадковості не посперечаєшся
“Ця недуга практично завжди передається, так би мовити, у спадок: від мами – до доньки, онуки, - каже лікар. - Варикозне розширення вен може бути навіть у дітей. Такі фактори, як малорухомий сидячий спосіб життя, захворювання малого таза (гiнекологiя чи урологiя), значнi фiзичнi навантаження, захворювання печiнки та серцево-судинної системи, зайва вага й вагітність є лише провокуючими чинниками. У групі ризику, передусім, люди, у яких у сім'ї вже хтось хворів на цю недугу. Перші ознаки варикозу – набряки і важкість у ногах наприкінці дня, судинні “зірочки”. Часто виникають розпираючі болі, відчуття печіння та нічні судоми. Спочатку хвороба має лише косметичний характер: стають помiтними вени пiд шкiрою, при навантаженнi вони випинаються. Далi, якщо не звертати на це увагу, хвороба прогресує. А вчасно виконана операція гарантує малотравматичність, косметичність і раннє одужання. Найнебезпечнiшi у разi варикозного розширення вен його ускладнення: тромбофлебiт, розрив варикозного вузла з кровотечею, хронiчна венозна недостатнiсть із утворенням трофiчних виразок”.
Якщо казати про профілактику цією хвороби, то, за словами Валерія Петровича, всі загальноприйняті методи тут практично не діють. Від варикозу не застрахований ніхто. Що ж до кремів та мазей на основі кінського каштану, спеціальних панчох і засобів народної медицини, то вони помічні лише в післяопераційний період, а не як способи лікування варикозного розширення вен.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую