ye-logo.v1.2

Подивився, повторив, схуднув...

Здоров'я 6124
1000videourokov.ru 
Фото: 1000videourokov.ru 

Кореспондент “Проскурівського телеграфу” протягом трьох місяців щоденно займалася вдома онлайн-фітнесом “під керівництвом” найпопулярніших в світі тренерів та інструкторів, аби переконатися, яка спорт-методика для схуднення дає найкращі результати.

 “Все, завтра піду в спортзал!”, - саме таку обіцянку, зазвичай, людина дає собі після того, як гудзик на улюблених штанях перестає застібатися. Проте через годину-другу цей “зарок” відкладається у глибоку шухляду, і ми виправдовуємо це постійною зайнятістю, купою невідкладних справ, нестачею фінансів тощо. Нині ж для того, щоб займатися спортом і, як результат, спалювати зайві калорії, абсолютно не обов'язково ходити до спортивної зали. Останнім часом все більшу популярність здобувають новомодні онлайн-методики для схуднення, які передбачають, що ви виконуватимете різні вправи, повторюючи все за відео-інструктором. Серед найвідоміших із них — Боб Харпер, Шон Ті, Клаудія Шиффер, Джанет Дженкінс, Сінді Кроуфорд, Джейн Фонда, Джилліан Майклз тощо. Є справжні спортивні “гуру” й серед українських та російських тренерів. До прикладу, Марина Корпан та Аніта Луценко. Для свого невеличкого експерименту я обрала трьох, проте найавторитетніших у царині фітнесу. Принаймні так запевнили мене форумчани на спеціалізованих сайтах. Отже, придбавши дві гантельки по 1,5 кг, спортивний килимок та зручні кросівки, я розпочала свій тримісячний онлайн-марафон для схуднення.

Марина Корпан — правильно дихайте та втрачайте зайві кілограми
Прихильників дихальних методик “Бодіфлекс” та “Оксісайз” у всьому світі сотні тисяч. Ними захоплюються як відомі зірки, так і “прості смертні”. І це не дивно, адже так легко дихати й худнути, не прикладаючи для цього особливих зусиль. І дієти дотримуватися абсолютно не потрібно! Автором “Бодіфлексу” є американська домогосподарка Грір Чайлдерс. У спробах схуднути вона перепробувала безліч різних способів, починаючи з бігу і закінчуючи силовими тренуваннями, проте все було марно. Вивчивши численні відомості про вплив кисню і дихальних вправ на організм, вона розробила власну гімнастику. Отже, “Бодіфлекс” та “Оксисайз” — це комплекс вправ, в основі яких лежить аеробне дихання, яке насичує організм киснем. Тобто, слід навчитися дихати не грудьми, а животом, час від часу затримуючи повітря й втягуючи живіт під ребра. При цьому потрібно приймати різні пози, які напружують і розтягують м'язи. В результаті кисень надходить до напружених м'язів, сприяючи прискореному спалюванню жиру. Але займатися я вирішила з російським відео-інструктором Мариною Корпан, яка до “Бодіфлексу” додала ще й вправи з пілатесу, йоги та каланетики. Перший тиждень занять пройшов у мене в намаганні дихати правильно, тому результатів ніяких й не було видно. Проте вже на другому, я втратила по 2 см на стегнах та талії. Вага ж вперто стояла на місці. Марина категорично не радить сідати на дієти, щоб не сповільнити обмін речовин. За її словами, потрібно їсти все, проте чайною ложкою. Я сумлінно дослухувалася всіх порад, але вже на третьому тижні в мене з'явився біль у шлунку при втягуванні живота під ребра. Лише тоді я почала цікавитися протипоказаннями, серед яких виявилися гастрит, виразка, збільшена щитовидка та вагітність. Оскільки все це мене не стосувалося, вирішила чесно пройти курс до кінця, не дивлячись на дискомфорт. Через місяць ваги показали... +2 кг, а ті дорогоцінні сантиметри, які я втратила на початку, повернулися назад. Тому плюсів цього онлайн-курсу я не помітила, а до мінусів можна ще й додати кумедні звуки, які слід видавати під час вправ: шипіння, пахкання та гучні вдихи-видихи. Хоча це для моїх рідних щоранку було гарним приводом підняти собі настрій.

Секрет ідеальної фігури від Сінді Кроуфорд
Після невдалого “кисневого” експерименту, я вирішила скористатися досвідом відомих моделей. Вони красиві, стрункі й завжди в гарній спортивній формі. В нашій країні комплекс вправ від відомої красуні Сінді Кроуфорд прийнято називати шейпінгом, проте у всьому світі він більше відомий як силова аеробіка. Починаючи з 90-х років, відома топ-модель випустила декілька дисків із домашнім фітнесом. “Понишпоривши” на різноманітних спеціальних форумах, я вирішила зупинити свій вибір на 45-хвилинній програмі “Секрет ідеальної фігури”, оскільки вона відносно легка для новачків. Курс складається з трьох уроків, і його третя частина триває всього 10 хвилин. Перші ж два уроки найважчі й найтриваліші. Сінді обіцяє, що при систематичному виконанні уроку, ви отримуєте підтягнуту шкіру й скидаєте зайву вагу. Спочатку мені важко давалися махання ногами й різні випади. Я зрозуміла, що в мене дуже слабкі руки, адже гантелі здавалися пудовими. А ось вправи на прес сподобалися. Проте через два тижні стало нудно й одноманітне тренування почало дратувати. Так в програмі Кроуфорд є певні плюси — приємна музика, розумний підхід та й сама Сінді — красуня. Вона на цілий місяць стала для мене чудовим мотиватором. Але результат мене не надто втішив — 1-2 см в талії та стегнах та мінус 1 кг. Щоправда, вигини на тілі стали граційнішими й мене абсолютно перестала боліти спина, що раніше зі мною траплялося регулярно.

“Садистка” Джилліан Майклз навчила рахувати калорії
Її називають “монстром фітнесу” та “садисткою”, і я зрозуміла чому одразу ж після першого заняття. Джилліан Майклз є автором безлічі відео-програм для схуднення, якими користуються жінки по всьому світі. Авторитетні фітнес-інструктори порівнюють її онлайн-уроки з двома годинами тренування в спортзалі. Прославилася Джилліан завдяки авторському телешоу “The Biggest Loser”, яке є аналогом нашої передачі “Зважені та щасливі”. Із самого дитинства вона страждала від зайвої ваги, тому як ніхто розуміє людей, які прагнуть схуднути. Я обрала найпопулярнішу її програму - “Струнка фігура за 30 днів”, яка складається з трьох рівнів складності. Десять днів слід виконувати перший рівень, ще десять — другий, і останніх десять — третій. Крім того, кожен відеоурок побудований таким чином, що в ньому чергуються силові навантаження з кардіо та вправами на прес. Скажу відверто — це жах! Склалося таке враження, що й не було у мене перед цим два місяці щоденних тренувань. Вже на другий день боліло буквально все. Було не те що займатися, з ліжка встати проблематично. Я ніби потрапила під каток, але зціпивши зуби вперто продовжувала. Спочатку я розтягнула зв'язки на ногах, бо тренувалася босоніж. Зрозумівши свою помилку, взула кросівки й перебинтувала кінцівки еластичним бинтом. Всі знайомі сміялися з того, як я, немов Русалонька, ходжу сходами. Так продовжувалося 4-5 днів, а потім минулося безслідно. Вправи, як і раніше, виконувати було дуже складно, проте біль у м'язах про себе не нагадував. Навантаження збільшувалося з кожним рівнем, проте я почала помічати результат у дзеркалі, а спідниці й джинси без паска почали злітати. Сказати, що результат мене вразив, означає нічого не сказати! За місяць щоденних 30-хвилинних вправ я втратила 3 кг, по 5 см в стегнах та талії, підтягнула ноги та сідниці. Щоправда, довелося ще й навчитися, за порадою Джилліан, рахувати калорії й перейти на правильне харчування. В цьому чудово допомагає калькулятор калорій та аналізатор рецептів (в Інтернеті таких програм безліч, є навіть версії для телефонів). Тобто, їла я все, але трішки себе дисциплінувала. Після щоденної “екзекуції з гантелями”, якось рука не піднімається за пиріжком чи шматком торта.
Нині я розпочала нову програму Джилл “Плаский живіт за шість тижнів”, але це вже зовсім інша історія...

Думка експерта

Віталій Безносюк, інструктор з фітнесу спртклубу “Evolution”: “Відеоуроки слід обирати з обережністю”

“Не всі онлайн- та відео-інструктори мають відповідну кваліфікацію та потрібний досвід для того, щоб навчати інших. Найчастіше домашні спортивні методики є рекламними й націлені на те, щоб їх якнайбільше купували. Саме тому в Інтернеті “гуляє” так багато оманливих пропозицій типу “повторюй за мною і втратиш 7 кг за тиждень!”. Я бачив багато відео, на яких тренери навіть не розповідають, як правильно дихати, не кажучи вже про техніку виконування вправ. А це може призвести до різноманітних травм, пошкодження голеностопу, розтягнення зв'язок тощо. Раджу, все ж таки, пройти хоча б мінімальний фітнес-курс на групових чи індивідуальних заняттях із “живим” інструктором. Так ви ознайомитеся з базовими основами фітнесу й знатимете — адекватні вам пропонують онлайн-заняття чи краще пошукати інші. Адже, якщо відеоуроки з розумним навантаженням, то від них навіть може бути користь. Завжди краще займатися хоч якимось спортом, ніж просто лежати на дивані. Відеоуроки не можна порівнювати з повноцінним тренуванням. Це швидше зарядка, розминка, в найкращому випадку активна фізкультура. Але для мінімуму цього цілком достатньо”.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую