ye-logo.v1.2

Хмельницькі бомбосховища - не для всіх

Суспільство 11998
Дмитра Скрипника
Сховище в «Електротрансі» забезпечене водою, електрикою та повітряно-очисною системою.. Фото: Дмитра Скрипника

У разі ракетної атаки простим людям доведеться переховуватися у підвалах

 Після вторгнення військ Російської Федерації до Криму, актуальною стала тема захисту населення і на Хмельниччині. Зрозуміло, що кримський сценарій у нашій області не спрацює, проте, якщо апетити агресора не обмежаться півостровом, а про це заявляють чимало політологів, воєнні дії можуть перейти і на континентальну Україну. Тоді поінформований справді означатиме озброєний
Сховищ на всіх не вистачить
На території області розміщено лише 115 сховищ та 639 протирадіаційних укриттів. У Хмельницькому ж їх ще менше.
“У місті є 67 захисних споруд, з них 18 обладнані дизельними електростанціями. У них може сховатися 24845 людей. З цієї кількості захисних споруд: два пункти управління облдержадміністрації та Хмельницької міської ради, ще три розташовані в обласній, міській та міській дитячій лікарнях. В медичних закладах кожна захисна споруда розрахована на сто хворих. Мають свої сховища і великі підприємства”, - розповідає головний спеціаліст управління з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та охорони праці Хмельницької міської ради Сергій Майдан.
Проте захисні споруди будувалися не для цивільних містян. Сховища передбачені для працівників підприємств, віднесених до категорії цивільного захисту або тих, які забезпечують життєдіяльність міста, хворих, медичний і обслуговуючий персонал лікарень.
“Кожне сховище забезпечене резервуаром питної води та сантехнічним вузлом, медичною кімнатою, електрикою, ліжками. Тобто, усім необхідним для життя”, - пояснює начальник управління з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та охорони праці Хмельницької міської ради Дмитро Білоус.
Вихід є - підвал
Що ж робити решті понад двісті тисяч хмельничан? Виявляється, єдиним порятунком є підвали будинків, які виконують функції сховища.
“Підвали у будинках — це найпростіші укриття у разі надзвичайних ситуацій, зокрема й війни. У нас понад 12 тисяч таких сховищ, які можуть прийняти 548 тисяч людей, що вдвічі перевищує населення Хмельницького. Підвали зможуть захистити від куль, осколків”, - запевняє Дмитро Білоус.
У Хмельницькому діє система екстреного оповіщення. Якщо ви почули звук сирени — значить щось сталося і потрібно увімкнути радіо або телевізор.
“Після сирени по радіо та телебаченню протягом п'яти хвилин розповідатимуть, що сталося і що потрібно робити. За оповіщення населення відповідають облдержадміністрація, ПАТ “Укртелеком” та Міністерство внутрішніх справ України. Основна система оповіщення — це проводове радіо, тому вимикати його чи взагалі відключати не варто. Електрика зникає, а радіо продовжує працювати”, - зауважив Дмитро Білоус.
Загалом же Хмельницький належить до тих міст, населення якого не евакуюють. Також ми і не приймаємо людей з місць надзвичайних ситуацій. Хмельничан можуть лише тимчасово відселити, для цього на базі шкіл створені збірні евакуаційні пункти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую