ye-logo.v1.2

УЗД вен: особливості обстеження, «вердиктів» та прейскурантів,

Здоров'я 25105
www.kardio-plus.ru, автора та Дмитра Скрипника
Фото: www.kardio-plus.ru, автора та Дмитра Скрипника

або Як заради експерименту кореспондент «Проскурівського телеграфу» робила ультразвукове дослідження (УЗД) вен на ногах у чотирьох різних медичних закладах Хмельницького

 Кожна п’ята доросла жінка стикається із недугою, яка «відмічає» ноги судинними «зірочками» та «павутинками». Люди бояться страшного слова «варикоз». Тому, у більшості випадків, звертаються за медичною допомогою лише тоді, коли хвороба прогресує, а на ногах з’являються рельєфні малюнки. Але для того, щоб бачити повну картину, інколи одного візиту до лікаря буває замало – у більшості випадків він призначить ще й УЗД вен нижніх кінцівок, або по-медичному «ультразвукову доплерографію». Проте, як виявилось, не у кожному кабінеті УЗД Хмельницького її проводять. У тих же закладах, де вона є, досить різна цінова політика: від 40 гривень за перевірку вен однієї ноги у міській лікарні до 150 у медичному центрі «МілаМед». А у поліклініці обласної лікарні повідомили, що цю процедуру роблять лише за направленням від судинного хірурга.
Отож, заради експерименту кореспондент «Проскурівського телеграфу» вирішує дослідити стан вен власних ніг як у державних, так і приватних кабінетах УЗД обласного центру. Зважаючи на те, що це недешеве задоволення, приймаємо рішення про перевірку лише однієї нижньої кінцівки. Озброївшись правдивою, хіба що дещо перебільшеною історією про проблеми із варикозом у бабусі та мами, набряки і важкість у ногах наприкінці дня, нічні судоми та відчуття, ніби щось «тягне», особливо у лівій нозі, й вигадавши пораду терапевта зробити ультразвукове обстеження вен, я вирушила у розвідку.
«МілаМед»: детальний коментар, уважне ставлення та… «150 гривень за ногу»
Зателефонувавши до медичного центру, запитую, чи роблять там УЗД вен. Почувши ствердну відповідь, цікавлюсь вартістю. «150 гривень за ногу, – кажуть на іншому кінці дроту. – Дві ноги – 300 гривень». Обравши зручний для себе час, записуюсь на прийом на наступний день. Без запізнення, рівно в обумовлений час, запрошують до кабінету УЗД. Уважно вислухавши мої «скарги», лікар просить звільнити від одягу ліву ногу й лягти спиною на кушетку. Огляд починає від основи ноги – пахової зони, поступово просуваючись до стопи. «Напружтесь – розслабтесь, – просить вона кілька разів. – Вдихніть і затамуйте подих… Переверніться на живіт. Діаметр вени – 6,8 мм, а норма – до 9 мм». Проводячи дослідження, лікар усе детально коментує й робить невеличкий екскурс у будову кровоносної системи. Наприкінці 15-хвилинного обстеження констатує, що стан моїх вен у нормі, тромбів немає, й дивується невідповідністю скарг та результатів дослідження. Радить звернутися за консультацією до судинного хірурга.
«Вердикт»: «Верхня підшкірна вена (ВПВ) лівої нижньої кінцівки – не розширена, стінки – не потовщені, кровотік – фазний, ознак клапанної недостатності не виявлено. Глибокі вени: ПВ-d=6,8 мм, компресія стінок повна, кровотік фазний. Візуалізуються дещо розширені вени суральні – гомілки – на протязі середнього сегмента гомілки».
Міська лікарня: одне з найдешевших й найшвидших обстежень та найлаконічніший діагноз
На першому поверсі приймального відділення міської лікарні – кілька кабінетів УЗД. У приватному «Полларі» ультразвукове дослідження вен однієї ноги коштує 100 гривень, у державному – 40. Вирішивши зекономити, займаю чергу під державним, яких, як виявилось, там два. Однак, як зазначила медсестра, потрібне мені дослідження проводять лише у кабінеті №1. Поки близько години чекала перед кабінетом, «вивчила» прейскурант цін, що висів на дверях. З нього дізналась, що УЗД вен однієї кінцівки для амбулаторних хворих чи тих, яких направили з інших лікувальних закладів, коштує 40 гривень й оплата через касу. Розповівши свою «історію» лікарю, лягаю на кушетку й починається нове дослідження. Тривало воно не більше п’яти хвилин. Свої дії «узіст» не коментувала. Лише повідомила, що тромбів немає, обстежувані вени – прохідні й причин для хвилювань – немає. Розміру діаметрів, як попередній лікар, не визначала й не просила напружитись чи вдихнути й затамувати на кілька секунд подих. Коли ж я поцікавилась, чи випишуть мені протокол-висновок, узіст здивувалась: «У вас же все добре!», проте продиктувала медсестрі свій лаконічний «вердикт»: «Поверхневі вени, глибокі вени лівої нижньої кінцівки – прохідні, не розширені, без ознак тромбозу у них».
Приватний кабінет у поліклініці №1: виміряли діаметр вен у різних точках
Попередньо записавшись й дізнавшись, що обстеження вен однієї ноги коштує 115 гривень, приходжу у визначений час до приватного кабінету УЗД, що на першому поверсі Хмельницької міської поліклініки №1. Вчергове повідавши свою «історію», лягаю на спину й очікую нових подробиць стану моїх вен. І починається вже звична процедура, яка дещо вирізняється від попередньої. По-перше, детальним коментарем ходу обстеження, по-друге, інформацією про діаметр вен у різних точках. «Усе у межах норми, тромбів не бачу», – констатує лікар. До речі, він як і «узіст» з «МілаМеду» просив вдихнути та затамувати подих. Але не один, а кілька разів. Однак напружитись він не просив.
Після 15-хвилинного обстеження отримала черговий «вердикт»: «Загально стегнова вена – 9 мм, поверхнева стегнова – 7, глибока стегнова – 5, підколінна – 8, передня великогомілкова – 2, задня великогомілкова – 3. Кровотік у венах – двофазний, клапани спроможні, компресія повна на всьому протязі. Патології вен лівої ноги не виявлено».


Кабінет у військовому шпиталі: «У вас вени, як у підручнику з анатомії. Усе в нормі»
Дослухавшись до порад знайомих приходити на УЗД до військового шпиталю, що у мікрорайоні Ракове, після 11 ранку, стою у коридорі рентгенодіагностичного дослідження перед дверима потрібного мені кабінету й вивчаю вивішений на них прейскурант. Вартість необхідного для нашого експерименту обстеження – 50 гривень. З недовірою вислухавши усі мої «скарги», лікар все ж погоджується провести дослідження. Але починає його не з основи ноги, а поряд із «кісточкою» біля стопи, поступово просуваючись до пахової зони. «Щось нічого не розумію. У вас вени, як у підручнику з анатомії. Усе в нормі. Тромбів немає, вени прохідні, стінки еластичні. Ідеальна картинка. Ось самі погляньте», – здивовано зазначив лікар й повернув екран монітору до мене.
До речі, лікар не вимірював діаметру жодної вени й не просив напружитись чи на кілька секунд затамувати подих. А під час мого 15-хвилинного обстеження із ним була молодий лікар, якій її досвідченіший колега робив екскурс моїми венами. Наприкінці дослідження «узіст» власноруч написав висновок, проте більшу його частину я так і не розшифрувала. А ще – порадив робити зарядку для вен: сидячи на стільці, встати навшпиньки й різко опустити п’яту. І так хоча б п’ять хвилин кілька разів на день.
P.S. Майже у всіх кабінетах, в яких я досліджувала вени (окрім військового шпиталю), після обстеження дають серветки, щоб витерти залишки гелю із шкіри.
Думка експертів

Валерій Гринчук, хірург відділення малоінвазивної хірургії Хмельницької міської лікарні: «Якщо лікар не направляє на УЗД вен, не проявляйте власну ініціативу»
«У більшості випадків варикозну хворобу лікар може діагностувати і без ультразвукового дослідження, просто при огляді. Тому, якщо маєте підозру на цей недуг чи скарги на розширені вени нижніх кінцівок, сперше зверніться до сімейного лікаря, дільничного терапевта чи хірурга у поліклініці. Вони проведуть огляд та визначать, чи є підстави для хвилювань й чи варто проводити подальше обстеження та звертатись до інших спеціалістів. Якщо лікар не направляє на УЗД вен, не проявляйте власну ініціативу. Не варто використовувати дороговартісну апаратуру без зайвої на це потреби, а також витрачати свій час та гроші».

 

 

 

 


Галина Ільчук, головний позаштатний спеціаліст з УЗД області: «Навіть якщо у вас усе у нормі й паталогій не виявлено, лікар повинен зробити опис із зазначенням діаметра вен»
«У кожній поліклініці Хмельницького, міській та обласній лікарнях повинні робити УЗД вен, адже оснащені вони апаратами з доплерами, необхідними для цього обстеження. Кожен лікар-узіст вміє його проводити. Чому ж не у всіх кабінетах УЗД міста його роблять – це вже інше питання. Під час огляду просять зробити глибокий вдих для того, щоб дізнатись, чи спадає вена, перевіряючи таким чином компресію. А ось причин напружуватись я не бачу. До того ж навіть якщо у вас усе у нормі й паталогій не виявлено, лікар повинен зробити опис із зазначенням діаметра вен у протоколі. Але часто вони лінуються цим займатись, роблячи скорочений опис, й не до кінця виконуючи свою роботу».

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую