ye-logo.v1.2

Кожного дня на «гачок» шахраям потрапляє двоє хмельничан

Кримінал 3000
Фото: kerch.fm

Жителів Хмельниччини дурять і в житті, і в Інтернеті.

У 2013 році до працівників міліції Хмельницької обасті звернулося 675 людей — їх обдурили шахраї.

«Основні види шахрайств — це обдурювання людей літнього віку. Зловмисники представляються працівникам соціальних служб та розповідають про заміну гривні. Також продають невідомі ліки. Обирають похилих людей, бо вони більш довірливі. Аби вас не обдурили потрібно вимагати посвідчення та телефонувати в організації, від яких до вас прийшли, аби перевірити чи дійсно неочікуванні гості є працівниками установи. Також шахраї полюбляють знімати порчі», - розповідає оперуповноважений управління карного розшуку міліції Ігор Возій.

Віднайти шахрая міліціонерам не просто. Зазвичай, зловмисники є гастролерами — приїжджають з інших областей, обдурюють людей та повертаються додому.

«Обманюють людей і по телефону. До вас дзвонить невідомий, представляється працівником міліції і каже, що вашого сина затримали за вчинення злочину, а щоб його відпустили без притягнення до відповідальності, потрібно перерахувати певну суму грошей. Батьки піддаються емоціям і, не думаючи, виконують вимоги. Чи дійсно вашого сина затримали легко перевірити, зателефонувавши або до нього, або до відділку міліції», - пояснює Ігор Возій.

Поширеними на Хмельниччині є і кібер-злочини — їх зареєстровано 91 випадок. Для шахраїв Інтернет «не пахане поле».

«Вони створюють сайти-двійники, змінивши в адресі лише одну букву і ви можете не помітити цього. Відкривають інтернет-магазини, набирають замовлень і зникають. Також розміщують оголошення про продаж якихось товарів, а коли до них дзвонить покупець, випитують номер банківської картки, пін-код та знімають усі гроші з картки. Найдивніше, що хмельничани повідомляють персональні дані, хоча у банках попереджають, аби вони не розголошували цю інформацію. Якщо ви комусь розповіли навіть лише номер банківської картки, ви уже знаходитеся в зоні ризику», - запевняє оперуповноважений відділу по боротьбі з кіберзлочинами обласного управління міліції Артур Дереновський.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую